Ilyen az egységes EU-s reptéri tesztelés

Közös tervezettel állt elő a karantént és utazási korlátozásokat kiváltó egységes vírustesztelési eljárásról a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A három szakmai szervezet azonnali bevezetést kér, hogy a karácsonyi időszakban már könnyebben lehessen repülni - írja az AIRportal.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk, e testületek levélben kérték az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent arra, hogy személyesen győzze meg az európai közösség kormányfőit az egységes EU-s tesztelési szabályok bevezetéséről. A három szervezet mostanra kidolgozta a tesztelés keretrendszerét, amelynek lényege, hogy minden utast közvetlenül a repülés előtt, lehetőleg a légikikötőben teszteljenek, az eredményt pedig legkésőbb 1 órával a járat indulása előtt meg kellene kapnia az utasnak.

Az “EU-wide Testing Protocol – EU-TPT” elnevezésű javaslat szerint minden országban egységes, háromszínű országbesorolást használnának, a zöld és sárga zónába tartozóknál nem, csak a piros zóna országainál írnák elő a kötelező tesztelést. A javaslattevők azt kezdeményezik, hogy a program államilag finanszírozott legyen, vagy az utasok nagy tömegei számára legyen megfizethető árú. A tesztelést a repülőtérre belépés előtt kellene elvégezni. Ez történhet fizikailag a terminál épületénél, közvetlenül belépés előtt, vagy a tagállam által meghatározott idősávon belül.

A tesztelési protokoll a kidolgozói szerint biztonságos és harmonizált módon tenné lehetővé az utazást és a családi összejöveteleket már az év végi ünnepi időszakban az európai polgároknak, és csökkentené a fertőzés terjedésének kockázatát az utazás idején, valamint visszaállítaná az emberek bizalmát az utazás iránt. A három szervezet most azért fordult az Európai Bizottsághoz, hogy ezen szabályokat minél hamarabb vezessék be, a családi összejövetelek mellett ennek révén a turizmus is fellendülhetne. 

Forrás: Airportal.hu


Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői

Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői 

A 2024. június 6-án történt tulajdonosváltás bejelentését követően a repülőtér teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott.
A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Szombat este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.
Indul az Intercity Splitbe

Indul az Intercity Splitbe 

    Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.
"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről

"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről 

A Mária Terézia november 10-én indult nyolcnapos útjára, amely a németországi Passauban ér véget.