Az idegenvezető a kapocs a vendég és az utazási iroda közt

Az idegenvezető a kapocs a vendég és az utazási iroda közt 

Miért fontos az idegenvezető szerepe? Hogyan tud fejlődni? Mivel könnyítheti meg a saját munkáját? Milyen elvárásokat kell teljesítenie? A többi között ezekre a kérdésekre kaptak választ a szakemberek 03.21-én a Cityrama Utazási Iroda Idegenvezetői Konferenciáján a Bo33 Hotel rendezvénytermében.

Rekord után fejlesztések 

1037: ennyin múlott, hogy a ferihegyi repülőtér nem 10,3 millió utast szolgált ki 2015-ben. Nem nagy különbség, Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint ez az év végi Lufthansa-sztrájk hozománya. De ennek híján is fennállásának legnagyobb utasszámát könyvelhette el tavaly a repülőtér. A jövő pedig egészen fényesnek tűnik – tudtuk meg a vezérigazgatótól egy sajtóreggelin.

Felborult a papírforma 

Magyarország turisztikai forgalma 2015-ben összességében a papírforma szerint alakult: amennyivel több volt a napsütéses órák száma, annyival nagyobb volt a forgalom a kereskedelmi szálláshelyeken. Az általános tendencia alól egyedül a leginkább napvezérelt turisztikai régió, a balatoni volt kivétel, ahol a forgalom növekedése jól láthatóan elmaradt az országos átlagtól.

Áttekinthető tervek és pluszforrások 

Ahogy azt a nyár végén ígértük, az első néhány hónap eltelte után újra interjúra kértük Glázer Tamást, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesét. A szakember a londoni WTM vásárról hazatérve adott interjút munkatársunknak. Glázer Tamás bizakodó a jövőt illetően, mivel a pozitív trendeket várhatóan pluszforrások segítségével tudjuk meglovagolni a jövőben.

Hol állunk a nemzetközi versenyben? 

A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma öt év alatt 45%-kal nőtt, de az egy főre jutó fajlagos turisztikai mutatók továbbra is alacsonyak, van tér a további növekedésre. A Roland Berger tanácsadó cég 13 európai város turisztikai teljesítményét összehasonlító tanulmánya szerint akár egymilliárd eurós bevételnövekedés érhető el Budapest számára három–öt éves távon. A kulturális és éjszakai élet felpezsdülése, az éttermek fejlődése, az egyre gyakoribbá váló filmforgatások, illetve a közösségi szállásmegosztás előretörése mind hozzájárul a magyar főváros turisztikai fejlődéséhez.

Új látnivalókkal növelnék Bács-Kiskun megye turisztikai vonzerejét 

Új látnivalókra, szolgáltatásokra és a szakmában dolgozók összefogására van szükség Bács-Kiskun megye turizmusának további fejlődéséhez - hangzott el a témában tartott keddi szakmai konferencián, Kiskunhalason.

550 millárd dolláros közel-keleti üzletet jósol a Boeing 

A Boeing előrejelzései szerint  a közel-keleti piac számára 2.610 új repülőgép vásárlására esedékes az elkövetkező 20 évben, 550 milliárd dollár értékben. 

Fekete-Afrika: népirtástól az ökoturizmusig 

Kitörési pontot jelenthet számos szubszaharai ország számára a turizmus. Már vannak pozitív példák: Mauritius, Tanzánia, a Zöldfoki-szigetek, Mozambik és Ruanda. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!