hirdetés
hirdetés

Jön a balatoni szezonális vonatmenetrend

A nyaralni indulók 2019 nyarán is az utazási igényekhez igazodó járatok közül választhatnak, a Balaton északi és déli partja, illetve a Velencei-tó felé egyaránt.

hirdetés

A tavalyi évhez képest a menetrendi kínálat tovább bővült, a vonatok nagyobb kapacitással közlekednek, és egyéb fejlesztések is megvalósulnak a versenyképes és magas minőségű vasúti szolgáltatás érdekében. A legfontosabb idei újdonságok:

•A Balaton expresszekben étkezőkocsival várják utasainkat a komfortosabb utazás érdekében. A kínálatot a legfeljebb 1-3 órás utazások alatti igényekhez igazították: egyszerű, változatos ételeket, hideg és meleg italokat is kínálnak a hazai utasok pénztárcájához igazodó árszinten.

•A Balaton expresszek idén júliustól a tavalyihoz képest több légkondicionált IC-kocsival közlekednek.

•A Miskolcról induló Ezüstpart expresszen, a Záhonyból induló Aranypart expresszen, és a Szegedről induló Aranyhíd expresszen idén légkondicionált IC-kocsi is közlekedik. Az Aranyhíd expressz idén minden nap közlekedik, kedvezőbb kapcsolatot biztosítva Dél-Alföld és a Balaton között.

•Új „fürdős” vonatpár közlekedik hétvégén Budapest és Siófok között a strandolni vágyók igényeit kiszolgálva, mely csak a Velencei-tó partján, és a Balaton partján lévő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. A vonatpá rnagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít.

•Javulnak a Pécs és a Balaton közötti eljutási lehetőségek: péntek délután új közvetlen vonatpár közlekedik az utasok igényeinek megfelelően.

•Tapolcán kedvezőbb átszállásokat atalakítottak ki egyes vonatok és irányok között.

•Egyes vonatok megállási rendjét és menetrendjét módosították a tavalyi tapasztalatok alapján annak érdekében, hogy a vonatok menetrendje stabilabb legyen.

•A menetrend itt letölthető

A tavaly nyári utasszámok azt mutatják, hogy beváltak az elmúlt évek pálya-és járműfejlesztései, a menetrendi reform, és az értékesítési újdonságok. A 2018-as nyári szezonban a Balaton parton (a tóparthoz, vagy onnan vissza, illetve a tóparti állomások között) 1557 ezren utaztak vonattal, 120 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, 8,3 százalékos a növekedés (déli part +9,8 százalék, északi +5,2 százalék). (A díjmentesen utazókat nem tartalmazzák az adatok, így a ténylegesen utazók száma ennél jóval magasabb). Egyes balatoni vasútállomások utasforgalma akár meg is tízszereződhet nyaranta, a legtöbb állomáson pedig az előző, 2018-es turisztikai idényhez képest is nőtt az utasforgalom: Fonyódon, Balatonbogláron és Balatonlellén is 17-17%-kal, Keszthelyen 16%-kal, Balatonföldváron 14%-kal, Zamárdiban 8%-kal, Siófokon 7 százalékkal. Ezzel együtt hasonló mértékben nőttek a bevételek is.

A balatonfenyvesi kisvasút is egyre népszerűbb, 2018-ban 17 százalékkal, 24 ezerre sikerült növelni az utasszámot. Siófok vezeti a legforgalmasabb állomások listáját, 318 ezer utas érkezett vagy indult innen. Fonyódon 127 ezres, Zamárdiban 136 ezres, Balatonfüreden 124 ezres, Balatonlellén 110 ezres, Keszthelyen 101 ezres utasforgalmat mértek a 2018-as nyári szezonban. A bringások körében is sikerült népszerűbbé tenni a vonatozást, 54 ezer kerékpárjegyet és Balaton kerékpárjegyet, valamint 30 ezer kerékpár helyjegyet váltottak a Balaton partjára.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai