hirdetés
hirdetés

Vége lehet az üzleti útnak álcázott egzotikus utazásoknak

Március 16-ig fenntartja a határellenőrzést a kormány, csak a külügyminisztérium listáján szereplő Európán kívüli országokból hazaérkező üzleti utazók mentesülnek majd a karantén alól, a magyar “vakcinaigazolvány” pedig nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Február utolsó napjának reggelére számos, a járvány kezelésével összefüggő rendelet módosítását tette közzé a kormány a Magyar Közlönyben. Ezek között van több olyan rendelet is, amely az utazással, illetve az utazási korlátozásokkal kapcsolatos.

A 88/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a kormány a tavaly szeptembertől életbe lépett, azóta többször is módosított, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) rendeletét. A korábbi rendelet azon része módosul március 1-től, amely a gazdasági, illetve üzleti célú utazások esetén az országba történő belépéskor elrendelt 10 napos karantén alól mentesítette az üzleti utasokat. A legfontosabb, hogy lényegében az Európán kívüli országok tekintetében a külügyminisztérium állít össze egy olyan listát, ahonnan érkezve megmarad az üzleti utazók mentessége a karantén alól. Amelyik ország ezen a listán nem szerepel, az onnan érkezőkre ugyanúgy vonatkozik majd a tíz napos karantén, mint a turistákra, hiába igazolják az üzleti út tényét.

Az Európai Unió tag- vagy tagjelölt államai, az Európai Gazdasági Térség vagy azzal azonos jogállású államok, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága irányából továbbra is karanténmentesen léphetnek be azok a magyar állampolgárok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy a kiutazás célja gazdasági vagy üzleti célú tevékenység volt.A fent felsorolt országokon kívüli államok esetében a külpolitikáért felelős miniszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben ad majd ki egy listát azokról az államokról, ahonnan visszaérkezve ha a magyar állampolgár igazolja, hogy a kiutazás célja a gazdasági vagy üzleti célú tevékenység volt, akkor korlátozás (lényegében karantén) nélkül beléphet az országba. Az országok listájáról szóló rendeletet vélhetően március 1-jén adja majd ki a külügyminisztérium.

A belépéskor hitelt érdemlően igazolnia kell az utasnak, hogy a valóban üzleti célú volt az utazás. Ha a magyar állampolgár Magyarországra történő belépése során az indok igazolásának hitelességével kapcsolatban kétség merül fel, akkor az utas nem mentesül a karantén alól - írja a légiközlekedésre szakosodott portál.

Marad a határellenőrzés

A kormány 87/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) rendeletét. Eszerint a határellenőrzést (ami nem jelent határzárat!)
2021. március 16-ig tartja fenn a kormány a járványhelyzet miatt.

A kormány a 86/2021. (II. 27.) rendeletével módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletet is, eszerint a “Védettségi igazolvány” és “A koronavírus elleni védőoltást igazoló applikáció” az eredeti rendelettel ellentétben nem fogja tartalmazni a védőoltás típusát.


(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai