A Mátra vulkanikus talaján minden évben izgalmasabbnál izgalmasabb borok születnek a Dubicz Borászat értő gondoskodásában. A fehérborokban kiemelkedő térségben a borászat fő irányvonala a gyümölcsösebb illatos fajták, például az Irsai Olivér, Muskotály, Sauvignon Blanc, Hárslevelű, amiben - ahogy Dunai Ágnes a borászat tulajdonosa is mondja - a talajadottságok, az időjárás és a savak miatt a Mátra igazán kiemelkedőt tud nyújtani. Sőt, talán a legjobbat az országban. De mivel a Mátra alapvetően vulkanikus hegy, remek lehetőséget nyújt olyan komolyabb, testesebb fehérborokra, mint az Olaszrizling, a Szürkebarát és a Chardonnay, amelyek a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok másik fő irányvonalát képviselik.
Minden évben számtalan díjat hoznak el neves borversenyekről. Melyek azok a borok, amelyekre a legbüszkébbek?
Szerencsére itthon és külföldön is sok díjat nyertünk a borainkkal, ráadásul ezek az elismerések nem kizárólag a csúcsborainkat illetik, hanem sokszor az alapkategória népszerű tételeit is. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy azon borainkat is megmutassuk egy-egy borversenyen, amelyekkel a hétköznapokban találkozhatnak a fogyasztók. Így talán arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy nálunk minden tétel magas minőséget képvisel, és aki Dubicz bort választ, az garantáltan kiváló ízélményt kap!
Borászatuk nagy hagyományokra tekint vissza. Hogyan tudnak megfelelni ezeknek 2024-ben?
Kezdetektől fő feladatunknak tekintettük a nagy múltú pince modernizálását és kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt közel 20 évben a legmodernebb borászati technológiával szereltük fel, valamint nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy boraink magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, szakmai tudásunk legjavával. Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető. Ebben a szellemben újul meg a Gyöngyös központjában lévő épületünk is. Az emblematikus Borpalota épülete már 1906 óta egyet jelent a borkészítéssel, hiszen már az első világháború előtt európai szintű, modern borászati berendezésekkel büszkélkedhetett. De száz év nagy idő: a patinás épületet megviselte az idő múlása, és már nem tudta igazi pompájában köszönteni a látogatókat.
Ezért most teljeskörű felújításba kezdtünk, hogy az újjászülető épület a jövő borfogyasztói számára is kiváló borokat tudjon kínálni.
Abban is hiszünk, hogy a jövőben a Borpalota újjászülető épülete. és az itt zajló fejlődés példát mutathat a régióban, és a Mátrai Borvidék jelképévé válhat.
Ezek szerint a hagyományok megtartása jól megfér a folyamatos megújulással. Hogyan tudnak időről-időre megújulni?
Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan figyeljük a piac alakulását és a fogyasztói visszajelzéseket. Nagyon erős a szakmai csapat, így ötletből mindig rengeteg van, leginkább az ütemezésre kell figyelnünk, hiszen nem lehet mindent egyszerre megvalósítani. Idén így is két új tétellel léptünk piacra, zajlik az épület felújítása, ott vagyunk rengeteg borfesztiválon, borversenyen és mindezek mellett a mindennapokban is helyt kell állnunk. Igazi szoros csapatmunkában dolgozunk, nagyon büszke vagyok a kollégák hozzáállására.
Milyen eljárásokkal és technikával készítik a borokat?
A Mátrai Borvidék rendkívül sokszínű, a Kárpátok és a Mátra hegyvonulatai védik a domboldalakat a zord időjárástól és az északi széltől, a szőlőterületek többsége az erdők között húzódik meg. Ugyanakkor a régi tűzhányók talaja táplálja a szőlőket, ami alapvetően meghatározza egy-egy bor ízét; friss, virágos és gyümölcsös illatúak, megfelelő és élénk savtartalmúak, melyekre elsősorban a citrusos, intenzív gyümölcsös és fűszeres ízvilág jellemző.
