Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Idén ünnepli harminckét éves születésnapját a családi kézben lévő Hotel Gottwald, amelynek neve mára fogalommá vált a hazai szállodaiparban, és amely 1992-es megnyitása óta mindig képes megújulni. Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.

Semmihez sem fogható az élmény, amikor megérkezünk valahová és azonnal otthon érezzük magunkat. Ez érzem én is, miközben a fiatalabb Gottwald fivér, Szilárd hellyel kínál az édesapja által alapított hotel családias hangulatú éttermében, ahol egy ízletes ebéd mellett a legújabb bővítésről és vendégélményekről mesél.

Hogyan született meg a legújabb fejlesztésnek az ötlete?

Az elmúlt évek tapasztalataiból azt láttuk, hogy nagyon komplexnek kell lennünk. Ennek érdekében úgy döntöttünk, hogy előre menekülünk és ahogy erőnk engedi bővítünk és fejlesztünk. Fél évvel ezelőtt fogtunk bele ebbe a legújabb bővítésbe, amelynek során egy új épületben harminc szoba, hatvan autós mélygarázs, egy raktár, és egy nagyjából 270 fős konferenciaterem kap helyet. Összesen 73 szobás hotellé növekedünk majd, amit megtölteni lesz az újabb kihívás. Mindeközben a meglévő hotelszobáinkat is szintről-szintre felújítjuk. Tíz szoba már elkészült, és ha minden jól megy, akkor nyár végére a többi szoba is elkészül.

1992-ben nyitotta meg kapuit a  Gottwald Hotel
1992-ben nyitotta meg kapuit a Gottwald Hotel

Melyek a legfontosabb szempontok a bővítés és felújítás kapcsán?

Számunkra az a legfontosabb, hogy otthonos, családias hangulat megmaradjon. Nagyon szeretjük az osztrák stílust, az egyszerűséget, a klasszikust, és mindezt egy kis modernnel kombinálni, ezért az új rész is egy ilyen stílusú dizájnt kap majd, amelyben a természetesség és a földszínek kapnak majd főszerepet. A bővítéssel és a felújítással egy olyan szállodát szeretnénk létrehozni, amelyben élet van, de amelynek a lelke is megmarad. Más árkategória lesz, mint a jelenlegi szobáink, ami a vendégek számára is több választási lehetőséget rejt magában. Az új épület esetében is ragaszkodunk a magas minőséghez és törekszünk arra, hogy a dizájn és a belső tér kialakításánál az időtállóságra helyezzük a hangsúlyt. Sok esetben megmentünk olyan bútordarabokat, amelyeket máshol egy kis átalakítás után újra tudunk használni, legutóbb például a borospincénkben is így került be néhány dolog.

Az interjú előtti hétvégén épp egy nagyszabású Neoton koncert volt
Az interjú előtti hétvégén épp egy nagyszabású Neoton koncert volt
Fotó: Gottwald Borászat/Pápai Zoltán Photo

1992-ben édesapjuk alapította a hotelt, bátyjával ebben nőttek fel. Hogy vannak leosztva a szerepek?

Édesapám is napi szinten itt van velünk és segít. Nagyon nagy dolog, hogy őt még mindig keresik. Az ő korosztályából való vendégkör kifejezetten igényli, hogy itt legyen és leüljön hozzájuk beszélgetni és hallgatni a cigányzenét, de napjainkban már a bátyámmal együtt visszük a hotel mindennapi operatív részét. Mindennap segítjük egymást és megbeszéljük a feladatokat.

Gottwald Szilárd és Zoltán
Gottwald Szilárd és Zoltán
Fotó: Gottwald Hotel

Mit gondol, mi az, ami a Hotel Gottwaldot különlegessé teszi? Mi a Gottwald-titok?

Édesapámmal és a bátyámmal itt vagyunk minden nap, a vendégekért élünk és alázattal szolgáljuk ki őket. Mi nem szeretnénk senkivel versenyezni, inkább magunkkal és a vendégeinkkel foglalkozunk. Az új beruházás esetében is fontos szempont volt, hogy olyan nagy ne legyen, amit családon belül már nem tudunk ellátni. Nem tenne jót a hotelnek, ha elveszne a személyes jelenlétünk, bár ez már most is nagyon nehéz, mert néha egyszerre három helyen kellene lenni. Viszont pont ez az előnyünk a versenytársakhoz képest, hogy megállás nélkül jelen vagyunk. Nagyon fontos, hogy a vendégeink 90%-a törzsvendég, vagyis van egy erős bázisunk. Jól ismerjük őket és a szokásaikat is, és szüntelenül azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát nálunk. Onnantól kezdve mindig minden jól működik.

Hogyan tudják fokozni a vendégélményt, amikor ennyire nagyarányú törzsközönség van?

Egyre nehezebb talpon maradni a piacon, de igyekszünk. Megállás nélkül fejlesztünk és megyünk előre, és közben bejöttek a szerves üzletágak is: szépen fejlődik a borászatunk, terveink szerint idén közel 40.000 palack bort készítünk majd. Legutóbb két olaszrizling borunk is arany, illetve platina értékelést kapott a rangos Grow du Monde versenyen. A Neszmélyi-borvidéken fehér bor még soha nem kapott ilyen magas pontszámot, mint ez a legutóbbi 94 pont.

Legutóbb két olaszrizling bor is arany, illetve platina elismerést kapott
Legutóbb két olaszrizling bor is arany, illetve platina elismerést kapott
Fotó: Gottwald Borászat

Nagyon sok külföldi, nagy hírű pincét is megelőztünk, ami nagyon boldoggá tett minket. Hatalmas elismerés, és egyben óriási felelősség is, mert innentől kezdve, minden évben azon kell igyekeznünk, hogy ezt a szintet tudjuk hozni. Ezen túl, mi tartjuk fent és műveljük a 250 hektár földünket is, az abból befolyó összeget forgatjuk bele a gyümölcsösbe, a biokertészetbe és az állattartásba. A konyhánkban készülő ételek mind a saját alapanyagainkból készülnek, az általunk kínált lekvárokat mi főzzük, ahogy a csalamádé is itt készül a saját földünkön termelt zöldségekből. Korábban nem hittem benne, de egyre nagyobb igény van ezekre az apró dolgokra.

A hotel belső kertje
A hotel belső kertje
Fotó: Gottwald Hotel

Milyen terveik vannak a következő évekre?

Édesapám hatvan éve van a szakmában, éjjel-nappal együtt él és lélegzik vele, és ennek az egésznek a gyümölcse ez a hotel is. Ahol most az irodák és ez a tárgyaló van, eredetileg a családi házunk állt, majd 1992-ben átadásra került a hotel, ami akkor 1180 négyzetméteres volt. Azóta már 22.000 négyzetméterünk van, ahogy tudtuk, apránként felvásároltuk a körülöttünk lévő telkeket. Nagyon jó, hogy most már nincs szomszédunk, ennek köszönhető az is, hogy most fejleszteni tudunk, és megépülhet a két szinten kétezer négyzetméteres projekt. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mindig tudunk fejlődni és tudunk fejleszteni. Soha nem lehet megállni, úgyhogy mi is megyünk tovább…


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.