hirdetés
hirdetés

Abu Dhabi-járattal startolt el az Air Serbia

A korábbi JAT Airwaysből átalakult Air Serbia október 26-án délután 17:10 órakor hajtja végre első hivatalos légi felszállását Abu Dhabiba nagyszabású sajtótájékoztató keretében. Az új szerb légitársaság 2014 márciusától Budapestre napi járatokat indít.

hirdetés

Az 51 százalékban állami és egy augusztus elsején aláírt szerződés értelmében 49 százalékban az Etihad Airways tulajdonában lévő szerb légi társaság október 24-én nyitotta meg első felújított üzlethelyiségét Belgrád központjában, a mai napon pedig elindul első hivatalos járata az Egyesült Arab Emírségekbe egy Airbus-A319-es géppel - tudósít az Ex-Yu Aviation News.

Fotó: Air Serbia (Facebook)

Az Etihad Airways 40 millió dolláros kölcsönnel, valamint a szerb állammal együtt 60 millió dolláros finanszírozási kerettel alapozta meg az új szerb légitársaságot, amely a tervek szerint a legszigorúbb biztonsági feltételeknek is megfelel.

Jelenleg az Air Serbia légi flottája tizenkét gépből áll: hét darab Boeing B-737-300, négy darab Atr-72 és a már említett Airbus-A319-es található meg benne. 2013 végére újabb bővítés várható, amelynek során lecserélik a Boeing gépeket újabb Airbus-A319 és A320 típusokra. A ma debütáló JU800-as járatszámú gépük délután 17:10 órakor indul VIP vendégekkel a fedélzeten a belgrádi repülőtérről.

Dane Kondic, az Air Sebia vezérigazgatója a Belgrádban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy légitársaságuk, az Etihad Airways támogatásával egy egészen új élményt hoz el leendő utasai számára a turista- és business osztályon egyaránt.

A turistaosztályon rövidebb menetidejű utakon italok és szerb rágcsálnivalók közül válogathatnak az utasok, a hosszabb repüléseken a hideg ételek mellett meleg ételt is felszolgálnak széleskörű italválaszték társaságában. A három óránál hosszabb utakon a személyzet teljes menüsort ajánl fel utasainak. 

A prémium osztály utasait aperitiffel, szendvicsekkel és rágcsálnivalókkal fogadják. A két-három órásmenetidejű utakon a la carte menüből válogathatnak az utasok, ennél hosszabb repüléseken pedig automatikusan háromfogásos menüt szolgálnak fel részükre. A legújabb filmek, zenék, tv-showk is a maximális élvezetet nyújtják a business osztályon. Személyes iPad és zajszűrő headset is megtalálható az utastérben.

Fotó: EX-YU Aviation News

A magyar piac számára is öröm az Air Serbia létrejötte, hiszen terveik szerint 2014. március 30-tól napi járatok kötik össze Budapestet a szerb fővárossal. Idáig a fehérorosz Belavia légitársaság biztosított légi összeköttetést Belgrád és Budapest között hetente két járattal szeptember 19. óta.

Tavasztól az Air Serbia által hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton kora este, kedden, csütörtök és vasárnap reggel közlekedő járatokkal is eljuthatnak az érdeklődők Belgrádból Budapestre (járatszám JU620).

2016-tól tengerentúli járatok bevezetését is tervezi a szerb légitársaság New Yorkba, Chicagoba és Torontoba. 

Közel-keleti terjeszkedés Kelet-Európában és a Balkánon

A közel-keleti légitársasaságok nem csupán résztulajdonosként vannak jelen a kelet-európai térségben, hanem új járatokat is indítanak kelet-európai városokba. A legnagyobb érdeklődés a flydubai fapados légitársaság részéről észlelhető, amely folyamatosan bővíti járatait Oroszország nagyvárosaiba (Samara, Ufa, Jekatyerinburg, Volgográd), továbbá Kijev, Harkov, Kisinyov, Szkopje, Bukarest és Belgrád is úti céljaik között szerepel.

 

A flydubai már elég szépen behálózta járataival a térséget
A flydubai már elég szépen behálózta járataival a térséget

 

 

A prémium légitársaságok figyelmét sem kerüli el Kelet-Európa. A Qatar Airways desztinációi közé az utóbbi pár évben került fel Varsó, Budapest, Zágráb, Szófia és Bukarest is, az Etihad Belgrád mellett Minszkbe és Prágába is indít járatokat.

Az Emirates is megfontoltan halad előre a régióban: Moszkva, Szentpétervár és Prága után idén februárban indította el varsói járatát. 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai