Egészséges étrenddel a Föld megmentéséért

Egészséges étrenddel a Föld megmentéséért 

A kaktuszoktól az algákon, és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Kimerítjük a földet - mi, európaiak már májusban 

A Global Footprint Network  szerint ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének.
Hazánk egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben

Hazánk egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben 

Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban. A WWF Magyarország szerint a természetvédelmi oltalom alatt álló állami erdőterületeken zajló fakitermelés jelenlegi gyakorlata fenntarthatatlan, ezért átfogó szakmai megoldásra lenne szükség.

Föld Órája 2019 

2019. március 30-án helyi idő szerint 20:30-kor világszerte sötétségbe borultak a nagyvárosok és kis települések díszkivilágításai, és a világ lakosságának egyharmada is kapcsolódott a Földhöz, hogy kifejezzék elkötelezettségüket bolygónk megóvása iránt. A lekapcsolás csak egy szimbólum: a WWF Föld Órája valódi üzenete az, hogy mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy elinduljunk a fenntarthatóság útján.
Sorsdöntő két év következik

Sorsdöntő két év következik 

Közel 45 év alatt 60 százalékkal zsugorodtak a gerinces állatok populációi, 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely, a tengeri madarak több mint 90 százalékának gyomrában található műanyag. Csak néhány rémisztő szám a rengeteg adat közül, amelyek a WWF legfrissebb -két év után ismét megjelent - Élő Bolygó Jelentésében  láttak napvilágot - és amelyek a bolygó jelenlegi állapotát mutatják.

Veszélybe kerülhet a kedvenc sörünk 

Vizeink állapota egyre romlik, és most veszélybe került a legfontosabb európai eszköz is, mely a vizek védelmét célozza. Az Európai Unió egyik ambiciózus szabályozása, a Víz Keretirányelv került célkeresztbe - elképzelhető, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink a szabályozás gyengítése mellett döntenek. A megfelelő minőségű víz eltűnésével többek között a jó söröknek is búcsút inthetünk. Európai kampány indult vizeink védelméért. Most mindannyiunk véleménye számít!
Több mint 500 helyen százezreket aktivizált

Több mint 500 helyen százezreket aktivizált 

A Big Jump, azaz a Nagy Ugrásnak keresztelt európai program a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Az akció magyarországi központi helyszíne idén Göd volt.
Vizeink romló állapota hatalmas károkat okoz

Vizeink romló állapota hatalmas károkat okoz 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ma publikált jelentése szerint vizeink állapota lehangoló: jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40%-a egészséges. Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20%-a van jó ökológiai állapotban. A WWF arra figyelmeztet, hogy a 18 éve elfogadott Európai szabályozást a tagállamok csak elodázzák, míg vizeink romló állapota hatalmas károkat okoz. 
A Nemzetközi Duna-napon kiderült

A Nemzetközi Duna-napon kiderült 

Ma, a Nemzetközi Duna-napon kiderült: az idei nyertes esemény Gödön lesz, vagyis a WWF Magyarország is itt tartja hivatalos Nagy Ugrását.
Medvepánikot kelt a sajtó

Medvepánikot kelt a sajtó 

A hazánkban kóborló, majd az elmúlt héten szabadon engedett barnamedve, Robi esetét sorra követik a médiában megjelenő hírek és videók különböző medveészlelésekről. A WWF Magyarország szerint az eset rávilágított arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri - olvasható a WWF szerkesztőségünknek kedden eljuttatott közleményében.

Látott már zöld küllőt, vagy fekete harkályt? 

A Madarak és Fák Napját május 10-én, ma ünnepeljük. Ez adta az apropót arra, hogy az ünnep előtti napon terepbejárásra hívja a WWF Magyarország csapata a szakújságírókat a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben található garábi tölgyesbe. Felhasználták az alkalmat arra is, hogy bemutassák a Life4Oak Forests című projektet, amely a LIFE Nature program keretében az Európai Unió támogatásával és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg.

Bulgária kormánya nem nyert, a Föld igen 

Fontos lépés történt az UNESCO Világörökség részét képező bulgáriai Pirin Nemzeti Park védelmében. A WWF partnereivel pert nyert Bulgária kormánya ellen, amelynek tervei megnyitották volna az építkezések előtt a nemzeti park területét.

Rekordot döntött a Föld Órája 

Sosem látott rekorddal, 188 ország részvételével tarolt idén a WWF Föld Órája! Magánszemélyek, vállalatok és civil szervezetek világszerte hallatták hangjukat vagy tettek konkrét lépéseket a természet megőrzése érdekében. A világ közel 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki.

„Minden ember, minden apró tett számít" 

Közeleg a Föld Órája, melynek üzenete megújult: a kezdeményezés fókuszában idén a természeti értékek megőrzése és a fenntartható élet áll. Emellett persze - ahogy eddig megszokhattuk - március 24-én este idén is lekapcsolják Budapest mintegy 260 épületének és objektumának díszvilágítását.

