Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Pár nap múlva véget ér a magyar határzár

Pár nap múlva véget ér a magyar határzár 

Amennyiben a világjárvány nem vesz új váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja schengeni határain a normális átjárást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán.
November 1-ig meghosszabbította a határellenőrzést a kormány

November 1-ig meghosszabbította a határellenőrzést a kormány 

Októberben is fenntartja a határellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, a rendelet hatályának egy hónappal történő meghosszabbítása a hatályvesztés előtt néhány órával, szeptember utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben. Maradnak az utazási korlátozások is - írja az AIRportal.hu.

Románia kitart a szigorúbb határellenőrzés mellett 

Románia folytatja a szisztematikus határellenőrzést, annak ellenére, hogy a szigorított vizsgálat jelentős torlódást okozott a magyar-román határon, és alaposan felforgatta a határ két oldalán élő, a másik országba rendszeresen átjáró polgárok életét - írta a bukaresti belügyminisztériumtól származó információkra hivatkozva csütörtöki számában a Kolozsváron megjelenő Krónika.

Megváltoztatná a schengeni határellenőrzési előírásokat az osztrák védelmi miniszter 

A schengeni övezetben zajló belső határellenőrzésről szóló vita miatt megváltoztatná a schengeni határellenőrzési kódex előírásait az osztrák védelmi miniszter, aki minderről csütörtökön beszélt az osztrák APA hírügynökségnek.

Megszűnik a belső határellenőrzés a schengeni térségben 

Novemberre megszüntetik a belső határellenőrzéseket a schengeni térségben, jelentette be az Európai Bizottság. A testület közölte: jogilag ez lesz az utolsó lehetőség, hogy például Ausztria meghosszabbítsa az intézkedést.

Torlódásokat okoz a schengeni határellenőrzés szigorítása 

Pénteken már mindenki okmányait ellenőrizték a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet nyomán, ami miatt jelentős torlódás alakult ki a magyarországi schengeni határokon.

Schengeni vízummentességet kapnak a grúzok 

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta a vízumkényszer eltörlését a grúz állampolgárokkal szemben, így Grúzia állampolgárai maximum 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata csütörtökön.

Újabb 50 millió ember utazhat be vízum nélkül az EU-ba 

Az Európai Unió döntött az ukrán és grúz állampolgárok vízumkötelezettségének eltörléséről.

Útlevél vagy személyi nélkül ne induljon senki útnak 

Az utóbbi néhány hónap során számos, a schengeni övezethez tartozó ország szigorította határain a beléptetést. Franciaország mellett - ideiglenesen - Ausztria, Németország, Dánia és Svédország is visszaállította a határellenőrzést.

Határkikötőt adtak át Szegeden 

Átadták a szegedi határkikötő úszóművét szerdán.

A MUISZ levélben fordult a külügyminisztériumhoz vízumügyben 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) levélben fordult Szíjjártó Péterhez „az Európai Unión kívüli országokból hazánkat turista vagy üzleti célból meglátogatni kívánó utazók vízumkiadásának kérdésében, mely összehasonlítva más schengeni országokkal nehézkes, bürokratikus, a havonta csoportosan kiadható vízumok száma egyes országokban limitált” – tájékoztatott a kedden a szövetség.

Szombattól ujjlenyomat-ellenőrzés a schengeni határátkelőkön 

Szombattól ujjlenyomat-ellenőrzést végeznek Magyarország külső, schengeni határátkelőin a harmadik országbeli vízumkötelezett állampolgároknál a visszaélések kiszűrésére - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Egyszerűsítenék a schengeni vízum kiadásának feltételeit 

Egy kínai lap szerint az Európai Unióban felmerült a vízumszabályok egyszerűsítésének kérdése, melynek révén fel lehetne lendíteni a globális turizmust, különösen Kínából.

Dubaj is vízummentes lesz? 

