Vis maior helyzetben nincs kötbéreztetés

Vis maior helyzetben nincs kötbéreztetés 

Hazai szállodásokat kérdeztünk, mi a helyzet náluk most, a járvány második hullámánál, rendezvények sorozatos visszamondása esetén. Egységes képet találtunk.

Ügyvédi szakvélemény a vis maiorról 

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések különösen érzékenyen érintik a szállodaipari és a kiskereskedelmi bérlőket. Sokan önhibájukon kívül nem tudják kigazdálkodni a bérleti díjat, ugyanakkor a veszteségből eredő díjcsökkentési igényt a bérbeadónak sem kell elfogadnia. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője szerint a turisztikai szektorban működő vállalkozásokat bizonyos mértékben védi a veszélyhelyzetre vonatkozó egyik kormányrendelet, a kiskereskedelmi szektorban azonban úgy tűnik, csak a bérbeadók és bérlők közötti megállapodás jelenthet megoldást. A vis maiorra történő hivatkozás egyik szektorban sem lenne bíróság előtt könnyen megvédhető.

Vis maior: sok a félreértés a jogi kifejezéssel kapcsolatban 

A globális koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási tilalmak, határlezárások, nyitvatartási korlátozások és karanténok jelentős hatással bírhatnak a szerződéses kötelezettségek teljesítésére. Jogi szakértők az elmúlt időszakban a legtöbbet a vis maior kifejezéssel találkoztak ügyfeleik, partnereik részéről. Sok a félreértés ezzel kapcsolatban, a magyar jogrendben nem meghatározott kategória jelentését végső soron a bíróság hivatott meghatározni.
Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre az MTÜ

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre az MTÜ 

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére - közölte Guller Zoltán vezérigazgató a Világgazdaság megkeresésére.

A lavinaveszély is vis maior 

Egyre katasztrofálisabb a hóhelyzet Ausztriában, Németországban és Svájcban, a többméteres hó miatt helyenként már négyes fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztetnek. Máris több halálos áldozatról szólnak a hírek.

A fogyasztóvédelem diadala 

2018-ban léphet életbe az új európai uniós irányelv az utazási csomagokról. A rendelkezéssel az egyéni utasok érdekeit védik, a jövőben nagyobb felelősség hárul a dinamikus csomagokat kínáló vállalkozásokra.
Milliókat bukhatnak az utazásszervezők a nepáli helyzet miatt

Milliókat bukhatnak az utazásszervezők a nepáli helyzet miatt 

Nincsenek könnyű helyzetben azok az utazásszervezők és utasok, akiknek a jelenleg katasztrófa sújtotta Nepálba indulna útjuk. Az utasok eddig amiatt aggódhattak, hogy vis maior helyzetre nem terjed ki a sztornóbiztosítás, viszont azzal, hogy a Konzuli Szolgálat feltette az országot az utazásra nem javasolt térségek listájára, az utazásszervezők veszíthetnek, nem is keveset.
Reptérzár: Jár-e az utasoknak kártérítés?

Reptérzár: Jár-e az utasoknak kártérítés? 

Pénteken dél előtt nem sokkal lezárták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt. A forgalom szombat délelőtt 10 óra előtt indult meg, a repülőtér azóta indít és fogad is járatokat. 

Fogyasztóvédők: kártérítési felelőssége van a Budapest Airportnak 

Felháborítónak tartja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy eddig nem ismerte el kártérítési felelősségét a Budapest Airport a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér pénteki bezárása miatt - tájékoztatta a szövetség szombaton az MTI-t.

MUISZ: vis maiorról van szó 

A Liszt Ferenc-repülőtér műszaki okok miatt történt bezárása vis maiornak számít a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint. Molnár Gabriella azt mondta pénteken az MTI érdeklődésére, hogy az uniós szabályok erre vonatkozó előírását kell alapul venni.

MUISZ: a Malév csődje vis maior 

Lapunkhoz eljuttatott közleményében pontosította a Malév csőddel kapcsolatban pénteken megjelent állásfoglalását a MUISZ, több iroda kérésére.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!