A cserkeszőlői gyógyfürdő újranyitásának tanulságai

Vitaindítónak szánjuk a következő észrevételt a cserkeszőlői polgármestertől, mert másoknak is tanulságul szolgálhat. Ha pedig bárki részéről érkezik észrevétel, vagy megosztja velünk saját tapasztalatát, annak is örülnénk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ (továbbiakban fürdő) 74825 m2-en helyezkedik el. Jelenleg az üzemelési szabályzatunkban napi 6771 személy fogadása szerepel. A medencéinkben egyidőben 1367 személy tartózkodhat. Ezek a számadatok, amelyek biztosították Cserkeszőlőnek a 9-10. helyet a termálfürdők sorában, ezek alapján is fogadunk 430-470 ezer fürdővendéget évente, és ez biztosítja a több, mint 200 ezer vendégéjszakát, amellyel Jász-Nagykun-Szolnok Megye vendégéjszakáinak a 27 százalékát adjuk. Ezek nagyon szép számok egy 2000 fős településről, a gyógyulni vágyók között előkelő helyet foglal el a fürdőnk.

Ez év első két hónapjában azt is tapasztaltuk, hogy igenis lehet fokozni a vendégek létszámát és rövid időn belül nagy reményekkel kecsegtető vendég- és bevételszámokat produkáltunk, és felállítottuk a fürdő felújításának ütemtervét. A fenti számoknak is köszönhetően nem csak az önkormányzati szálláshelyek száma nagy (mintegy 780 vendéget tudunk egyszerre elszállásolni), hanem a magánvállalkozások is megengedhették eddig maguknak, hogy akár nagy szállodákat is építsenek a településen, a fürdőre építve.

A fürdőnk jó és gazdaságos üzemeltetésével tudjuk elérni az eredményeket és nagyon sok család és vállalkozás számára megélhetést biztosítani, és a gazdasági stabilitás garantálja azt, hogy a szükséges felújításokat is el tudjuk végezni.

Ennek a helyzetnek a koronavírusra történt veszélyhelyzet miatt egyik napról a másikra történt bezárása miatt vége lett. Falnak csapódtunk, és egyik pillanatról a másikra nullára csökkent a sebességünk, azaz minden bevételünk megszűnt.

Ekkor kezdődött az NNK felől az a kommunikálás (márciusban), miszerint a (gyógy)fürdők üzemeljenek csak nyugodtan, hiszen a vízforgatós medencékben a klór miatt, a gyógymedencékben pedig a melegvíz miatt nem marad meg a vírus. Sokáig reménykedtünk, hogy majd kapunk segítséget, de mindenhonnan elutasító választ kaptunk.

Sajnos, a Kormány által adott segítségeket sem tudtuk felhasználni, mivel a fürdőnk költségvetési intézményként működik, minden munkavállaló közalkalmazott, így kimaradtunk a lehetőségek felhasználásából. A fürdőnek 170 munkavállalója volt, újra nyitáskor kb. 150 főt tudunk alkalmazni. Ez nagyon nagy arány más munkahelyekhez és más fürdőkhöz képest, és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ennyi munkavállalónak biztosítottunk az elmúlt majdnem 3 hónap leállás alatt is jövedelmet.

Ám ezt tovább folytatni a jelenlegi lehetetlen szabályozási körülmények között nem tudjuk, mint sok más gyógyfürdővel rendelkező település, mi is a katasztrófa szélén állunk, hiszen az alaphelyzet egyforma. A fürdőnek (így az önkormányzatunknak) jelenleg a 3 hónapos leállás miatt 423 millió forint bevételkiesése van, és ezen felül történnek meg a védekezés jegyében az állami elvonások, úgymint gépjárműadó, idegenforgalmi adó, üdülési hozzájárulás.

Lassan több, mint 525 millió forint bevétel kiesést könyvelünk el (tavalyi adatok alapján!) és a veszteségek még ezen felül számolandóak. Még ezt a hiányt is el tudná viselni és ki tudná gazdálkodni az önkormányzat, ám a közfürdők üzemeltetésére hozott lehetetlen NNK-ÁNTSZ útmutatás és tájékoztató megakadályoz bennünket ebben. A jelenlegi szabályozás mellett 165 főt engedhetnénk be egyszerre a fürdőbe, a korábbi 6771-el szemben. Ez nem aránytalanul nagy különbség, hanem egyenesen értelmezhetetlen és értékelhetetlen különbség és teljesen életszerűtlen az egész.

