A hétfői gálán az Év Étterme díj átadása előtt színpadra szólították az est különdíjasait: a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2022 óta a Dining Guide – Master Good Best Of The Best, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységeknek példamutató teljesítményét, amelyek korábban minimum háromszor érték el a kategóriájuk legjobb helyezését.
A díjat immáron negyedik alkalommal a Stand vehette át, élén Szulló Szabina és Széll Tamás vezető séfpárosával.
A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme díjat az Alelí Budapest kapta az olasz és magyar konyha alapos és szenvedélyes összekapcsolása, a kompromisszumot nem ismerő, autentikus alapanyag-választás, valamint a barátságos és professzionális szerviz eredményeként.
A Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme díjjal idén a SALT éttermet jutalmazta
Az étterem az észak-európai, úgynevezett „nordic” stílust követi, amely a helyi alapanyagokat naturális és formabontó szemlélettel értelmezi újra. Az encsi Anyukám Mondta vehette át a Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája díjat. Magyarország egyik legikonikusabb vidéki vendéglátó egységének kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel.
Fotó: SZT
A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége díjat Tóth Keve séf számára nyújtották át, aki 2025-től a balatonszőlősi Casa Christa konyhájának irányításáért és az étlap finomhangolásáért felel. A Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere díj nyertese Becker Gábor, a Kollázs Brasserie & Bar étteremvezető-helyettese és vezető sommelierje lett. A Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje díjjal pedig Kiss Ferencet ismerte el, a Dorothea Hotelben található két ikonikus étterem, az Alelí és a BiBo Budapest vezető sommelierjét.
A Pajta az Év Étterme 2025-ben.
Az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere 2024-től jelentősen megváltozott. Tavaly óta nem a TOP10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP10-es listán szereplő hely, amely több szempont figyelembevételével is a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja.
A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg.
Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat. A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat.
Fotó: Dining Guide
A Dining Guide TOP10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet.
Pesti István séf az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben valósította meg fine dining éttermi koncepcióját, amely a keleti és nyugati, a hagyományos magyar és kozmopolita ízek határvonalán egyensúlyoz.
A 2025-ös Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Fotó: SZT
Dining Guide Év Étterme Díj: Pajta
Különdíjak:
-
Dining Guide – Master Good Best Of The Best Restaurant: Stand
-
Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme: Alelí Budapest
-
Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme: SALT
-
Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája: Anyukám Mondta
-
Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége: Tóth Keve, Casa Christa
-
Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere: Becker Gábor, Kollázs Brasserie & Bar
-
Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje: Kiss Ferenc, Alelí Budapest és Bibo Budapest
TOP10+2 Étterem:
-
Platán Gourmet Étterem
-
Rumour By Rácz Jenő
-
Pajta
-
42 Restaurant
-
SALT
-
Babel Budapest
-
Essência Restaurant – Tiago & Éva
-
Sauska 48
-
Borkonyha Étterem
-
Costes Downtown
-
Spago Budapest By Wolfgang Puck
-
Costes Restaurant