Megtiltanák az unióban a vörös hús és a borok promócióját

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

Feldman Zsolt a tagállamok mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó minisztereinek tanácskozóját követően a közmédiának kifejtette: míg Magyarország idén 4 milliárd forinttal segíti a sertéstartókat a válság közepette, addig Brüsszel nem keres megoldásokat a helyzet javítására, és korlátozná a vörös húsok promócióját. Hangsúlyozta: a vörös húsok és a borok népszerűsítésének korlátozásával nem lehet előmozdítani az egészséges életmódot és a fenntarthatóságot. A társadalmak képesek saját táplálkozási szokásaikat maguktól kialakítani, nincs szükség a brüsszeli bürokraták által kitalált mesterséges eszközökre. Ez a kezdeményezés a magyar és európai termelőkre és fogyasztókra egyaránt káros hatást gyakorolna - közölte az államtitkár.

Feldman Zsolt azt mondta, hogy a mezőgazdaság területén egyre több az olyan "ideológiai alapú" uniós kezdeményezés, amely nincs szakmai érvekkel alátámasztva, nincs mögötte hatástanulmány, továbbá termeléscsökkenést eredményez. Arról is beszámolt, hogy a bizottsági javaslat ellen 19 tagállam, a "normalitás talaján állva" tiltakozott, míg Hollandia támogatta a kezdeményezést. "Az európai agrárium erős politikai üzenetet küldött a bizottság felé arról, hogy ez az irány rossz. Nem segíti a fenntarthatóságot, hanem az unión kívüli országokba telepíti az élelmiszertermelést, veszélyeztetve ezzel az ellátásbiztonságot" - jelentette ki.

Az európai mezőgazdasági termelők szigorú előírások között dolgoznak, amit kompenzációs rendszer ellensúlyoz, ez finanszírozza a többletköltségeket - tette hozzá. Brüsszel azonban csökkentené, vagy zöld célokhoz kötné a támogatásokat, és tovább szigorítaná a feltételeket. Az EU-n kívülről érkező élelmiszerekkel kapcsolatban viszont nem érvényesek ezek az előírások - mondta Felfman Zsolt.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.