Boldog Karácsonyt kedves Olvasóinknak!

Boldog Karácsonyt kedves Olvasóinknak! 

Nagyon boldog, bensőséges ünnepeket kívánunk, egyben köszönjük, hogy egész évben velünk tartottak. És ígérjük, jövő év elején, amikor ismét visszatérünk, igazi meglepetéssel készülünk minden kedves Olvasónknak!
Nyit a balatonfüredi új korcsolyapálya

Nyit a balatonfüredi új korcsolyapálya 

Megnyitották Balatonfüred új, háromezer négyzetméteres jégpályáját, A különleges vízparti jégpályán egy kilométer hosszan lehet majd korcsolyázni.
Szallas.hu: még nincs vége a karácsonyi foglalásoknak

Szallas.hu: még nincs vége a karácsonyi foglalásoknak 

Budapest mellett itt a lista, mely hazai városokba történt a legtöbb foglalás eddig - az ünnepi időszakra.
Eladja az állam a Yettelben lévő tulajdonrészét, repteret vesz belőle

Eladja az állam a Yettelben lévő tulajdonrészét, repteret vesz belőle 

Több más cégtulajdon eladását követően ezúttal a Yettel 20 százalékos tulajdonrészének eladását jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A bevételt az állam a budapesti repülőtér üzemeltetőjének a visszavásárlásához fogja felhasználni.
MTÜ: többen töltik az ünnepeket szállodákban, mint tavaly

MTÜ: többen töltik az ünnepeket szállodákban, mint tavaly 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ünnepi hosszú hétvégét idén – tavalyhoz képest - 10 százalékkal többen, mintegy 110 ezer turista tölti magyarországi szálláshelyeken.
Befejeződött a Szegedi Dóm harangtornyainak felújítása

Befejeződött a Szegedi Dóm harangtornyainak felújítása 

Az alpinisták a torony csúcsdíszének, a keresztnek a felújítását Szeged egyik legmagasabb pontján, lélegzetelállító magasságban végezték. A többéves felújítási folyamat lezárásával az idei karácsonyt Szeged már a teljesen megújult Fogadalmi Templommal ünnepli.  
Ez várható 2024-ben az ingatlanpiacon

Ez várható 2024-ben az ingatlanpiacon 

A kereskedelmi ingatlanpiac meghatározó szereplői találkoztak Cannes-ban, hogy bemutassák a szektor fő trendjeit.
Összegzés: mi történt idén a hazai turizmusban?

Összegzés: mi történt idén a hazai turizmusban? 

A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége évzáró december 13-i rendezvényén összegezte a 2023-as év eredményeit és tanulságait a turizmus szakmai partnerszervezetek megjelent képviselőivel kötetlen kerekasztalbeszélgetés formájában.
Céges ajándék helyett adomány

Céges ajándék helyett adomány 

Több mint 1300 rászoruló család jut élelmiszerhez, a Ronald Házak betegei pedig játékokhoz és könyvekhez a foodora jótékonysági akciójának keretében. A cég idén jótékony célra fordította a céges ajándékokra szánt keretet, és erre buzdítanak minden magyar vállalatot is.
A január a téli utazási szezon

A január a téli utazási szezon 

A tél és az ünnepi időszak kiváló alkalmat ad arra, hogy elutazzunk a családdal és akár belföldön, akár külföldön hódoljunk kedvenc téli sportjainknak, vagy éppen elmenekülve a szürke időjárás elől, egy egzotikus helyen süttessük a hasunkat. Akár havas, akár napsütötte helyre vágyunk, a trendek szerint egyre nő az utazási kedv nemcsak nyáron, hanem a téli hónapokban is.

Új célkitűzésekkel kezdi munkáját a MUISZ új elnöksége 

December 11-én megtartotta alakuló ülését a Magyar Utazási Irodák Szövetségének új elnöksége. Molnár Judit (OTP Travel), újraválasztott elnököt két alelnök segíti az elkövetkező két évben, Székely Andrea (WECO Travel) a beutaztatók részéről, illetve Komora Zoltán (IBUSZ Utazási Irodák), aki a kiutaztatási ágazatot képviseli.

