Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

A mezőgazdasági válság és a gazdálkodók tiltakozása közepette Franciaország rendeletet adott ki, amely megtiltja húsnevek használatát növényi alapú termékek esetében, miközben az EU legfelsőbb bíróságának még döntést kell hoznia arról, hogy egy ilyen lépés összeegyeztethető-e az EU jogi keretrendszerével – írja az Euractiv nyomán az euronews.com hírportál.

A döntés a francia gazdálkodók kérésére született.

A tiltó rendelet többek közt a steak vagy a sonka megnevezésekre vonatkozik növényi eredetű termékek esetében. Növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerek esetében tilos továbbá például a filé, a bélszín, vagy a farhús megjelölés is.

A rendelet az új francia állattenyésztési „szuverenitási terv” része, amely a gazdálkodók számára 400 millió eurós támogatást tartalmaz. Egyes növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerek továbbra is megtarthatják neveiket, de csak akkor, ha megfelelnek bizonyos küszöbértékeknek: például a folyékony „tojás” maximum 0,1% növényi fehérjét, a „kolbász” 5%-o tartalmazhat.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Mint írják,  törvény be nem tartása magánszemély esetében 1500 euróig, cégeknél 7500 euróig terjedő pénzbírsággal járhat. A törvény nem vonatkozik az „Európai Unió más tagállamában vagy harmadik országban gyártott vagy forgalmazott” termékekre.

Az EP-ben sokan elutasítják a franciák által bevezetett törvényt

Vegetáriánus és vegán aktivisták, mint például az Európai Vegetáriánus Unió (EVU) és az Association végétarienne de France (AVF) megkérdőjelezték a francia rendelet összeegyeztethetőségét az európai joggal. Úgy tartják, hogy az olyan nevek, mint a „kolbász”, a mindennapi használat részévé váltak, és nehezen pótolhatók.

A legutóbbi, 2020-as reformvita során az Európai Parlament elutasította azt a módosítást, hogy a húskifejezések ugyanolyan szintű védelmet kapjanak, mint a tejtermékek.

A teljes cikk ITT található.

 


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.