A reduktív eljárással készült borok kifejezetten képesek közvetíteni a termőhelyek adottságait, nálunk is a boraink nyolcvan-kilencven százaléka ezzel a technológiával készül.
Sok bort reduktívan erjesztünk, és azt követően kerül a tétel hordóba. Tulajdonképpen a Chardonnay és az Olaszrizling az, amelyet eleve hordóban erjesztünk, majd érlelünk, de ezek limitáltan, kisebb mennyiségben készülnek. Az elmúlt években a Sárhegy-dűlőn termett, dűlőszelektált csúcsboraink igazán nagy népszerűségre tettek szert, hiszen a talaj-és mikroklimatikus adottságok okán ezen boroknál érezhető a vulkanikus terület karakterisztikája, a természet ereje.
Mit mutatnak a számok, melyek az idei szezon legnépszerűbb borai?
Hosszú évek óta közönségkedvenc a Zsizsi névre hallgató gyöngyözőborunk, nem tudunk annyit készíteni, hogy ne fogyjon el idő előtt. Így az idei évtől egyik újdonságunk a Zsizsi Rosé, amely borászatunk népszerű Kékfrankos Roséjának és pezsdítő gyöngyözőborunknak a házasításából született. Az első hónapok fogadtatásából egyérteműen látszik, hogy szeretik a fogyasztók, hiszen az epres-málnás aromák és a buborékok igazán frissé és izgalmassá teszik a kortyokat.
Bevallom, mi is lelkesen kóstoltuk az elkészítési folyamat során, amíg kialakult a végső ízvilág.
A másik idei nyári újdonság pedig a Virgoncz cuvéé, amelyet három méltán népszerű fajta házasításából alkottuk meg: az Olaszrizling és a Sauvignon Blanc mellett Irsai Olivért is kevertünk ebbe a kiváló nyári cuvée-be. A végeredmény egy harmonikus, de élénk savszerkezetű bor lett, amely gerincét az Olaszrizling és a Sauvignon Blanc karaktereinek köszönheti. Ez a bor arra is alkalmas, hogy megszüntesse a „tisztán vagy fröccsként” örök vitáját, mert azt tapasztaljuk, hogy mindkét verzióban imádják a fogyasztók, elsőként fogy el a nyári kóstolókon.
Milyen termésre számítanak idén és milyen terveik vannak a következő időszakra?
Az elmúlt években tapasztalható időjárási végletek sok borász munkáját megnehezítették a szüret kapcsán, de nekünk több nagy előnyünk is van: egyrészt rendkívül modern technológiával szereltük fel a borászatot, így könnyebb függetlenedni a külső hatásoktól, másrészt a 114 hektár a Mátra különböző részein helyezkedik el, így minden fajta a számára legmegfelelőbb területen érhet be. Évről évre azt látjuk, hogy kiváló mennyiségű és minőségű szőlő szüreteltünk, amit a szakmai tudás mellett annak az odafigyelésnek és szeretetnek is köszönhetünk, amellyel a földek, a szőlő és a bor felé fordulunk.
Most a fő fókusz a mindennapi munka mellett a központi épület felújítása, de az is nagy cél, hogy külföldön is megvessük a lábunkat.
Ez egy többéves folyamat, amelynek az elején járunk, de összességében legalább annyi bort szeretnénk külföldön eladni, mint itthon. Az első export piacok már megvannak, folyamatos a kiszállítás, jók a visszajelzések. Itthon pedig azt a technológiát is fejlesztjük, amellyel olcsóbbá tehetjük a bor előállítását és gyorsíthatjuk a szőlőfeldolgozás folyamatát. Azt gondolom, hogy már most is olyan gépeink vannak, amelyek kevés borászatban elérhetőek, de szeretünk ebben is úttörőek lenni.