Mikulásház az Ezer Év Parkjában 

Mórahalom az adventi időszakban új turisztikai attrakcióval színesítette kínálatát: a Mikulás-ház az Ezer Év Parkjának alsó, - múzeumpedagógiai foglalkoztató terében került kialakításra. Az elementáris cél – a gyermekek élményalapú szórakoztatása – adott volt, a feladat az új szolgáltatás megfogalmazása, kivitelezése és beillesztése volt az intézmény és a város kínálatába.

Alakul a világrekorder függőhíd  

A híd az eddig megszokottól eltérően teljesen új perspektívába helyezi Sátoraljaújhely és a hegyek látványát.

Európa legnagyobb beltéri Betleheme a Balatonnál  

Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül.

Jézuska ingyenes parkolást hoz az ünnepek alatt 

Ismét ingyenes lesz a parkolás Budapesten és több nagyvárosban december 24. és január 1. közt – olvasható a BKK honlapján. 

Átadták a megújult nagycenki kastélyt 

Újra megnyílt a több, mint 3,2 milliárd forintból felújított nagycenki Széchenyi-kastély épületegyüttese és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztések, köztük a megújult, a Széchenyieket bemutató állandó kiállítás is.

140 millió forint Gulácsy Lajos festményéért 

Több mint három órán keresztül záporoztak a licitek a Virág Judit Galéria 74. téli aukcióján a teltházas Kongresszusi Központban, ahol Tihanyi Lajos váratlanul felbukkant remekművét 130 millió forintért vásárolták meg, míg Gulácsy Lajos sejtelmes festménye egészen 140 millió forintig menetelt. 

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.

Állatok Karácsonya 

Idén sem maradhat el a Debreceni Állatkert hosszú évekre visszatekintő és egyik legszebb hagyománya, az Állatok Karácsonya, amelyen az intézmény lakói és az őket támogató lelkes állatkertbarátok egyaránt kitüntetett figyelmet kapnak. Idén december 27-én, 9:00 és 16:00 óra között várják az eseményre az állatbarátokat.

Visszaterelnék a SZÉP-kártyás költéseket a turizmusba 

Több régióban szinte teljesen eltűntek a SZÉP-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesést jelent a hazai szálláshelyekkel foglalkozó vállalkozók számára, olvasható laptársunk, az mfor.hu cikkében.

Mit hozott 2023 a belvárosi ingatlanpiacon? 

Ahogy közeledik az év vége, indulnak az év végi számvetések, összegzések is. Ez az év ismét nagyon különleges volt, tele érdekes és változatos fordulatokkal. A gazdasági válság hatásai ötvöződtek a lassan élénkülő, visszatérő turizmussal, és ez természetesen más területek mellett a budapesti, belvárosi ingatlanpiacon is kifejtette hatását.

Mennyiért lehet itthon síelni? 

Bár igazán magas hegyek Magyarországon nincsenek, az egyre fejlettebb hóágyúrendszereknek (és az időnként hóban gazdag időjárásnak) köszönhetően egyre több téli napon lehet részünk hazai pályán is a síelés, a snowboardozás, a sífutás vagy a szánkózás élményében.

Kettő az egyben: belépett a TRIBE márka az ibis-szel karöltve a hazai szállodapiacra 

Az Accor egyik legdinamikusabban növekvő európai hotelmárkája, a TRIBE pénteken megnyitja első szállodáját Budapesten. Az újonnan épült, az ibis márkával közös dual-branded szálloda a pesti, ferencvárosi Libertyben, a WING egyedülállóan többfunkciós projektjében kap helyet. A siker garantált - többek közt a tökéletes lokációnak köszönhetően. Körülnézhettünk a szállodában, az első vendégek érkezését megelőzően.