Az ÁNTSZ (NNK) szabályozása:

1. Leírja, hogy egy emberre a korábbi 8 m2 helyett 16 m2-t kell számolni a területből. De a beengedhető személyek számát nem ettől teszi függővé, hanem a medencék terhelhetőségétől.

2. A medencék terhelhetőségénél a 2 m2-t felemelte 4 m2-re. És ajánlja a 1.5 méteres védőtávolság betartását. Tehát egy eredetileg 100 fő befogadású medencénél az üzemeltető beengedhet a medencébe 50 főt. Azok akár lehetnek egy kupacban is, hiszen a 1.5 méteres védőtávolság betartása csak ajánlott a lehetőségekhez képest, ez nem baj. Csak a beengedett személyek száma a fontos.

3. Nem engedi a töltő-ürítő medencéket, így a gyógyvizes medencéket sem. Egészen április végéig nem volt baj a gyógyvíz, azt mondták, hogy abban nem marad meg a vírus. Most azt mondják, hogy mégis megmarad, igaz erről kutatást, vagy bármilyen adatokkal kapcsolatos számításokat nem adtak közre. (Érdemes megnézni azokat fürdőket, amelyek most is üzemeltethetnek gyógymedencét (összesen 8 ilyen gyógyfürdő van jelenleg és Hévíz), milyen műszaki tartalommal rendelkeznek és milyen műszaki tartalmat követelnek meg az ÁNTSZ szabályozásában? 8 gyógyfürdő felel meg a legalább 150 gyógyfürdőből. A cserkei gyógyvíz legalább 34 fokos a medencében, de inkább ez feletti, vannak 38-40 fokos medencéink is. A cserkei gyógyvíz kloridos, kénes, jóddal teli gyógyvíz, amelyet bőrbetegségek gyógyítására is ajánlanak. Ide kívánkozik az is, hogy ki kíván olyan gyógyfürdőbe, gyógyvizes fürdőbe menni, ahol nincs gyógyvíz? Senki. Klóros vizet az otthoni gyerekmedencében is lehet szürcsölni, ahhoz nem kell kinyitni egy gyógyfürdőt.)

4. Mindenki beleszámít a fürdőbe beengedhetőek létszámába, tehát mi történik a gyógykezeléseken részvevőkkel? Miért nem lehetett ezeket külön venni? A csecsemő is egy főnek számít, ahogy a felnőtt is. 165 főre így mit számoljunk? Ez is mutatja a szabályozás lehetetlen voltát.

Még annyit hozzátennénk, hogy egy gyógyfürdő sem engedheti meg magának azt, hogy ne gondoljon a jövőre. Amennyiben nem gondolunk a jövőre, úgy nem lesznek majd gyógyfürdők, mert sorra fognak bezárni a lehetetlen szabályozás miatt és a veszteségek akkorára nőnek, hogy sem a vállalkozások, sem az önkormányzatok nem tudnak majd talpon maradni. Ez a szabályozás semmi mást nem tett, csak el akarja lehetetleníteni a gyógyfürdőket. Ennek a végét úgy hívják, hogy csőd. Nem hagyom, hogy a mi fürdőnk csődbe jusson egy élhetetlen szabályozás miatt, nem hagyom, hogy a fürdőnk ne tudjon gazdaságosan üzemelni, és nem hagyom, hogy olyan dolgokat követeljenek a fürdőnkön, amelyek nem találhatóak meg jogszabályokban.

Nem célunk az elmaradt bevételek pótlása, hiszen ekkora kiesést nem lehet csak úgy pótolni a nyári szezon alatt. Viszont a jövőre gondolva megoldást kellett találni a vendéglétszám növelésére, mert több száz család megélhetése a tét a községünkben és annak környékén.

Amennyiben eltörlik a közfürdők korlátozásait mi azonnal visszaállítjuk a régi rendszert. (Gondolnunk kell a fürdőre épülő vállalkozásokra is, hiszen egy szálloda nem fog megélni a környék mezőgazdaságából, hanem csak az ideérkező vendégekből. Ehhez viszont vendégszám szükséges, amit csak a turnusok ideiglenes bevezetésével érhetünk el. Csak a turnusos rendszerrel tudjuk jelenleg biztosítani a megfelelő jegymennyiséget a szállásadók felé úgy, hogy gondolnunk kell a helyi lakosokra, az üdülővel rendelkezőkre és az egy napos betérő vendégekre is.)  Köszönöm a figyelmüket!"                                                                          Varga Attila polgármester

Forrás: Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.