Az Egyesült Arab Emírségek felkerülhet a Schengeni listára, ami azt jelenti, hogy a jövőben akár vízum nélkül utazhatunk az arab országba, ők pedig az Európai Unió tagállamaiba. Egyelőre még meg kell várni az Európai Parlament döntését, de az emírségi politikusok és szakértők szerint az európai képviselők gond nélkül elfogadják a listát.

Várni kell még Románia és Bulgária schengeni csatlakozására 

Németország egyelőre elutasítja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, és vétót emel, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán - jelentette ki Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter a Der Spiegelnek.

Egyszerűbb lehet a belépés a schengeni övezetbe 

Úgynevezett "okos határokkal" javasolja egyszerűbbé tenni a beutazást a belső határok nélküli schengeni övezetbe az Európai Bizottság a nem uniós állampolgárok számára - jelentette be csütörtökön Cecilia Malmström belügyi biztos.

Románia schengeni csatlakozása: Hága engedett 

Hollandia nem köti már Románia schengeni csatlakozásának ügyét az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmushoz (CVM), amelynek keretében az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás reformját követi figyelemmel - közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

Vízum nélkül utazhatnak a magyarok Örményországba 

Örményország csütörtöktől vízummentességet biztosít az EU- és a schengeni övezet tagállamainak állampolgárai számára, így a magyarok is vízum nélkül utazhatnak az országba - tájékoztatott a konzuli szolgálat.

Egyre többen utaznak a schengeni országokba 

Az Európai Bizottság adatai szerint 2009 és 2011 között 32 százalékkal nőtt a schengeni („C”) vízumot igénylők száma; 2011-ben összesen 13,483 millió ilyen vízumot igényeltek, és 12,639 milliót adtak ki, írja a vg.hu

Csúszik a döntés a román és bolgár schengeni csatlakozásról 

A román külügyminisztérium megerősítette csütörtökön, hogy az Európai Unió elhalasztotta a döntést arról, Románia és Bulgária csatlakozhat-e a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Kényelmesebb átszállás Párizsban 

Kényelmesebb átszállási lehetőségeket kínál az Air France utasainak október 1-je óta a párizsi Charles de Gaulle repülőtér.

Ausztria: igen Bulgária schengeni csatlakozására 

Ausztria támogatja, hogy Bulgária a jövő évtől tagja legyen a schengeni övezetnek - jelentette ki hétfőn Bécsben Heinz Fischer osztrák államfő.

Októberre halasztották a döntést 

Románia támogatta, hogy az EU belügyminiszterei ne tárgyaljanak szeptemberben az ország schengeni csatlakozásáról.

Vízumkérdés: keleten a helyzet változóban? 

A lassú vízumkiadás és a drága díjak akadályozzák a „keleti turizmus” egyébként dinamikus növekedését – állítják érintett hazai szállodások. Pedig az orosz, FÁK-beli és kínai turisták sokáig maradnak, és sokat költenek.

Mobil „kis határátkelőhelyeket” adtak át Budapesten 

Budapesten a Készenléti Rendőrségnél rendezett ünnepségen, Lajtár József rendőr vezérőrnagy az ORFK Gazdasági Főigazgatója, Dr. Halmosi Zsolt rendőr dandártábornoki az ORFK Rendészeti Főigazgatója jelenlétében adta át Bács-Kiskun, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőinek a három darab Schengen buszt.

Csak legvégső esetben lehet szó a határok visszaállíthatóságáról 

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága szerdán megszavazta a határőrizet visszaállítását szabályozó schengeni rendelet módosítását.

Szeptemberre Schengen-tag lehet Románia 

Az Európai Unió által Románia számára biztosított pénzek hatékonyabb lehívását, valamint a korrupcióellenes harc folytatását sürgette Bukarestben Herman van Rompuy, az Európai Tanács (ET) elnöke, aki szerdán beszédet mondott a román parlamentben. Van Rompuy reményét fejezte ki, hogy szeptemberben Románia is részévé válik a schengeni övezetnek.

