Erdei kerékpárutak újultak meg két hazai hegységben

Erdei kerékpárutak újultak meg két hazai hegységben 

Az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése a fenntarthatóságot szolgálja. Az állami erdőgazdaságok az erdőkezelésbe integrált módon, a védelmi és gazdasági törekvésekkel összhangban bővítik a turisztikai hálózatot - emelte ki Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Pilis Bike, a Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpáros úthálózata felújított szakaszának átadása alkalmából - közölte az AM hétfőn.
Új, többfunkciós fogadóépület nyílt a Rám-szakadéknál

Új, többfunkciós fogadóépület nyílt a Rám-szakadéknál 

A Dunakanyar és azon belül Dömös környéke a Rám-szakadékkal, a Prédikálószékkel, a Vadálló-kövekkel nemcsak a Visegrádi-hegység, hanem hazánk leglátogatottabb természetjáró-látványosságai közé tartoznak. A látnivalókat összekötő turista-csomópontnál mostantól új fogadóépület szolgálja a kirándulók kényelmét és biztonságát. A szerdán felavatott beruházás a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósult meg - olvasható a Pilisi Parkerdő honlapján.
Bicikliutakat zárnak le a Pilisben

Bicikliutakat zárnak le a Pilisben 

Megkezdődött a Pilis Bike kerékpáros úthálózat 45 kilométeres szakaszának felújítása, a négy hónapig tartó munkálatok alatt egyes útvonalakat lezárnak az erdei kerékpárosok elől - közölte a társaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
 Bővül a Pilisi Parkerdő aktív turisztikai kínálata

Bővül a Pilisi Parkerdő aktív turisztikai kínálata 

Javul az erdei kerékpáros-infrastruktúra, új elemekkel bővül a Nagyvillám-sípálya és további parkolóhelyek létesülnek a népszerű kirándulóhelyek meglévő, ám jelenleg túlzsúfolt parkolóiban.
Kilátó épült a szentendrei Bölcső-hegyen

Kilátó épült a szentendrei Bölcső-hegyen 

Csaknem 30 millió forintból borovifenyő-gerendákból készült kilátót adtak át az 587 méter magas Bölcső-hegyen Szentendrén. 
Indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben

Indulnak a szarvasbőgés-túrák a Pilisi Parkerdőben 

A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak - tájékoztatta szerkesztőségünket a Pilisi Parkerdő.
Erdei pihenőházat adtak át Budakeszi környékén

Erdei pihenőházat adtak át Budakeszi környékén 

A Pilisi Parkerdő ezzel új keresletet igyekszik kielégíteni: egyre több közösségi eseményt, kisebb rendezvényt szeretnének az emberek az erdőkben tartani. A Hidegvölgyi pihenő erre alkalmas - tájékoztatta lapunkat a Pilisi Parkerdő Zrt.
Három erdei szálláshelyet újított fel a Pilisi Parkerdő

Három erdei szálláshelyet újított fel a Pilisi Parkerdő 

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2020-ban a Miniszterelnöki Kabinetirodával együttműködve, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül kezdte meg három erdei szálláshely korszerűsítését, felújítását. Az idén befejezett munkálatok összköltségvetése 55 millió forint volt - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Természetvédelmi célú erdőfejlesztések Budapesten

Természetvédelmi célú erdőfejlesztések Budapesten 

A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek aránya és állapota, ugyanakkor jellemzően épp a nagyvárosokban korlátozott az erre rendelkezésre álló terület. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért Budapesten természetvédelmi célú városierdő-fejlesztést indít. A megvalósítás finanszírozása is modellértékű: saját forrásokon kívül üzleti és önkormányzati támogatók „szálltak be” a kezdeményezésbe.

Felújították az Apátkúti tavat 

Befejeződött a Visegrádi-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelyén, az Apátkúti-völgyben lévő tó felújítása - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Vandál(ok) a Pilisi Parkerdőben 

Megmagyarázhatatlan vandalizmusról érkezett több bejelentés a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetéhez az elmúlt napokban: a Hármashatár-hegy környékén valaki baltával hasítja le a fák kérgére festett turistajelzéseket. Amellett, hogy az erdőjárók így eltévedhetnek, a károkozás a fák pusztulásához is vezethet. Az erdészet a lakosság segítségét kéri a károk felméréséhez.

A Pilis Bike nyomvonalak 350 kilométeresre bővültek 

2018-ban újabb 530 hektárral nőtt az örökerdők területe a Pilisi Parkerdőben, ahol számos természetvédelmi együttműködés, többek között a Pilisi Bioszféra Rezervátum státuszának UNESCO általi megerősítése is az év mérlegéhez tartozik - közölte hétfőn a Parkerdő.

Ezer kilométer is bővíthető 

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó, mintegy 1000 kilométernyi turistaút hálózat. Az ősszel felfestett új jelzéseknek köszönhetően turistaúton is megközelíthetővé vált a pilisszántói Kőfülke, Esztergom-Barátkút térségében pedig könnyebben érik el a menetrend szerinti buszjáratokat a természetjárók - közölte csütörtökön a parkerdő gazdaság.