Pert nyert Lánchíd-ügyben a BKK 

Jogszerűtlenül marasztalta el a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Lánchíd-felújítás beruházóját és kivitelezőjét, amikor tavaly májusban 15-15 millió forintos bírságot szabott ki rájuk. A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az A-Híd Zrt. pert nyert a KDB ellen. A Közbeszerzési Hatóság szerint azonban ettől még megtörtént a jogsértés.

Bővült a Google Arts & Culture magyarországi listája 

A Google Arts & Culture, a világ kulturális látványosságait és műalkotásait összegyűjtő felületén nemrég izgalmas újdonság vált elérhetővé. Októbertől ugyanis több ország, köztük Magyarország, az UNESCO által Világörökségként számon tartott nevezetességei is megtekinthetővé váltak az oldalon.

Tiéd a gyár! 

A Túrajó sétáján bejárhatjuk az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, és a hétköznapi emberek elől elzárt területen álló épületeinek földszinti tereit.

Dívák és ikonok veszik birtokba a Magyar Zene Házát 

Rihanna, Billie Eilish, Beyoncé, Lady Gaga, Madonna, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművészt mutat be személyes történetén és eredeti fellépőruháin keresztül a Magyar Zene Háza Londonból érkező Dívák & Ikonok kiállítása.

800 millió forint kulturális fesztiválok támogatására 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) keddi közleménye szerint a tárca a nagy érdeklődésre való tekintettel 800 millió forintra emelte a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által kiírt pályázat keretösszegét jövőre, amelyből 141 fesztivál támogatása valósul meg jövőre.

Az ellentétek harmóniája 

Kecskemétre érkezett Katti Zoób különleges kiállítása, mely ötvözi a divatot és a benne rejlő művészeteket. Az ellentétek harmóniája nevet viselő tárlat több mint csak ruhakölteményekből álló installáció. Rávilágít arra, hogy mennyire erőteljesen kapcsolódik a divat és az alkotás a múlthoz, a jelenhez és a jövőhöz.

Ideiglenes vezérigazgató a büki termálfürdő élén 

A Büki Gyógyfürdő Zrt. 2023 12.11.-én megtartott közgyűlésén az állami és az önkormányzati tulajdonosok egyhangú döntésével a mai napon megszüntették a 2023 tavaszán vezérigazgatóvá kinevezett Cziráki László munkaviszonyát.

Újra ragyog a fertődi Esterházy-kastély 

Az idén lezárult egy projekt, amelynek keretében a földszinti és első emeleti kiállítási terek, valamint a keleti összekötő szárny földszintje és az innen induló barokk lépcső, a Belvedere és az óraszint műemléki helyreállítása történt meg.

Ugyanolyannak látja a jövőt a vendéglátós, mint a szállodás 

A szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátás szereplőinek konjunktúra-várakozásai szokatlanul közel kerültek egymáshoz. A turisztikai cégek fele emelt árat az elmúlt 3 hónapban, a következő 3 hónapra a többség nem tervez további drágítást. A szállásadók közel fele, a vendéglátósok harmada számít a forgalom visszaesésére. 

Okoz-e problémát, ha a hivatalos ajánlásnál jóval több C-vitamint fogyasztasz? 

A szervezet számára szükséges mikrotápanyagok közül a C-vitaminról valószínűleg az is hallott, aki nem foglalkozik a ma divatos vitaminpótlással, illetve nem táplálkozik tudatosan.  

Google keresési trendek 2023 

A Google Kereső nagyméretű információs bázisának köszönhetően évek óta segíti a felhasználókat abban, hogy megtalálják a számukra fontos információkat és tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat Magyarországon és az egész világon.

Építőipari Nívódíjat nyert a Bosch Budapest Innovációs Kampusz 

Magyarország egyik legmodernebb irodaháza, a Bosch Budapest Innovációs Kampusz nemrég két építészeti szakmai elismerésben is részesült. A kampusz ipari és energetikai építmény (K+F) kategóriában elnyerte az Építőipari Nívódíjat, amelyet immár 23. alkalommal ítélt oda az erre legméltóbb projekteknek az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma.

