Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

A mezőgazdasági válság és a gazdálkodók tiltakozása közepette Franciaország rendeletet adott ki, amely megtiltja húsnevek használatát növényi alapú termékek esetében, miközben az EU legfelsőbb bíróságának még döntést kell hoznia arról, hogy egy ilyen lépés összeegyeztethető-e az EU jogi keretrendszerével – írja az Euractiv nyomán az euronews.com hírportál.

A döntés a francia gazdálkodók kérésére született.

A tiltó rendelet többek közt a steak vagy a sonka megnevezésekre vonatkozik növényi eredetű termékek esetében. Növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerek esetében tilos továbbá például a filé, a bélszín, vagy a farhús megjelölés is.

A rendelet az új francia állattenyésztési „szuverenitási terv” része, amely a gazdálkodók számára 400 millió eurós támogatást tartalmaz. Egyes növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerek továbbra is megtarthatják neveiket, de csak akkor, ha megfelelnek bizonyos küszöbértékeknek: például a folyékony „tojás” maximum 0,1% növényi fehérjét, a „kolbász” 5%-o tartalmazhat.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Mint írják,  törvény be nem tartása magánszemély esetében 1500 euróig, cégeknél 7500 euróig terjedő pénzbírsággal járhat. A törvény nem vonatkozik az „Európai Unió más tagállamában vagy harmadik országban gyártott vagy forgalmazott” termékekre.

Az EP-ben sokan elutasítják a franciák által bevezetett törvényt

Vegetáriánus és vegán aktivisták, mint például az Európai Vegetáriánus Unió (EVU) és az Association végétarienne de France (AVF) megkérdőjelezték a francia rendelet összeegyeztethetőségét az európai joggal. Úgy tartják, hogy az olyan nevek, mint a „kolbász”, a mindennapi használat részévé váltak, és nehezen pótolhatók.

A legutóbbi, 2020-as reformvita során az Európai Parlament elutasította azt a módosítást, hogy a húskifejezések ugyanolyan szintű védelmet kapjanak, mint a tejtermékek.

A teljes cikk ITT található.

 


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.