Lassan csillapodik a hétfőn kitört izlandi vulkán

Lassan csillapodik a hétfőn kitört izlandi vulkán 

Csillapodott a hétfőn Izlandon kitört vulkán lávafolyama, jelenleg nincs látható vulkáni tevékenység, közölték szakemberek a terület fölött végrehajtott csütörtöki reggeli repülés után, áll az atv.hu tudósításában.  
Nincs karácsony Kevin nélkül

Nincs karácsony Kevin nélkül 

Bár már generációk nőttek fel Kevin McCallister otthonhagyásának történetének kezdete óta, mégis mindenki ellágyul karácsony idején - ezért újra és újra végignézi a családdal a Reszkessetek betörők! című kultfilmet. És már tényleg mindent megtudtunk az 1990-ben megjelent film elkészítése, alkotói, szereplői kapcsán - azonban a The New York Times-nak sikerült idén, az ünnepekre előrukkolni egy olyan témával, ami még nem agyonrágott csont. Nevezetesen: hol is helyezkedhet el az amerikai ranglétrán, kereset tekintetében, a McCallister-família?
Palace Hotel - időutazás az évezred kezdetére

Palace Hotel - időutazás az évezred kezdetére 

Csak azok tudhatják, mi történik egy hotel kulisszái mögött, akik működtetik a rendszert, melyben a vendég áll a középpontban és minden óhajának teljesülnie kell - ebbe a világba vezet bennünket Roman Polanski vígjátéka, aki az 1999/2000 szilveszter éjszakáját meséli el.
SLOW WINTER - 9 tipp a fenntartható üdüléshez Ausztriában

SLOW WINTER - 9 tipp a fenntartható üdüléshez Ausztriában 

Az osztrák Alpok legendás szépségű téli tájai a lenyűgöző alpesi panoráma mellett izgalmas téli sportok széles választékával várják a síüdülések szerelmeseit. Ahhoz azonban, hogy ezt unokáink is élvezhessék, mindannyiunknak tenni kell valamit. (x)
Új kedvenc a magyar utazók körében

Új kedvenc a magyar utazók körében 

Nyáron Horvátország, télen Ausztria verhetetlen a magyar utazók körében, az idén ősszel azonban Olaszország szerezte meg az első helyet a megkötött utasbiztosítások alapján. Szeptember-novemberben az átlagos díj 9500 forint volt, a legolcsóbb biztosítás Ausztriába, a legdrágább az USA-ba szólt. A szerződések több mint felét már az utazás előtti napon vagy aznap kötötték.
A reptér, ahol most utasok helyett egy krokodil úszkál

A reptér, ahol most utasok helyett egy krokodil úszkál 

Komoly fennakadásokat okoz a rekordmennyiségű eső nyomán kialakult áradás Ausztráliában, Queensland északi részén. A hirtelen leesett, nagy mennyiségű csapadék miatt víz alá került egy reptér, ahova már egy krokodil is beköltözött.
Elkészült a maribori síterep négyszemélyes ülőliftje

Elkészült a maribori síterep négyszemélyes ülőliftje 

A 7,5 millió eurós fejlesztésből közel 6 milliót fizetett a szlovén kormány, a maradékot pedig a síterepnek kellett kigazdálkodnia.
Visszakerült az aranyozott kakas a Notre-Dame tornyára

Visszakerült az aranyozott kakas a Notre-Dame tornyára 

Az emblematikus tárgyat szombat délután megáldotta Laurent Ulrich párizsi érsek, majd egy daruval 96 méter magasba, a huszártorony tetejére emelték.
Világhírű építésziroda tervezi Prága új főpályaudvarát

Világhírű építésziroda tervezi Prága új főpályaudvarát 

A megújuló közlekedési csomópontot a város kerékpáros úthálózatára is rákötik, mellette közösségi tereket, és parkot alakítanak ki.
Zölden foszforeszkál a velencei Canal Grande vize

Zölden foszforeszkál a velencei Canal Grande vize 

Olasz környezetvédők zöldre festették a velencei Canal Grande vizét és hasonló akciókat tartottak Rómában a Tiberis folyón, Milánó egyik csatornáján és Torinóban a Pó folyón is.