Újra lehetnek határok Schengenen belül 

Hivatalos levélben javasolta Franciaország és Németország, hogy az Európai Unió hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

Sarkozy kiiratkozna Schengenből 

Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris vitájában több felszólaló éles hangon bírálta a francia köztársasági elnök minapi fenyegetőzését, miszerint Párizs jövőre felfüggesztheti részvételét a belső határellenőrzés nélküli utazást lehetővé tevő schengeni rendszerben.

Az osztrák határon nem figyelnek minket kamerákkal 

Elutasította az osztrák belügyminiszter hétfőn az egyik osztrák ellenzéki párt felvetését, hogy helyezzenek ki kamerákat a burgenlandi határátkelőkre a hadsereg decemberben lejáró segédszolgálatának letelte után.

Finnország visszavonta vétóját 

Finnország visszavonta vétóját Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban, és ezzel Hollandia maradt az egyetlen ország, amely blokkolja a két délkelet-európai állam belépését a határellenőrzés-mentes övezetbe - adta hírül Teodor Baconschi román külügyminiszterre hivatkozva az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Működik a schengeni vízuminformációs rendszer 

Kedden kezdte meg működését a schengeni térség országaira kiterjedő Vízuminformációs Rendszer, a VIS - közölte honlapján a Belügyminisztérium.

Hollandia és Finnország ellenáll 

Hollandia és Finnország ellenállása miatt az EU-országok belügyminiszterei - csütörtöki brüsszeli tanácskozásukon - nem tudtak dönteni arról, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez.

Bulgária és Románia: készen a schengeni csatlakozásra 

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban nagy többséggel megszavazta azt az előterjesztést, amely szerint Bulgária és Románia készen áll a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozásra, mivel teljesíti a tagság feltételeit.

Dánia szembemegy Schengennel 

A dán hatóságok két-három héten belül akarják elkezdeni az utasforgalom rendszeres ellenőrzését a német és a svéd határon, az előkészületek már javában zajlanak - közölte csütörtökön a dán pénzügyminisztérium szóvivője.

Közel az orosz-schengeni vízummentesség? 

Orosz és uniós diplomaták összeírták a vízummentesség bevezetéséhez szükséges lépéseket, s e lista elfogadása, valamint az azon rögzített feladatok teljesítése után a felek vízummentességi egyezményt szándékoznak aláírni - jelentette hétfőn a Kommerszant című orosz lap.

Nyárra vízummentességet ad Horvátország 

Április elsejétől október végéig ideiglenesen felfüggeszti a vízumkötelezettséget az orosz, ukrán és kazah turisták számára Horvátország.

Eltűnik a határ Lichtenstein körül is 

Liechtenstein az év második felében csatlakozhat a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez.

Belgrád: utazási szakvásár, mely egyre csak növekszik 

Kint, mintha nem is tavasz következne, úgy tombol a tél, míg bent forr a hangulat. Dejan Petrovic rezesbandája fújja a talpalávalót, mosolyt csalva az átfagyottan érkező szakemberek, újságírók és Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal igazgatótanácsának elnöke arcára, aki épp a 33. Nemzetközi Turisztikai Vásár megnyitóján tart beszédet Belgrádban. Helyszínen tartózkodó munkatársunktól

Az indiaiak kedvenc európai országa 

Mit gondolnak, melyik az? A pontos órák, finom csokik és bankok országa.

Románia: sikeres technikai felmérés a határokon 

Románia számára kedvező eredménnyel zárult az ország schengeni csatlakozására irányuló ellenőrzéssorozat utolsó technikai vizsgálata - jelentette ki pénteken Bukarestben Marian Tutilescu, a román belügyminisztérium schengeni csatlakozásért felelős igazgatóságának vezetője.

Évente 500 millió eurót veszít az EU turizmusa 

Több mint félmilliárd eurót veszítenek az EU országok a vízum megszerzésének nehézségei miatt az Európai Utazásszervezők Szövetsége (ETOA) szerint.

Románia jövő ilyenkor már Schengenben lehet 

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta Románia és Bulgária schengeni felkészülését értékelő közbenső jelentést.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére