hirdetés
hirdetés

Nagyon költséges szélmalomharcot vív a MÁV a szemetelőkkel szemben.

Még a Föld Napja előtt komoly szemétszedési akcióba kezdett a MÁV - közölte a MÁV.

hirdetés

A városokon, különösen a fővároson áthaladó vasútvonalak mentén gyűlő hulladék és szemét láttán alig győz az ember a vonat ablaka mögött hüledezni. A MÁV szerint az illegális hulladék-lerakatok tartalma több 10 ezer köbméterre tehető. 

A szemétlerakókban jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére, néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat - panaszolja a vasúttársaság. Bevallása szerint költséges szélmalomharcot vívnak. A nagy mennyiségben felhalmozott, illegálisan elhagyott hulladékok elszállítása közbeszerzési eljárások keretében kötött szerződéses partnerekkel lehetséges. Több helyszín tekintetében folynak a közbeszerzések a hulladékelszállításra. 

A társaság céltartalékában összessen 5 milliárd forintot különített el illegális hulladékok felszámolására, amelynek felhasználási ütemezésével is készen áll a vasútvállalat. Szintén elvégezték az illegális hulladékok országos felmérését. A MÁV a következő hetekben számos budapesti vasúti területen, illetve vágányok közelében található illegális hulladéklerakást szüntet meg önállóan vagy fővárosi önkormányzatokkal együttműködve. 

A Föld napján a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület közös szemétgyűjtést tart – civilek bevonásával – a XIV. és XVI. kerület vasút területein (a Körvasút sor mentén) felgyülemlett illegális hulladékhalmok felszámolása miatt. A MÁV vállalta, hogy a Föld napján tartott akciót megelőzően, a két kerületben eltakarítja  az illegálisan lerakott szemetet a sínek menti vasúti sávokból. A hulladékgyűjtési akciót Szatmáry Kristóf, Alsórákos országgyűlési képviselője, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere indította el pénteken délelőtt.

Ezt megelőzően  április 19-21. között a MÁV 13 közfoglalkoztatottja bevonásával mintegy 120 köbméter illegális kommunális hulladékot gyűjtött össze és szállíttat el a fővárosi XIV. és XVI. kerületi vasút területéről (a Körvasút sorról). A 17 helyszínen összeszedett szemétből a kommunális hulladék mintegy 29 köbméter, a zöldhulladék 66 köbméter, az építési törmelék 9 köbméter, továbbá 20 darab használt autógumit is összeszedtek.

Tavaly több helyszínen történt hulladékfelmérés, összegyűjtés és szállítás; Érden, Budapesten mintegy 7 helyszínen, Kismaroson, Szobon, Szajolban. Ezeken a helyeken mintegy 2000 köbméter szemetet halásztak össze. Szintén 2016-ban felszámolta a vállalat a volt Józsefvárosi piac területére összehordott hulladékhalmot; közel 1300 köbméter, 730 tonna hulladékot szállíttattak el. 2015-ben csak a 14. kerületet 1,6 millió m² területről, 459 m³, azaz 124 tonna kommunális és építési hulladéktól szabadították meg. A 10. kerületben is több kisebb-nagyobb illegális szemétlerakást szüntettek meg.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai