Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

A mezőgazdasági válság és a gazdálkodók tiltakozása közepette Franciaország rendeletet adott ki, amely megtiltja húsnevek használatát növényi alapú termékek esetében, miközben az EU legfelsőbb bíróságának még döntést kell hoznia arról, hogy egy ilyen lépés összeegyeztethető-e az EU jogi keretrendszerével – írja az Euractiv nyomán az euronews.com hírportál.

A döntés a francia gazdálkodók kérésére született.

A tiltó rendelet többek közt a steak vagy a sonka megnevezésekre vonatkozik növényi eredetű termékek esetében. Növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerek esetében tilos továbbá például a filé, a bélszín, vagy a farhús megjelölés is.

A rendelet az új francia állattenyésztési „szuverenitási terv” része, amely a gazdálkodók számára 400 millió eurós támogatást tartalmaz. Egyes növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerek továbbra is megtarthatják neveiket, de csak akkor, ha megfelelnek bizonyos küszöbértékeknek: például a folyékony „tojás” maximum 0,1% növényi fehérjét, a „kolbász” 5%-o tartalmazhat.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Mint írják,  törvény be nem tartása magánszemély esetében 1500 euróig, cégeknél 7500 euróig terjedő pénzbírsággal járhat. A törvény nem vonatkozik az „Európai Unió más tagállamában vagy harmadik országban gyártott vagy forgalmazott” termékekre.

Az EP-ben sokan elutasítják a franciák által bevezetett törvényt

Vegetáriánus és vegán aktivisták, mint például az Európai Vegetáriánus Unió (EVU) és az Association végétarienne de France (AVF) megkérdőjelezték a francia rendelet összeegyeztethetőségét az európai joggal. Úgy tartják, hogy az olyan nevek, mint a „kolbász”, a mindennapi használat részévé váltak, és nehezen pótolhatók.

A legutóbbi, 2020-as reformvita során az Európai Parlament elutasította azt a módosítást, hogy a húskifejezések ugyanolyan szintű védelmet kapjanak, mint a tejtermékek.

A teljes cikk ITT található.

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.