Széchenyi Turisztikai Kártyával az ágazat talpon maradásáért

November végéig 30 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya Konstrukcióban összesen 777 vállalkozó; elsősorban szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket üzemeltető kis-és középvállalkozások – derül ki a KAVOSZ Zrt. kimutatásából. 

A Széchenyi Turisztikai Kártya szeptember 21. óta segíti az ágazati szereplők talpon maradását. Különlegessége, hogy rendkívül előnyös hitelkonstrukciót biztosít kifejezetten turisztikai vállalkozások számára, a COVID-járvány kedvezőtlen hatásainak mérséklésére. 

Eddigi a befogadott hitelkérelmek 61%-át mikro-, 32%-át kis-, 9%-át közepes vállalkozás nyújtotta be. Az igényelt hitelösszeget vizsgálva a vállalkozásméret szerinti megoszlás 32-50-18%. A befogadott hitelkérelmek nagyságát tekintve a teljes igényelt összegből az éttermi, mozgó vendéglátás 34%-kal, a szállodai szolgáltatás 15%-kal részesedik, szintén kiemelkedő még az utazásszervezés 12%-kal. Őket az egyéb szárazföldi személyszállítás követi a sorban 10%-os részesedéssel. 

Fontos kiemelni, hogy a konstrukció kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető, szabadfelhasználású, és teljes egészében kamat- és költségmentes (a vállalkozásoknak csak a hitelhez kapcsolódó garantőrintézményi kezességvállalás nettó, támogatással csökkentett díját kell fizetniük). Az igényelhető összeg felső határa 250 millió forint, a Programban rendelkezésre álló keretösszeg 100 milliárd forint. A hitel 1, 2, vagy 3 éves futamidőre is igényelhető.

Az új hiteltermék a Széchenyi Kártya Program termékpalettáján, a KAVOSZ Zrt. koordinálása mellett érhető el. A vállalkozások hitelhez jutását ezen konstrukcióban a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása segíti. A vállalkozások a területi kereskedelmi és iparkamarák, a KAVOSZ Zrt. irodáiban, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél tudják igényelni a hitelt.

 

Forrás: MTÜ


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.