Téli mesevilág Lillafüreden 

A Bükk turistaparadicsoma minden évszakban csodálatos látványt nyújt - és ez alól a tél sem kivétel, sőt!

Budapesti beszélgetés - Robert Capa útinaplója 

Robert Capa 1948-ban járt utoljára Budapesten, és útközben szerzett tapasztalatairól egy évvel később egy amerikai magazinban közölt képes riportot - az ebből készült könyv Budapesti beszélgetés címen most jelenik meg.

Átadták a turisztikai szakma legrangosabb állami kitüntetéseit 

A Kőrösi Csoma Sándor díjakat a turizmus 12 kiválósága vehette át az ünnepi díjátadón. Az Életműdíjat Szepsy Istvánnak és ifj. Szepsy Istvánnak ítélte oda a bizottság, míg a Talentum kategória idei díjazottja Dalnoki Bence lett.

Egyedülálló likőr különleges alkalmakra 

Aki nem kóstolta még az utánozhatatlan ízvilágú gyógynövényes likőröket, annak a karácsony és a szilveszter jó alkalom lehet, hogy ezt megtegye, és nem csak a nagy evések utáni “gyomorregenerálás” okán.  

Reigl Judit festménye a Virág Judit Galéria kortárs aukciójának sztárja 

Reigl Judit, Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre és más alkotók kiemelkedő műveit vonultatja fel a Virág Judit Galéria a 13. Háború utáni és kortárs művek aukciója december 19-én. Az ünnepi aukciós anyag egyik legjobban várt tétele Reigl Judit Tömbírás című sorozatának 1959-ben készült darabja.

100 éve indultak az első magyar légitársaságok 

Dokumentumfilmmel tiszteleg a százéves magyar légiközlekedés előtt a ferihegyi repülőmúzeum - nézze meg nálunk!

Karácsonyi Szerenád 

November végén mutatkozott be Tóth Bori legújabb kollekciója, melynek minden egyes darabja a nőiességet ünnepli. A SZERENÁD bár anyag- és színhasználatában utal az előttünk álló ünnepi időszakra, mégsem kifejezetten téli vagy szezonális kollekció.

A gyógyfürdőket is meglátogatná a finn Mikulás 

A finn Mikulás megszakította hivatalos magyarországi körútját, hogy néhány percre láthassa a Balaton legsportosabb óvodájának gyermekeit. A látogatás ugyan csak néhány percig tartott, de a balatonföldvári gyerekek és az ovi dolgozói is meglepődtek, amikor kopogtak az ablakon. A Mikulás kisebb ajándékokat adott át a gyerekeknek és megdicsérte azokat a pedagógusokat is, akik ilyen jó hangulatot tudnak teremteni az óvodában – áll a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) közleményében.

Képek, szavak – A Magyarázat mindenre rendhagyó fotókiállítása 

December 7. és 16. között látogatható a Főfotó caféban a Magyarázat mindenre című filmhez kapcsolódó kiállítás, amelyen a forgatáson készült képek személyes, kézzel írt versekkel alkotnak különleges egységet.

Ezért jó a turizmusban dolgozni! 

Az MTSZA vetélkedőt hirdet pályaválasztás előtt álló közép- és általános iskolások számára a turisztikai szakmák megismertetése érdekében. Az akciót elismert szakemberek által erősített közösségi média kampány támogatja. A program célja, hogy a fiatalok a turizmusban is vonzó életpályát lássanak.

Az autógyártás nagyjai előtt tiszteleg az új magyar múzeum 

A decembertől látogatható magángyűjteményben bő száz év klasszikusai mellett magyar zsenik munkáját is megismerhetjük.

UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség 

„A kézműves üveg készítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelemet Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, amelyre az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze.

Igazgatói kinevezés a Praktikernél 

Új HR és CSR Igazgatót nevezett ki a Praktiker Nagy-Jakab Andrea személyében, aki többéves tapasztalattal rendelkezik nagyvállalatok emberi erőforrás irányításában.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!