Kutyafelügyelők járják Bécs köztereit 

Januártól kutyafelügyelők, a Wiener Hunde-Team járja majd Bécs közterületeit, hogy elősegítsék kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését. A kutyafelügyelők tanácsot adnak, ellenőrzik a szabályok betartását és szükség esetén bírságolhatnak is.

A DZT gines program keretében tartotta évzáróját 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) december 14-én tartotta évzáró karácsonyi estjét, ahová a velük egész évben együttműködő hazai kiutaztató irodák és média képviselőit hívták el.

Milyen okosotthon trendek várhatóak 2024-ben? 

Annak ellenére, hogy az intelligens otthonok eszközei hihetetlen gyorsasággal fejlődtek és váltak a lakások esszenciális elemeivé, még mindig sok új lehetőséget és technológiai továbbfejlesztéseket rejtegetnek magukban. 

Saalbach-Hinterglemm: külön hidat építettek a síelőknek 

A hétvégén újabb fejlesztéssel könnyítették meg a síelők életét Ausztria egyik legjobb síterepén, Saalbachban, azon belül is a hinterglemmi részen. Ezentúl a síelőknek nem kell keresztülvágniuk az esetenként forgalmas helyi úton, hanem az újonnan épített hídon csak átcsúsznak a másik oldalra.

Málta rendezi 2024 legkiemelkedőbb kulturális eseményét 

Az első alkalommal megrendezésre kerülő maltabiennale.art, lesz a tervek szerint 2024 legmeghatározóbb kulturális eseménye. 23 nemzet 80 művésze – köztük 24 máltai – és több mint 20 tematikus pavilon – melyek Máltán és Gozón 21 történelmi helyszínen kerülnek kialakításra – biztosítja, hogy ez a nemzetközi kortárs művészeti fesztivál a művészi kreativitás központjává tegye Máltát 2024. március és május között.

Pénteken nyitnak a tátralomnici pályák 

A népszerű családi síközpont, Tátralomnic december 15-én, pénteken nyitja meg kapuit. A síelőknek 8 km pálya és 4 felvonó áll rendelkezésére: Tatranská Lomnica – Start, Buková hora, Čučoriedky.

Népszerű úti célok, ahol jövőre különadót kell fizetni 

Európa legnépszerűbb úti céljai közül számos hely jelentette be az elmúlt hónapokban, hogy többletbevételre kíván szert tenni. 2024-ben idegenforgalmi adót fizettetnek például Santiago de Compostelában, de Párizs és Amszterdam is a díj összegének megemelése mellett döntött.

Felkapcsolták a fényeket a Vatikán karácsonyfáján 

A 27 méter magas fenyőfa az idén az északnyugati Piemont régióból, Macra erdeiből érkezett. A település polgármestere, Valerio Carsetti azt mondta, hogy a fát a béke jelképének tartják.

Savasodik az óceán a Bermuda szigeteknél 

A tudósok 40 évnyi megfigyelés után észrevették, hogy a szigetcsoportot körülvevő Atlanti-óceán felmelegszik és oxigénhiányos, valamint egyre sósabb és savasabb lesz.

Napelemek az út menti támfalakon 

Az északkelet-svájci Appenzell Ausserrhoden kanton célul tűzte ki, hogy 2035-ig a villamos energiájának legalább 40%-át megújuló energiaforrásokból állítja elő. A cél elérése érdekében, eddig egy még sehol sem látott újdonsággal próbálkoznak a kanton vezetői.

Európa legboldogabb országai - és a sereghajtók 

Ausztria az Európai Unió legboldogabb, Bulgária a legelégedetlenebb országa, Magyarország az utolsó negyedben, a 22. helyen végzett

Az elmúlás esztétikája 

Elhagyatott autók, természetközeliség, régiségek – ez a három szó jellemzi leginkább Amerika legrégebbi, elhagyatott roncstelepét, amit ma már turistalátványosságként emleget a világ.

Így indult a síszezon 

A tavalyinál sokkal több hóval és kicsit magasabb árakkal indult az idény. Elmaradtak a tavalyihoz hasonló nagy árváltozások a síterepeken: a Covid miatt két szezont kihagyni kényszerült sípályák, illetve szállások az egy éve tapasztalt jelentős dráguláshoz képest ezúttal minimális mértékben korrigálták a tarifáikat.

