Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem 

Azt, hogy növényi eredetű termékeket húsnéven forgalmazzanak. A francia döntést Gabriel Attal miniszterelnök kedden jelentette be.
Európa legboldogabb országai - és a sereghajtók

Európa legboldogabb országai - és a sereghajtók 

Ausztria az Európai Unió legboldogabb, Bulgária a legelégedetlenebb országa, Magyarország az utolsó negyedben, a 22. helyen végzett
Ez a három város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2024-ben

Ez a három város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2024-ben 

Az Európai Unió nagysikerű kezdeményezése már 1985 óta hívja fel a figyelmet a kontinens sokszínű kulturális örökségeire. A cím minden évben más városhoz kerül, mutatjuk, jövőre mely települések kerülnek a reflektorfénybe.
Szintet lépett Horvátország, és ebben mi is segítettünk

Szintet lépett Horvátország, és ebben mi is segítettünk 

2022-ben a turizmus hozzájárulása a GDP-hez az Európai Unió minden tagállamában a világjárvány alatti szinten maradt. Egyetlen kivétel ez alól Horvátország.
Kiváló minőségű a legtöbb hazai természetes fürdővíz

Kiváló minőségű a legtöbb hazai természetes fürdővíz 

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel pénteken.
Közös EU-álláspont: aki Kínából érkezik, az teszteljen!

Közös EU-álláspont: aki Kínából érkezik, az teszteljen! 

Az Európai Unió (EU) tagállamai szerdán megállapodtak abban, hogy, ajánlásuk értelmében, a Kínából érkező valamennyi utazót - állampolgárságtól függetlenül - kötelezzék egy negatív Covid-teszt bemutatására. Az EU ezzel arra reagált, hogy Kínában a szigorú korlátozások feloldásával megugrott a fertőzések száma.
Uniós oltalom alatt a Keleméri bárányhús

Uniós oltalom alatt a Keleméri bárányhús 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Keleméri bárányhús elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület kedden.
Döntött az EU Koszovó vízummentességéről

Döntött az EU Koszovó vízummentességéről  

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország tárgyalói és az Európai Parlament képviselői megállapodásra jutottak a Koszovó által kiállított útlevéllel rendelkezők vízummentes uniós beutazását lehetővé tevő rendelettervezetről - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.
Szabályozná az EU a mesterséges intelligencia alkalmazását

Szabályozná az EU a mesterséges intelligencia alkalmazását 

Uniós rendelet készül a mesterséges intelligencia alkalmazásának szabályairól, amiben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jelentős szerepet vállal - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
Szlovénia még gondolkodik az oroszok turistavízumáról

Szlovénia még gondolkodik az oroszok turistavízumáról 

Szlovénia továbbra is "az EU-tagállamokkal közösen keresi a megoldásokat", viszont a külügyminisztérium szerint Ljubljana még nem döntött az orosz állampolgárok turistavízumának felfüggesztésére tett javaslatról.

Ekkor járnak le az uniós védettségi igazolványok 

Annak biztosítására, hogy az uniós állampolgárok élhessenek jogukkal az Európai Unión belüli szabad mozgáshoz, az Európai Parlament hozzájárult a koronavírus elleni védettséget igazoló tanúsítványok június 30-án lejáró érvényességének egyéves meghosszabbításához - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Új ítélet védi a repülőn utazókat Európában 

Az Európai Unió bíróságának keddi határozata szerint a közösségen belül nem lehet korlátlanul gyűjteni az utasadatokat.

Ilyen a vízminőség szabadvízi strandjainkon 

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek többsége kapott jó vagy kiváló besorolást, négy helyen volt kifogásolt a vízminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.

Maszkmentes lesz a repülés az Európai Unióban 

Május 16-tól nem kell maszkot viselnie az utasoknak és a személyzetnek az EU repterein és az EU-n belül közlekedő járatok fedélzetén, miután az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közös egészségügyi biztonsági eljárásrendet adott ki erről - írja az AIRportal.hu.

21 orosz légitársaság is a legfrissebb uniós feketelistán 

Az Európai Bizottság más légitársaságok mellett 21 orosz légitársaságot vett  repülésbiztonsági listájára, amely azon légitársaságok jegyzéke, amelyek az Európai Unión belül működési tilalom vagy működési korlátozás alá esnek, mert nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak - közölte hétfőn a brüsszeli testület.

Még 10 évig nem lesznek roamingdíjak az EU-ban 

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy a következő tíz évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.

Az EU lezárja légterét az orosz légitársaságok előtt 

Az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt,  jelentette be Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap este.

Megtiltanák az unióban a vörös hús és a borok promócióját 

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

EU: újabb három ország a covidos tiltólistán 

Az EU törölte Argentínát, Ausztráliát és Kanadát a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok jegyzékéből.

Leáll a légiközlekedés az EU és hét afrikai ország között 

FRISSÍTVE Felfüggesztik a légi összeköttetést az Afrika déli részén található országokkal az Európai Unió (EU) tagállamai a nemrég Dél-Afrikában kimutatott új koronavírus-variáns miatt.

590 millió Covid-igazolványt állítottak ki az EU-ban 

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.

Orosz-uniós egyeztetés a védettségi igazolások elismeréséről 

Oroszország és az EU konzultációk sorozatát bonyolítja le a koronavírus elleni oltást tanúsító igazolványok kölcsönös elismeréséről - közölte szerdán az orosz egészségügyi minisztérium.