Négy kihívás a jövőért 

2018 március 24-én is lesz WWF Föld Órája. Az idei esemény fókuszában a biológiai sokféleség megőrzése áll, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz. Ehhez a lámpaoltáson túl három kihívás teljesítésével lehet csatlakozni.

És hamarosan a sötétség! 

Ahogy az elmúlt több mint 10 évben, úgy március 24-én idén is lesz WWF Föld Órája. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett azonban a világ legnagyobb önkéntes akciójának üzenete megújult: a kezdeményezés ezúttal a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A hazai főszervező, a WWF Magyarország izgalmas kihívást indított az esemény alkalmából.

Pénteken volt a Vizesélőhelyek Világnapja 

1971. február 2-án Iránban, Ramsar városában elfogadták a nemzetközi Ramsari Egyezményt, melynek lényege, hogy a résztvevő kormányok felelősséget vállaltak a nemzetközi jelentőségű vizesélőhelyek védelméért. Az egyezmény aláírásának évfordulóján, 1997 óta tartjuk a Vizesélőhelyek Világnapját - közölte pénteken a WWF Magyarország.

Mérföldkő a Belize Korallzátony és a tengerek védelmében 

A múlt hét végén Belize kormánya bejelentette: szigorú jogszabályokat vezet be annak érdekében, hogy tartósan felfüggesszék az olajfúrással kapcsolatos tevékenységeket az UNESCO Világörökség részét képező Belize Korallzátony közelében.

Nagy, közös csobbanást szervez a WWF 

Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizesélőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja július 9-én, délután 3 órakor. A WWF Magyarország központi eseménye Tiszalökön lesz, a PET Kupa hajóinak beérkezése után.

Rekordszámú országban aludtak ki a fények szombaton 

Rekordszámú, 187 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája akció, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira. Budapesten fejlámpás túrával tették emlékezetessé az estét a Normafánál - közölte a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Hévízgyógyfürdő is díjat kapott a Greennovációs Nagydíjon 

Április 12-én ünnepélyes keretek között kiosztották a Turizmus Trend és az Élelmiszer szaklap kiadója, a Professional Publishing Hungary által szervezett Greennovációs Nagydíj elismeréseit és díjait.

Rekordot döntött idén a Föld órája 

Minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld órájához; a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények március 28-án, helyi idő szerint 20.30-kor.

Ez a leginkább környezettudatos városunk 

A Fejér megyei Pusztaszabolcs lett a Föld Órája Fővárosa 2014-ben, így a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete ünnepélyesen átadta a címet a város önkormányzatának, a Föld Órájáért kampányoló Tiszta Utak Élő Táj Egyesületnek.

Díjnyertes a Duna-Ipoly Nemzeti Park projektje 

A legjobb támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektjét az Európai Unió.

Öko, ecet, vízszűkített csaptelep 

Négy zöld szállodával büszkélkedhet a Danubius Hotels Group, amelyek közül a „legzöldebb” a budai Danubius Hotel Flamenco, ahol a világhírű zöld civil szervezet, a WWF útmutatásait követve február 27-én tíz olyan szobát avattak, amelyet a természet megóvása érdekében környezetbarát megoldásokkal láttak el.

Megmenekülnek a hegyi gorillák? 

Több mint 10 százalékkal nőtt két év alatt a veszélyeztetett hegyi gorillák száma Afrikában. 

Pusztulás fenyegeti a horvátországi Kopácsi-rét védett területét 

Petíciót nyújt át a WWF a horvátországi Kopácsi-rét területének megvédéséért az ország környezet- és természetvédelemért felelős miniszterének - tájékoztatta kedden az MTI-t a természetvédelmi szervezet.

Föld órája: kevesebben regisztráltak, de többen voltak 

Bár kevesebben regisztráltak az idei Föld órájára, jóval többen voltak a szombat esti eseményeken, nagyon sok önkéntes jelentkezett, és a médiaérdeklődés is sokkal nagyobb volt a korábbinál - összegezte a klímavédelmi akció hazai tapasztalatait Dakó Andrea, a szervező WWF Magyarország kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Duna stratégia: a vártnál erősebb pozícióban a természetvédelem 

A WWF Magyarország természetvédelmi civil szervezet szerint a természetvédelem vártnál erősebb pozícióban szerepel a csütörtökön nyilvánosságra hozott Duna stratégiában.

Nem környezetbarát a Duna Régió Stratégia 

Az Európai Bizottság holnap hozza nyilvánosságra a Duna Régió Stratégia első hivatalos változatát. A stratégia az érintett országok előterjesztésein alapul és számos témát érint, de kiemelt fejezet lesz benne a hajózás kérdésének kezelése, aminek jelentős hatásai vannak a Duna ökológiai értékeire, ám nem feltétlenül eredményezik a várt gazdasági fellendülést.

Szabadságot a szigetnek! 

Rendhagyó örökbefogadási akciót indít a népszerű internetes közösségi portálon, a Facebookon a WWF Magyarország és a Coca-Cola Magyarország a mohácsi Szabadság-sziget rehabilitációjáért. Ez lesz az eddigi legnagyobb örökbefogadási akció Magyarországon a környezetvédelemért.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!