Állásfoglalás születik a szállás-szolgáltatás áfájáról

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége rendszeres időközönként vidéken tartja ügyvezetői értekezletét, ezzel is hangsúlyozva, hogy olyan szervezetről van szó, amely ugyanolyan erős a fővárosban, mint vidéken.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A júniusi értekezletnek Kecskeméten a Four Points by Sheraton adott otthont. A Szállodaszövetség ügyvezetése áttekintette az aktuális témákat, valamint számba vette a nyár és az őszi időszak teendőit. Az ügyvezetés meghallgatta Könnyid László elnök beszámolóját az áfa kulcsokhoz kapcsolódó háttér egyeztetések állásáról, amelyben kiemelten foglalkoznak a főleg vidéki, félpanziót alkalmazó szállodákat érintő, az étkezés és szállás szolgáltatás csomagáron belüli egymáshoz viszonyított arányát érintő kérdéssel. Az év kezdete óta tartó egyeztetések eredményeként hamarosan állásfoglalás kiadását tervezi a szövetség. A szálláshely szolgáltatás áfaterhelése kapcsán az ügyvezetés áttekintette az európai helyzetet és megállapították, hogy a közép-európai versenyképesség növelése érdekében elengedhetetlen a korábban megcélzott áfakulcs korrekció.

Az ügyvezetés kiemelten foglalkozott a közösségi kiadáson alapuló szálláshely megosztás kérdésével (Airbnb típusú szálláshelyek), tekintve, hogy Budapesten a szállodai kapacitáshoz képest jelentős számú szoba és lakás van a piacon, különösebb szabályozó környezet nélkül, torzítva a vendégekért folytatott versenyt. A szövetség az ilyen típusú szálláshelyek szabályozásának szükségességét az őszi időszak első számú feladatává emelte a kecskeméti megbeszélésen. Téma volt továbbá a magyarországi gyógyszállodák piaci környezetének jelenlegi helyzete, a hazai szállás kapacitás több mint tíz százalékát lefedő és főleg a vidéki gyógy desztinációkban központi szerepet betöltő szállodák munkacsoportba szerveződtek május hónapban, a munka folytatásaként marketing és piac építő javaslatokat fogalmaznak meg a partneri viszony keretében az MTÜ számára, a gyógyturisztikai piacok vonatkozásában, bízva abban, hogy az ősszel bejelentésre kerülő országmárka erős pillérét alkotja majd a gyógyturizmus.

Kiemelt helyen tárgyalták a GDPR felkészülés-bevezetés helyzetét a szállodák esetében. Az elnök beszámolt róla, hogy európai példák, valamint a HOTREC összefoglaló adatai alapján megkeresték a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, biztosítson türelmi időt a szálláshely szolgáltatás esetében döntően a kkv szektort érintő szabályozás ellenőrzése kapcsán. Könnyid emlékeztetett arra, van olyan tagország, ahol 2019 végéig nem ellenőriz a hatóság. Kecskeméten arról is döntött a Szövetség, hogy hamarosan megjelenteti a Zöld Szálloda pályázat felhívását, továbbá meghirdeti az Aranykulcs Egyesülettel közösen az idei Portásverseny feltételeit is.

Forrás: Vendég & Hotel


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.