Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Idén ünnepli harminckét éves születésnapját a családi kézben lévő Hotel Gottwald, amelynek neve mára fogalommá vált a hazai szállodaiparban, és amely 1992-es megnyitása óta mindig képes megújulni. Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.

Semmihez sem fogható az élmény, amikor megérkezünk valahová és azonnal otthon érezzük magunkat. Ez érzem én is, miközben a fiatalabb Gottwald fivér, Szilárd hellyel kínál az édesapja által alapított hotel családias hangulatú éttermében, ahol egy ízletes ebéd mellett a legújabb bővítésről és vendégélményekről mesél.

Hogyan született meg a legújabb fejlesztésnek az ötlete?

Az elmúlt évek tapasztalataiból azt láttuk, hogy nagyon komplexnek kell lennünk. Ennek érdekében úgy döntöttünk, hogy előre menekülünk és ahogy erőnk engedi bővítünk és fejlesztünk. Fél évvel ezelőtt fogtunk bele ebbe a legújabb bővítésbe, amelynek során egy új épületben harminc szoba, hatvan autós mélygarázs, egy raktár, és egy nagyjából 270 fős konferenciaterem kap helyet. Összesen 73 szobás hotellé növekedünk majd, amit megtölteni lesz az újabb kihívás. Mindeközben a meglévő hotelszobáinkat is szintről-szintre felújítjuk. Tíz szoba már elkészült, és ha minden jól megy, akkor nyár végére a többi szoba is elkészül.

1992-ben nyitotta meg kapuit a  Gottwald Hotel
1992-ben nyitotta meg kapuit a Gottwald Hotel

Melyek a legfontosabb szempontok a bővítés és felújítás kapcsán?

Számunkra az a legfontosabb, hogy otthonos, családias hangulat megmaradjon. Nagyon szeretjük az osztrák stílust, az egyszerűséget, a klasszikust, és mindezt egy kis modernnel kombinálni, ezért az új rész is egy ilyen stílusú dizájnt kap majd, amelyben a természetesség és a földszínek kapnak majd főszerepet. A bővítéssel és a felújítással egy olyan szállodát szeretnénk létrehozni, amelyben élet van, de amelynek a lelke is megmarad. Más árkategória lesz, mint a jelenlegi szobáink, ami a vendégek számára is több választási lehetőséget rejt magában. Az új épület esetében is ragaszkodunk a magas minőséghez és törekszünk arra, hogy a dizájn és a belső tér kialakításánál az időtállóságra helyezzük a hangsúlyt. Sok esetben megmentünk olyan bútordarabokat, amelyeket máshol egy kis átalakítás után újra tudunk használni, legutóbb például a borospincénkben is így került be néhány dolog.

Az interjú előtti hétvégén épp egy nagyszabású Neoton koncert volt
Az interjú előtti hétvégén épp egy nagyszabású Neoton koncert volt
Fotó: Gottwald Borászat/Pápai Zoltán Photo

1992-ben édesapjuk alapította a hotelt, bátyjával ebben nőttek fel. Hogy vannak leosztva a szerepek?

Édesapám is napi szinten itt van velünk és segít. Nagyon nagy dolog, hogy őt még mindig keresik. Az ő korosztályából való vendégkör kifejezetten igényli, hogy itt legyen és leüljön hozzájuk beszélgetni és hallgatni a cigányzenét, de napjainkban már a bátyámmal együtt visszük a hotel mindennapi operatív részét. Mindennap segítjük egymást és megbeszéljük a feladatokat.

Gottwald Szilárd és Zoltán
Gottwald Szilárd és Zoltán
Fotó: Gottwald Hotel

Mit gondol, mi az, ami a Hotel Gottwaldot különlegessé teszi? Mi a Gottwald-titok?

Édesapámmal és a bátyámmal itt vagyunk minden nap, a vendégekért élünk és alázattal szolgáljuk ki őket. Mi nem szeretnénk senkivel versenyezni, inkább magunkkal és a vendégeinkkel foglalkozunk. Az új beruházás esetében is fontos szempont volt, hogy olyan nagy ne legyen, amit családon belül már nem tudunk ellátni. Nem tenne jót a hotelnek, ha elveszne a személyes jelenlétünk, bár ez már most is nagyon nehéz, mert néha egyszerre három helyen kellene lenni. Viszont pont ez az előnyünk a versenytársakhoz képest, hogy megállás nélkül jelen vagyunk. Nagyon fontos, hogy a vendégeink 90%-a törzsvendég, vagyis van egy erős bázisunk. Jól ismerjük őket és a szokásaikat is, és szüntelenül azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát nálunk. Onnantól kezdve mindig minden jól működik.

Hogyan tudják fokozni a vendégélményt, amikor ennyire nagyarányú törzsközönség van?

Egyre nehezebb talpon maradni a piacon, de igyekszünk. Megállás nélkül fejlesztünk és megyünk előre, és közben bejöttek a szerves üzletágak is: szépen fejlődik a borászatunk, terveink szerint idén közel 40.000 palack bort készítünk majd. Legutóbb két olaszrizling borunk is arany, illetve platina értékelést kapott a rangos Grow du Monde versenyen. A Neszmélyi-borvidéken fehér bor még soha nem kapott ilyen magas pontszámot, mint ez a legutóbbi 94 pont.

Legutóbb két olaszrizling bor is arany, illetve platina elismerést kapott
Legutóbb két olaszrizling bor is arany, illetve platina elismerést kapott
Fotó: Gottwald Borászat

Nagyon sok külföldi, nagy hírű pincét is megelőztünk, ami nagyon boldoggá tett minket. Hatalmas elismerés, és egyben óriási felelősség is, mert innentől kezdve, minden évben azon kell igyekeznünk, hogy ezt a szintet tudjuk hozni. Ezen túl, mi tartjuk fent és műveljük a 250 hektár földünket is, az abból befolyó összeget forgatjuk bele a gyümölcsösbe, a biokertészetbe és az állattartásba. A konyhánkban készülő ételek mind a saját alapanyagainkból készülnek, az általunk kínált lekvárokat mi főzzük, ahogy a csalamádé is itt készül a saját földünkön termelt zöldségekből. Korábban nem hittem benne, de egyre nagyobb igény van ezekre az apró dolgokra.

A hotel belső kertje
A hotel belső kertje
Fotó: Gottwald Hotel

Milyen terveik vannak a következő évekre?

Édesapám hatvan éve van a szakmában, éjjel-nappal együtt él és lélegzik vele, és ennek az egésznek a gyümölcse ez a hotel is. Ahol most az irodák és ez a tárgyaló van, eredetileg a családi házunk állt, majd 1992-ben átadásra került a hotel, ami akkor 1180 négyzetméteres volt. Azóta már 22.000 négyzetméterünk van, ahogy tudtuk, apránként felvásároltuk a körülöttünk lévő telkeket. Nagyon jó, hogy most már nincs szomszédunk, ennek köszönhető az is, hogy most fejleszteni tudunk, és megépülhet a két szinten kétezer négyzetméteres projekt. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mindig tudunk fejlődni és tudunk fejleszteni. Soha nem lehet megállni, úgyhogy mi is megyünk tovább…


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.