A megtörhetetlen New York: barangolás a felhőkarcolók között 

New York az örök szerelem, amely idén ősszel is a legszebb arcát mutatta a turisták felé. Laptársunk, a Privátbankár Világjáró rovata ismét visszatért az Egyesült Államokba.

Az egyetlen tenger nélküli csapat nyerte meg a vitorlás világbajnokságot 

Nagyszerű teljesítménnyel, a döntőt gyakorlatilag végig kontrollálva a Berecz Zsombor vezette magyar együttes győzött a Star Sailors League Gold Cup elnevezésű versenyen, amely a vitorlázók csapatvilágbajnokságának is tekinthető.

Külföldön két kézzel szórják a pénzüket a magyarok  

Már 1200 milliárd forintot költöttünk - többször utaztunk és sokkal több napot töltöttünk július-szeptemberben külföldi utazásokon, mint tavaly ilyenkor. Az egy évvel korábbinál folyó áron 50 százalékkal többet, 610 milliárd forintot költöttünk külföldön szállásra, szolgáltatásokra, üzemanyagra és étkezésre.

Kihagyhatatlan: Hasított Alma Szikla a Tasmán-öbölben 

Új-Zéland tele van varázslatos természeti látnivalókkal, csodálatos partszakaszokkal, buja, zöld területekkel, különleges növényekkel, állatokkal. Az Abel Tasman Nemzeti Park egy egészen egyedülálló geológiai kuriózumot, a világ egyik legfurább sziklaképződményét rejti: a Hasított Alma Sziklát ((Split Apple Rock). A hatalmas gránit tömb, amely tényleg úgy fest, mintha egy gyümölcsöt félbevágtak volna.

Unalmas várakozás helyett izgalmas városnézés 

Ha nincs közvetlen járat vagy épp spórolni szeretne az utazó, és átszállással olcsóbb lehet a repülés, akkor akár hosszú órákon át várakozás jöhet a reptéren. A trükkös utazók azonban okosan kihasználhatják ezt az időt, hogy az ne telefon nyomkodással, hanem városfelfedezéssel teljen, a Kiwi.com összegyűjtötte a legnépszerűbb átszállási helyeken azt, hogy mire elég az a pár óra, amit várakozással, tétlenül töltene a következő járatra váró utazó.

Rangos kitüntetés Máté Szilviának 

Máté Szilvia, a BD-EXPO Kft. ügyvezetője Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől Magyarország külgazdasági kapcsolatainak fejlesztéséért és hazánk pozitív külföldi megítélését erősítő kiemelkedő szakmai tevékenységéért. A köztársasági elnök nevében Szilágyi Gergő főkonzul adta át a magas rangú állami kitüntetést Düsseldorfban Máté Szilviának.

Készülnek a télre a zergék és a mormoták 

Elkészült a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új Látogatási rendje, amely december közepén lép hatályba Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában. Az új szabályozás több fontos változást hoz a park látogatói számára.

Ha karácsony, akkor Párizs fényei a legvonzóbbak 

A magyaroknak a külföldi városok közül Párizs kapcsolódhat össze leginkább a karácsonnyal, hiszen a vezető cseh utazási portál adatai alapján ahogy tavaly, úgy idén is a francia fővárosba repülhet a legtöbb honfitársunk a közelgő ünnepi időszakban.

Telt házzal indult el az IBUSZ első charter járata Salalah-ba 

November 24-én hajnalban teljes teltházzal szállt fel a Smartwings Boeing 737/900 MAX típusú gépe, az IBUSZ első charter járata Salalah-ba, Omán fehérhomokos tengerpartjára. (x)

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több európai országra 

A besorolás szerint "potenciális veszély" fenyegeti az izraeli utazókat ezekben az országokban, de nem azt javasolják, hogy izraeliek ne utazzanak ezekbe az országokba, csak arra kérnek mindenkit, hogy "legyenek a szokásosnál is éberebbek".

Hamarosan nyit a Wien Museum 

Csaknem négy év felújítás után, 2023. december 6-án újra megnyitja kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen lehet megnézni.