A főerdőmesterről nevezték el a Pilisi Parkerdő új tanösvényét 

A budapesti Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el a Pilisi Parkerdő Zrt. új tanösvényét. A november 20-án átadott, 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató interaktív táblák mellett két újonnan kiépített kilátópont is természetjárásra csábít.

Hogy az erdőjárás mindenkinek élmény lehessen 

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait - tájékoztatott közleményben a Parkerdő Zrt.

A japánkeserűfű és a selyemkóró injekciót kap 

Erdészek és természetvédők közösen lépnek fel a Pilisi Parkerdő természetes élőhelyeit veszélyeztető inváziós fajok ellen: a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti és Visegrádi Erdészetének szakemberei a japánkeserűfű és a selyemkóró visszaszorítására koncentrálnak.

Tiszta forrás, tiszta környezet 

Több napos munkával takarították ki és újították meg a visegrádi Kaán Károly-forrás környezetét a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének munkatársai - tájékoztatott kedden a Pilisi Parkerdő Zrt.

Felújítják a Makovecz-kilátót 

Társadalmi munkával segítik a budapesti Kis-Hárs-hegyen álló Makovecz Imre-kilátó felújítását a műszaki egyetemisták. A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. között született megállapodás alapján a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő építészhallgatói jelentős részt vállalnak a fából épített kilátó teljeskörű, augusztus közepéig tartó felújításából.

Idegenforgalmi fejlődési lehetőség 

Kistérségi együttműködés keretében újabb útszakaszokkal bővítette, egyben vasúti közlekedéssel is elérhetővé tette a Pilisi Parkerdő Zrt. a Pilis Bike erdei kerékpáros útvonalhálózatot. A kesztölci és a piliscsévi önkormányzat, a helyi civil szervezetek és az erdőgazdaság együttműködése nagy jelentőségű a Pilis keleti oldalán fekvő települések turisztikai vonzerejének növelése szempontjából is.

Egy ritka rétisas gyűrűje 

A Pilisi Parkerdőben folyó természetvédelmi munka eredménye, hogy idén ismét két ritka, fokozottan védett rétisas fióka látott napvilágot a Pilismaróti Erdészet területén lévő fészekben. A fészkelés nyugalmát az erdőgazdaság szakemberei védőzónával biztosították, a fiókákat pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek vezetésével a közelmúltban meggyűrűzték.

Az első év eredménye: 31 ezer kiránduló 

A Dunakanyarra egyedülálló panorámát nyújtó Prédikálószéki-kilátóra egy évvel ezelőtt szerelt látogatottság számlálót a Pilisi Parkerdő Zrt. A számláló adatai szerint ez idő alatt több mint 31 ezer kiránduló fordult meg a kilátóban, hogy még magasabbról tekinthesse meg a Dunakanyar csodáit. Ez az adat, illetve az erdei turizmus és a kilátók kiemelkedő népszerűsége összhangban van az Országos Erdészeti Egyesület által 2017-ben végzett országos reprezentatív erdőismereti közvélemény kutatás eredményeivel is.

Indul a lovas turizmus a Pilisben 

A Pilisi Parkerdőben ünnepélyes keretek között nyitották meg a Pilis Ride erdei lovas úthálózat első szakaszát, így a gyalogos és kerékpáros túrázás mellett már lóháton is kényelmesen bejárhatók a Visegrádi-hegység legszebb részei. A tulajdonosi támogatással zajló program részeként 4 nyári istállót építettek, és kijelöltek 56 kilométernyi erdei lovastúra-útvonalat is - tájékoztatott szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt.

Pro Natura díjat kapott a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskola 

A Föld Napja alkalmából a földművelésügyi miniszter Pro Natura Emlékplakettet adományozott a Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskolájának - tudtuk meg szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt-től.

Virágzás a Pilisi Parkerdőben 

A hosszú tél után hirtelen berobbant tavaszi időben virágszőnyeg borítja a Pilisi Parkerdőt. Az úgynevezett „tavaszi aszpektus” növényeinek életstratégiája a lombfakadás előtti gyors virágzás, így csak rövid ideig gyönyörködhetünk szépségükben. 

Tudja meg, mi vár önre 300 méter fölött a Pilisben! 

A hegyvidéki területeken a hóréteg még nem olvadt el, ezért számos turistaút jelenleg is csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható. Súlyosbította a helyzetet a rendkívül erős szél is, így a nedves hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák koronái meghajlottak, sok helyen kidőltek, eltörtek a fák - figyelmeztetett közleményben a Pilisi Parkerdő Zrt.

Orkánerejű szél a pilisi erdőkben 

Az elmúlt este a Visegrádi-hegységben található Prédikálószéken 103 km/h-s széllökéseket regisztrált a meteorológiai mérőberendezés. A webkamerák folyamatosan frissített képével is társított, online elérhető időjárásadatokat egyre többen nézik meg indulás előtt, túrájuk megtervezésekor.

Óvatosságra intik a Pilisben kerékpározókat 

A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat ez év áprilisi átadása óta sok kerékpáros választotta a 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) pontról induló 28 kijelölt biciklitúra egyikét. Mi több, a nagy érdeklődés a mai napig, az időjárás hűvösebbre fordulásával sem lankadt, azonban a téliesre váló idővel összhangban az erdőgazdaság fontosnak tartja felhívni a figyelmet az útviszonyok megváltozására is.

