Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Hamarosan újra megrendezésre kerül a Klasszis Csoporton belül működő Turizmus Online szakmai portál Klasszis TopDesign 2024 szakmai versenye, amely a hazai vendégváró szakma legátfogóbb, legszélesebb spektrumú, rangos nemzetközi zsűrit felvonultató versenye. Ennek kapcsán a verseny egyik zsűritagjával, a Bécsben élő, horvát születésű építésszel készítettünk egy rövid interjút.

Ariana Grüll, a többszörösen építészeti és design díjjal kitüntetett bécsi Zeytinoglu építésziroda vezető-tervezőjével beszélgettünk a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  

A tavalyi év után idén is a zsűri egyik tagjaként fontos szerepet játszik majd a Klasszis TopDesign verseny győzteseinek kiválasztásában. Milyen tapasztalatai vannak a tavalyi versennyel kapcsolatban?

A gazdasági válság jelentősen érintette az építőipart, ami sok tervezett projekt leállítását okozta és számos kihívás elé állította a piacot, befolyásolva a jövőbeni fejlesztések megvalósíthatóságát. Mindezek ellenére a tavaly benyújtott pályaművek között sok igen magas színvonalú munka volt, amelyek közül nem volt egyszerű választani. A lakóépületek és irodaterületek projektjei nagyon értékesek és progresszívek voltak. Több fenntartható projekt is volt, amelyek közül engem nagyon megfogott egy, az igények változása szerint szabadon variálható épület, mert hiszem, hogy a jövőben minden bizonnyal nagy igény lesz arra, hogy a helyiségeket könnyűvé és mozgathatóvá tegyük anélkül, hogy az alapanyagokba kellene beleavatkozni.


Fotó: Ariana Grüll

Mit vár az idei versenytől?

Azt gondolom, hogy napjainkban elengedhetetlen a fenntarthatóság szem előtt tartása. Ez mostanra egy olyan szemponttá vált, amelynek körében az erőforrások ésszerű felhasználása elsődleges és ahol ezáltal biztosítottá válik a hosszú élettartam, úgyhogy egyrészt ezt is keresni fogom a munkákban. Másrészt az építészek számára elengedhetetlen, hogy túllépjenek a nemzetközi trendek puszta követésén. Ehelyett egyedi történelmükre, környezetükre és tapasztalatukra támaszkodva innovatív és jellegzetes terveket kellene létrehozni, és én elsősorban ezeket az egyedi megoldásokra is kíváncsi vagyok.

Az Arkan Zeytinoglu Architects Wien szállodafejlesztési és szállodatervezési vezetőjeként Önnek melyek a fő szempontjai tervezés során?

Számomra minden szállodaprojekt egyedi élményt jelent. A jövőbeli vendégek változó elvárásai új funkciókat és igényeket vezetnek be a dinamikus tervezési folyamatba. Új technológiákkal, környezetvédelmi koncepciókkal kell foglalkoznunk, és innovatív megoldásokat és megközelítéseket kell alkalmaznunk. Fontos szerepet játszik a kontextus és a személyiség is. Az új generáció nagyon jól ismeri a mesterséges intelligenciát és a hasonló technológiákat, fontosnak tartja a technológiai fejlődést, valamint a fenntartható, érzelmileg kiteljesedő életmódot, amelyet szintén figyelembe kell venni.

Milyennek látja a magyar szállodákat és a magyar vendéglátást?

A magyar szállodák nagyon gazdag hagyományokkal büszkélkedhetnek. Az új fejlesztések egyre inkább a nemzetközi, globálisan gondolkodó utazók kiszolgálására irányulnak, különös hangsúlyt fektetve a hagyomány és a modern érzékenység ötvözésére és a mai közönség számára történő újraértelmezésére. Nagyon sok remek szakember dolgozik a különböző területeken, és számos kiváló magyar építész is, akik közül remélem, minél többel találkozhatunk majd a pályázat alkalmával.

 

 


Versenyfutás az elégedett vendégekért: lépéselőnybe kerülhetnek az AI-felhasználók

Versenyfutás az elégedett vendégekért: lépéselőnybe kerülhetnek az AI-felhasználók 

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen kihívásokkal szembesül a vendéglátás, és hogyan segíthet az AI ezek leküzdésében.
Friss arculat és izgalmas menük az egyik belvárosi szállodai bárban

Friss arculat és izgalmas menük az egyik belvárosi szállodai bárban 

Az élet körforgása a bárpult mögött.
MSZÉSZ-kutatás: milyen rendszerekkel dolgoznak a szállodák?

MSZÉSZ-kutatás: milyen rendszerekkel dolgoznak a szállodák? 

Közelednek az ünnepek, sokan terveznek erre az időszakra kisebb-nagyobb utazásokat. de érdemes körültekintőnek lenni az előkészületeknél...
Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.