EU: újabb két Covid-biztonságos ország a listán 

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Bahreint és az Egyesült Arab Emírségeket - közölte az uniós tanács csütörtökön.

EU-s felmérés: a lakosság nyaralási szokásairól 

Az Európai Unió lakosainak 28 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy évben egyszer otthonától távol vakációzzon, ez az arány átlagosan mintegy 60 százalék azoknak a körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van - olvasható az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) hétfőn közzétett tanulmányában.

Az EU kibővítette a Covid-biztos országok listáját 

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács pénteken.

Ilyen a vízminőség Európa fürdőhelyein 

Az európai fürdőhelyek közel 83 százaléka megfelel az Európai Unió legszigorúbb, a "kiváló" vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak, arányuk azonban az elmúlt években csökkent - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottsággal közösen összeállított 2020-as adatokat rögzítő értékelésében kedden.

Szabadon utazhatnak az EU-ba(n) a beoltottak 

Megegyeztek az Európai Unió országai arról, hogy megnyissák határaikat azon utazók előtt, akik már be vannak oltva – számol be a hírről a Bloomberg nyomán a Portfolio. Vannak más feltételek is.

Európai biztos: a nyári szezonra életbe kell lépnie a zöld útlevélnek 

Az európai illetékesek célja, hogy a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolás, más néven a zöld útlevél a nyári szünet előtt életbe lépjen és megkönnyítse az Európai Unión belüli közlekedést a nyári szezonra - jelentette be vasárnap Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja.

Az EU elfogadja a kínai és az orosz vakcina igazolást? 

Az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban - ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslata, amelyet a Bloomberg hírügynökség szerzett meg.

Az EU jóváhagyta az iparűzési adó csökkentését 

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében.

EU-csúcs: nem sok jóval kecsegtetnek 

Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.

A tagállamok nem kezdeményezhetnek egyéni oltóanyag-beszerzést 

Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére, mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Aggódnak a britekhez beszállító kisvállalkozók 

Aggódnak a brit kisvállalkozások tulajdonosai, hogy mi lesz az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kilépési folyamatának átmeneti időszaka után.

Csalódottan fogadta a szakma az uniós ajánlást 

Ahogy kedden megírtuk, elfogadta az Európai Unió Tanácsa a koronavírus-járvány idején alkalmazandó utazási szabályokról szóló ajánlást. Az iparág szakmai szervezetei azonban csalódottak, mert úgy látják, ezzel nem lehet újraindítani a turizmust és a légiközlekedést - írja az AIRportal.hu.

Megszavazta az EU: a tagállamok nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkezők beutazását 

Ajánlást fogadott el az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa kedden a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett, a szabad mozgás korlátozását is érintő tagállami intézkedések uniós összehangolásáról. 

Ilyen az egységes EU-s reptéri tesztelés 

Közös tervezettel állt elő a karantént és utazási korlátozásokat kiváltó egységes vírustesztelési eljárásról a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A három szakmai szervezet azonnali bevezetést kér, hogy a karácsonyi időszakban már könnyebben lehessen repülni - írja az AIRportal.hu.

Egyezmény született az uniós turisztikai miniszteri találkozón 

Az Európai Unió 9 tagországa aláírta azt az Európai Bizottsághoz intézett nyilatkozatot, amelyek a tagállamok közötti jobb koordinációt szorgalmazzák az idegenforgalmi szektor fellendítése érdekében.

Vörös listára tette Magyarországot az EU 

A lista alapján a 9. helyre kerültünk a járvány terjedése szempontjából Európában, ami irányadó lehet az EU tagállamai számára korlátozó intézkedések meghozatalakor.

Uniós oltalom alatt a szilvásváradi pisztráng 

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta, hogy a „Szilvásváradi pisztráng” felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.

Az EU a határzárak és karanténok egységes kezelésére dolgoz ki javaslatot 

Tervet dolgoz ki az Európai Unió német elnöksége a határok átjárhatóságának biztosítására. Ezt azután jelentették be, hogy Magyarország keddtől megtiltotta a külföldiek belépését a területére a koronavírus terjedése miatt.

Most Marokkó is feketelistára került 

Az Európai Unió  (EU) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Péntektől Marokkó került le a listáról.

Az EU a beutazási listát tovább kurtította 

Az Európai Unió (EU) tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját.

Nem lesz további határnyitás 

Nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió azon javaslatának megvitatása után, amelyben azt kérik, hogy a tagállamok nyissák meg határaikat 14 nem európai ország előtt.

EU-nyitás: 14 állam zöld utat kapott 

Az Európai Unió 14 ország számára nyitja meg külső határait.

Éjfél óta szabadon jöhetnek a külföldiek 

2020. június 17. éjféltől az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére.

Folyamatosan frissülő térképen az EU-s határnyitások 

A reopen.europa.eu címen található portál (amely természetesen magyar nyelven is elérhető) segít eligazodni a különböző uniós országok eltérő szabályai között - írja az AIRportal.hu

Spanyolország vasárnaptól korlátlanul nyitva 

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján vasárnap.

Szakmai javaslat az európai turizmus újraindításához 

Az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság (EB).
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!