Együttműködés a pilisi természetvédelemért 

Együttműködési megállapodást írt alá az Európa Diplomát elnyert Szénás-hegycsoport területén közösen elvégzendő természetvédelmi feladatok ellátásáról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisszentiván önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. Az önkormányzat csatlakozásával modellértékű szakmai együttműködés indulhat el az egyik legrégebbi hazai természetvédelmi területen - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.

Mezítlábas tanösvényt adtak át Remeteszőlősön 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének közreműködésével avattak fel június 4-én Remeteszőlős központjában egy új, 12 állomásból álló tanösvényt, mely a közelben felújított játszótérrel együtt nyújt játékos-edukációs kikapcsolódást.

Kocsiba be, bringára fel, irány a Pilis! 

A szerdán átadott infrastruktúrával már-már kiteljesedtek a Zrt. illetőségi területén - Budai-hegység, Pilis-Visegrádi hegység - a 2012-es igényfelméréssel kezdődő kerékpáros turisztikai fejlesztések. Az I-re a pontot az a 9 kiindulási helyszín tette fel, melyet P+B névvel azoknak szánnak, akik a verda tetején utazó bicajjal evickélnének ki a zöldbe, hogy ott jól megrakják neki.

Már járhatók a pilisi parkerdő jégkárt szenvedett turistaútjai 

Helyreállították a Pilisi Parkerdő Zrt. területén lévő turistautakat a decemberi ónos eső okozta károk után, azonban a sérült fák elszállítása és az új erdők telepítése még legalább egy évet igénybe vesz - erről Lomniczi Gergely, a szervezet szóvivője számolt be az M1 aktuális csatornán szombaton.

Utazási irodával kötött megállapodást a Pilisi Parkerdő 

Második alkalommal kötött támogatási megállapodást az utazásszervezéssel foglalkozó Alfatours Kft. és a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete.

A jégkárok felszámolásán dolgoznak a Pilisi Parkerdőben 

Fotókon örökítették meg a munkát, melyet a Lokomotív Turista Egyesület példaértékűnek tart.

11 méteres Jenga-toronyból élvezhetjük a kilátást 

A piliscsabaiak és a természetjárók számára örömhír, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. új kilátó építését kezdi meg a Piliscsabától északra fekvő Nagy-Kopaszon. Az építménnyel már a második hasonló elnevezésű pilisi helyszínen gyönyörködhetünk a látványban, hiszen a Nagykovácsitól délre található Nagy-Kopaszon már évek óta kedvelt túracélpont a Csergezán Pál-kilátó.

Háromnegyed év alatt 1500 vendégéj 

A tavaly ősszel átadott Som-hegyi Turistaházban - tudtuk meg a Pilis Parkerdő Zrt-től.

Új kilátó épül a Pilisben 

A Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztései sorában egy hajdani geodéziai torony születik újjá kilátóként. A régóta tervezett új kilátót várhatóan már az őszi kirándulószezonban átadják a nagyközönségnek. 

Megújult turistaszállásokból nézhetjük a csodás panorámát a Dunakanyarban 

A Dunakanyar hazánk és Közép-Európa egyik kiemelkedő turisztikai célpontja: itt került sor pénteken két, teljes felújításon, korszerűsítésen és bővítésen átesett turistaszálláshely átadására. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt., a Börzsönyben található Kisirtáspusztai hegyi menedékházé pedig az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházási programjának keretében valósult meg. 

Új alapokon a természetjárás 

A turistaházak tavaly megkezdett felújításainak sorában eddig 15 vendégházat korszerűsítettek és hamarosan a Pilisben megbújó Fekete-hegyi turistaházat varázsolják újjá - mondta el a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

Téglarakás, talicska - a Sasfészek megújul 

Aki ezekben a hetekben, hónapokban a Pilisben kirándul, több helyen téglarakással, gépzúgással, építőmunkásokkal találkozhat. A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben. A program részeként tavaly megújult a Som-hegyi Turistaház, idén pedig a Fekete-hegyi Kulcsosházban és a Kőhegyi Menedékházban zajlik teljes külső-belső felújítás - tudtuk meg szerdán a Parkerdő Zrt-től.

Újraindulhat a buszjárat Lajos-forráshoz 

A Pilisi Parkerdő Zrt. támogatóként csatlakozott a helyi természetjáró szervezetek kezdeményezéséhez, amelyben a Szentendre, Dömör-kapui távolsági buszjárat újraindítását kérik a Volánbusz Zrt. vezetőségétől.

Közkedvelt Hármashatár-hegyi sétaútvonal újult meg 

„A Pilisi Parkerdő Zrt. a téli közfoglalkoztatási program keretében idén is csaknem 400 közmunkást von be a parkerdő fenntartási, takarítási és erdőápolási feladatainak elvégzésébe. Az ő munkájukat is dicséri, hogy megszépült a Glück Frigyes sétány másfél kilométeres szakasza” - közölte szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére