hirdetés
hirdetés

Vezetett túrák az Opera új művészeti központjában

Október végén hivatalosan is megnyílt a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza, amelynek belső terei és műhelyei vezetett túrák keretében az érdeklődők számára is látogathatók.

hirdetés

1884–86-ban épült fel a magyar vasúttörténet európai viszonylatban is párját ritkító legnagyobb csarnokrendszere, az Északi Járműjavító, amely több éven át tartó átalakítást és felújítást követően 2020-tól a Magyar Állami Operaház új logisztikai, művészeti és látogatóközpontjának ad otthont, és október végén a látogatók számára is megnyílt.

A 22 hektáros területen az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja kapott helyet, amelyben a közel 500 személyes Bánffy Miklós terem, az ugyancsak operaházi színpaddal méretazonos Hevesi Sándor háziszínpad és a hasonló alapterületű, Fricsay Ferencről elnevezett zenekari stúdió létesült. Feketeházy János, az Operaház vasszerkezetei és az Eiffel-csarnok tervezőjének emléktere mellett az intézmény kilenc gyártóüzeme, összes díszlete, jelmeze és kelléke is otthonra lel.

A valaha egyszerre akár 96 db hatalmas gőzös javítására is alkalmas Eiffel-csarnok tereiben működik étterem (műemlék teakfa vasúti kocsiban), megcsodálható a legendás 327.141-es magyar mozdony egyetlen megmaradt példánya az aulában, és a „biatorbágyi” 301-es gőzöstípus 006-os darabját is kiállítják a parkban.A magyar nyelvű, 30 perces épületismertető túrák szombaton és vasárnap 11:00 és 14:00 órakor indulnak. A túra magába foglalja az Eiffel Műhelyházat bemutató kisfilm, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tárlatának, valamint az Opera Műhely. Titkok. című új állandó kiállításának megtekintését is.

Ezen felül egy bővített, 60 perces magyar nyelvű műhelytúrára is van lehetőség, amely az alaptúrán felül a műhelymunkába is betekintést enged. A műhelytúra szombaton és vasárnap 12:00 órakor indul.

Csoportos vezetés külön is igényelhető, ezeket előzetes egyeztetést követően indítják minimum 15 fő fizetése esetén. Az egyeztetés eredményeképp lehetséges, hogy a csoportos vezetést az előre meghirdetett időpontokon túl tartják meg.

További információ, csoportos foglalás:
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: +36 30 781 2630

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!