A tengerbe zuhant az AirAsia eltűnt repülőgépe

Az AirAsia Indonesia járata Jáva szigetéről tartott Szingapúrba, a Jáva-tenger felett repülve azonban megszakadt a kapcsolat a légiirányítással. A roncsokat később a tengerben találták meg. 

Az AirAsia Indonesia diszkont légitársaság QZ8501 járatszámú gépe 162 emberrel a fedélzetén tűnt el – ebből hét a személyzet részét képezte. A jakartai légiforgalmi irányítás helyi idő szerint december 28-án reggel 7:24 perckor veszítette el a kapcsolatot a repülőgéppel. A járatnak magyar idő szerint éjjel egy órakor kellett volna megérkeznie Szingapúr repülőterére.

Az AirAsia Indonesia Airbus A320-200-as gépe az indonéz Jáva szigetén található Surabaya város Juanda nemzetközi repülőteréről tartott Szingapúrba, és a több mint két óráig tartó út felénél tűnt el. A pilóta nem adott le vészjelzést, azonban korábban rossz időjárási viszonyokra hivatkozva engedélyt kért az eredeti repülési útvonatól való eltérésre – nyilatkozta az AirAsia. Indonézia közlekedési minisztériuma úgy fogalmazott, a pilóta azt kérte, hogy 11.500 méter magasságig repülhessen, hogy elkerülje a sűrű felhőket.



Indonéz katonai légi járművek és szingapúri repülőgépek megkezdték az eltűnt gép felkutatását a Jáva-tenger területén, azonban a sötétedés miatt a keresést jelenleg felfüggesztették.

Az AirAsia közleménye szerint a fedélzeten 149 indonéz, három dél-koreai, egy malajziai, egy szingapúri és egy brit utazott, a személyzet része pedig hat indonéz és egy francia állampolgár.

A légitársaság nyilatkozatában kitért arra, hogy a kapitány tapasztalt pilóta: összesen 20.537 repülési órával rendelkezik, ebből 6100 órát az AirAsia Airbus A320-asát vezette, míg az elsőtiszt 2275 órát repült eddig. A repülőgép a legutóbbi karbantartáson 2014. november 16-án esett át. A közlekedési minisztérium szerint a gép jóval több üzemanyaggal rendelkezett, mint amennyi az út megtételéhez szükséges.

{youtube|id=ABd958ZP_Ko}

Jelenleg is zajlik az eltűnt gép keresése

Újrakezdődött a kutatás helyi idő szerint hétfőn kora reggel az Indonézia légterében előző nap eltűnt utasszállító repülőgép után; a hatóságok azt feltételezik, hogy a gép lezuhant, és roncsok a tengerfenékre süllyedtek. Sigit Setiayana, az indonéz haditengerészet egyik parancsnoka közölte, hogy tucatnyi indonéz hadihajó, öt repülőgép és három helikopter vesz részt a kutatásban szingapúri és malajziai hajókkal, illetve légi járművekkel együtt.

Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Dél-Korea és India is felajánlotta a segítségét. Setiayana szerint a kutatásnak kedveznek a jó látási viszonyok. Két-három órával a kutatás újrakezdése után az indonéziai kutatócsoportot vezető illetékese, Bambang Soelistyo közölte, hogy az eltűnés koordinátái és számítások alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a gép lezuhant, és a roncsok a tengerfenékre süllyedtek.

Olajfoltot, gyanús tárgyakat találtak

Az indonéz hatóságok az AP szerint hétfőn, a keresés újrakezdése után bejelentették: tárgyakat észlelt az Orion katonai repülőgép, 1120 kilométerre a gép utolsó ismert helyétől.

"Nem tudhatjuk biztosan, hogy az eltűnt gépből származnak-e. Elindultunk arrafelé, az idő felhős" – mondta Dwi Putranto, a jakartai légierő-bázis parancsnoka.

Az indonéziai MetroTV-ben a légierő parancsnoka, Hadi Tjahnanto azt is bejelentette, hogy egy helikopter a Belitung-sziget keleti részénél két olajfoltot észlelt, Tanjung Pandantól 105 tengeri mérföldre, vagyis sokkal közelebb az utolsó ismert helyhez. Az olajfoltok elemzéséből derül majd ki, van-e közük az eltűnt géphez. 

Megtalálták a roncsokat

95 százalékban biztos benne, hogy a Kalimantan (Borneó) partoknál az eltűnt AirAsia gép darabjait találták meg, jelentette be a kutatás vezetője a Reutersnek. A gépdarabokat, roncsokat összegyűjtik, és az indonéz Pangkalanbun városába küldik. Egy indonéz származású polgári légi közlekedés vezető, Djoko Murjatmodjo megerősítette, hogy a térségben talált, víz felszínén úszó törmelékek, többek között egy utasoldali ajtó és egy csomagtéri ajtó minden bizonnyal az AirAsia gépéről származhatnak. Hivatalos sajtótájékoztatón elmondták, hogy az indonéz légierő Hercules repülője egy víz alatti tárgyat fedezett fel, ami megfelelhet a repülő alakjának. Több kutatóhajó is a helyszínre indult, legalább húsz búvár áll készenlétben, hogy lemerüljön. Kicsivel később a keresést végző repülőgépekről, a vízen úszó poggyászok és mentőmellények között emberek alakját vélték felfedezni.

"Azt gondoltuk, hogy az utasok még életben vannak, és segítségért integetnek nekünk, ám amikor közelebb értünk, már láttuk, hogy halottak "– mesélt az egyik másodpilóta.

A holttesteket egy indonéz hadihajó fedélzetére emelték. A Telegraph szerint eddig hat feltételezett áldozatot találtak meg. A helyi indonéz tévében a vízben talált áldozatokról is mutattak képeket. Az egyik tévé elnézést kért, amiért a helyi tévétől változtatás nélkül átvették az áldozatokat mutató képeket.

Kiszélesítették a kutatási területet

Helyi idő szerint kedden a reggeli órákban újrakezdődött a kutatás a gép után. Az indonéziai kutatócsoportot vezető Bambang Soelistyo közölte, hogy kiterjesztik a kutatási területet a tengeren Belitung sziget térségében, de keresni fogják a gépet Kalimantan sziget nyugati részén is. Összességében tízezer négyzetmérföldes területet terveztek átfésülni a nap folyamán. A térségben sekély, 50-100 méter mély a tenger, ami növeli a keresés sikerének a valószínűségét.

Az AirAsia Indonesia egy fapados légitársaság, melynek 49%-a a malajziai AirAsia tulajdona. Az AirAsia eddig egy repülőgépet sem vesztett el, azonban a Malaysia Airlines maláj légitársaságnál idén két katasztrófa is történt: a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járat márciusban tűnt el 239 emberrel a fedélzetén, és azóta sem találták meg – ennek nyomán pedig számos összeesküvés-elmélet és teória született –, júliusban pedig az MH17-es, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatot lőtték le Ukrajna felett, amelyen 295 ember utazott.

Forrás: BBC

Forrás: AirAsia

Forrás: Index


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.