Megtiltanák az unióban a vörös hús és a borok promócióját

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

Feldman Zsolt a tagállamok mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó minisztereinek tanácskozóját követően a közmédiának kifejtette: míg Magyarország idén 4 milliárd forinttal segíti a sertéstartókat a válság közepette, addig Brüsszel nem keres megoldásokat a helyzet javítására, és korlátozná a vörös húsok promócióját. Hangsúlyozta: a vörös húsok és a borok népszerűsítésének korlátozásával nem lehet előmozdítani az egészséges életmódot és a fenntarthatóságot. A társadalmak képesek saját táplálkozási szokásaikat maguktól kialakítani, nincs szükség a brüsszeli bürokraták által kitalált mesterséges eszközökre. Ez a kezdeményezés a magyar és európai termelőkre és fogyasztókra egyaránt káros hatást gyakorolna - közölte az államtitkár.

Feldman Zsolt azt mondta, hogy a mezőgazdaság területén egyre több az olyan "ideológiai alapú" uniós kezdeményezés, amely nincs szakmai érvekkel alátámasztva, nincs mögötte hatástanulmány, továbbá termeléscsökkenést eredményez. Arról is beszámolt, hogy a bizottsági javaslat ellen 19 tagállam, a "normalitás talaján állva" tiltakozott, míg Hollandia támogatta a kezdeményezést. "Az európai agrárium erős politikai üzenetet küldött a bizottság felé arról, hogy ez az irány rossz. Nem segíti a fenntarthatóságot, hanem az unión kívüli országokba telepíti az élelmiszertermelést, veszélyeztetve ezzel az ellátásbiztonságot" - jelentette ki.

Az európai mezőgazdasági termelők szigorú előírások között dolgoznak, amit kompenzációs rendszer ellensúlyoz, ez finanszírozza a többletköltségeket - tette hozzá. Brüsszel azonban csökkentené, vagy zöld célokhoz kötné a támogatásokat, és tovább szigorítaná a feltételeket. Az EU-n kívülről érkező élelmiszerekkel kapcsolatban viszont nem érvényesek ezek az előírások - mondta Felfman Zsolt.

Forrás: MTI


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.