Megvan az okosturizmus európai fővárosa 

Az Európai Bizottság minden évben jutalmazza azokat a városokat, amelyek az élen járnak az okos turizmus terén. Aszerint értékeli a városok turisztikai stratégiáját, hogy mennyiben tartják szem előtt az akadálymentes hozzáférés, a digitalizáció, a fenntarthatóság, valamint a kulturális örökség és a kreativitás szempontjait.

Méteres friss hó és kemény mínuszok 

A hétvégén ismét nagyobb havazás terítette be Ausztriát, ezúttal a keletibb országrészben is szépen havazott és Bécsben is összefüggő hótakaró alakult ki. Rövid idő (24-30 óra) leforgása alatt sok helyütt 40-50 cm hó esett a völgyekben és méter feletti friss hó a hegyekben.

Magyar tervező felel Kolumbia 17. századi kolostorának megújulásáért 

Varró Zoltán, hazai sztárdesigner tervezi újra Kolumbia első luxushotele, a Sofitel Legend Santa Clara történelmi múltú épületének belső világát Cartagena városában

Csendes az ünnep idén a német karácsonyi vásárokban 

Idén zene nélkül rendezik meg a karácsonyi vásárok nagy részét Németországban. Az árusok attól tartanak, hogy karácsonyi dalok híján a vendégek kevesebb ideig maradnak, és kevesebb pénzt költenek, írja az euronews.com hírportál.

Karácsony Valettában 

November 25. és december 31. között tartják a máltai főváros karácsonyi programját Valletta főterein és utcáin. A karácsonyi fények és díszek januárban is megmaradnak. 

Megtörtént a szezon első halálos lavinabalesete Ausztriában 

Csütörtök délután a tiroli Kaunertal közelében egy 41 éves lengyel sítúrázó vesztette életét, amikor lavina elsodorta és teljesen betemette. A sítúrázót kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni.

Magyar operatőr fényképezte a Gucci karácsonyi reklámját 

Ismét Rév Marcellt választotta reklámja operatőrének a világ egyik legnagyobb divatháza. A magyar szakember a karácsonyi kampányban trükkök segítségével teremt mesebeli ünnepi hangulatot a Guccinak.

Karácsonyfa a tó vizén 

Egy hét van hátra a világ legnagyobb, az olaszországi Trasimeno-tó vizére épülő karácsonyfa világításának felkapcsolásáig. Már javában dolgoznak rajta, hogy a látványosság a karácsonyi ünnepekre hangolja a látogatókat, akik december 8-tól 2024. január 6-ig csodálhatják meg az óriási építményt.

Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél 

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Indul a szlovák síszezon! 

Sokkal jobb hóviszonyok között indul el az idei síszezon Szlovákiában, mint az előző években - Chopok, Csorba-tó, Donovaly és Zdiar készen áll a nyitásra.

Lejárató plakátkampány a marseille-i Airbnb-tulajdonosok ellen 

A dél-franciaországi nagyváros a nyáron több olimpiai versenyszámot is vendégül lát, emiatt várhatóan nagyobb lesz az Airbnb-k iránti kereslet. Most civilmegmozdulás keretében lejáratókampányt indítottak ellenük, adja hírül az euronews.com tudósítása.

Thaiföld újabb szintet lép a turizmus területén 

Nem mintha eddig rosszul alakultak volna a turisztikai bevételk. Most azonban újabb turistamágnes intézkedést vezetnek be: számos szórakozóhely, klub és karaokebár nyitvatartását módosították. 

A karácsonyi bölcsők 800 éve 

Máltán nem új keletűek a karácsonyi bölcső kiállítások és jászol kompozíciók. A több évszázados múltra visszatekintő hagyomány ma is élő szokás  - most nagyszabású kiállítás keretében tekinthetők meg Valetta belvárosában.

Gigafejlesztéssel várja az idei síszezont Szlovénia 

Szlovéniában az elmúlt három évben gigantikus turisztikai fejlesztések zajlottak, amelyeknek célja szálláshelyek fejlesztése, hegyi üdülőhelyek átalakítása, valamint infrastrukturális hálózatok fejlesztései voltak.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!