hirdetés

Állásfoglalás születik a szállás-szolgáltatás áfájáról

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége rendszeres időközönként vidéken tartja ügyvezetői értekezletét, ezzel is hangsúlyozva, hogy olyan szervezetről van szó, amely ugyanolyan erős a fővárosban, mint vidéken.

hirdetés

A júniusi értekezletnek Kecskeméten a Four Points by Sheraton adott otthont. A Szállodaszövetség ügyvezetése áttekintette az aktuális témákat, valamint számba vette a nyár és az őszi időszak teendőit. Az ügyvezetés meghallgatta Könnyid László elnök beszámolóját az áfa kulcsokhoz kapcsolódó háttér egyeztetések állásáról, amelyben kiemelten foglalkoznak a főleg vidéki, félpanziót alkalmazó szállodákat érintő, az étkezés és szállás szolgáltatás csomagáron belüli egymáshoz viszonyított arányát érintő kérdéssel. Az év kezdete óta tartó egyeztetések eredményeként hamarosan állásfoglalás kiadását tervezi a szövetség. A szálláshely szolgáltatás áfaterhelése kapcsán az ügyvezetés áttekintette az európai helyzetet és megállapították, hogy a közép-európai versenyképesség növelése érdekében elengedhetetlen a korábban megcélzott áfakulcs korrekció.

Az ügyvezetés kiemelten foglalkozott a közösségi kiadáson alapuló szálláshely megosztás kérdésével (Airbnb típusú szálláshelyek), tekintve, hogy Budapesten a szállodai kapacitáshoz képest jelentős számú szoba és lakás van a piacon, különösebb szabályozó környezet nélkül, torzítva a vendégekért folytatott versenyt. A szövetség az ilyen típusú szálláshelyek szabályozásának szükségességét az őszi időszak első számú feladatává emelte a kecskeméti megbeszélésen. Téma volt továbbá a magyarországi gyógyszállodák piaci környezetének jelenlegi helyzete, a hazai szállás kapacitás több mint tíz százalékát lefedő és főleg a vidéki gyógy desztinációkban központi szerepet betöltő szállodák munkacsoportba szerveződtek május hónapban, a munka folytatásaként marketing és piac építő javaslatokat fogalmaznak meg a partneri viszony keretében az MTÜ számára, a gyógyturisztikai piacok vonatkozásában, bízva abban, hogy az ősszel bejelentésre kerülő országmárka erős pillérét alkotja majd a gyógyturizmus.

Kiemelt helyen tárgyalták a GDPR felkészülés-bevezetés helyzetét a szállodák esetében. Az elnök beszámolt róla, hogy európai példák, valamint a HOTREC összefoglaló adatai alapján megkeresték a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, biztosítson türelmi időt a szálláshely szolgáltatás esetében döntően a kkv szektort érintő szabályozás ellenőrzése kapcsán. Könnyid emlékeztetett arra, van olyan tagország, ahol 2019 végéig nem ellenőriz a hatóság. Kecskeméten arról is döntött a Szövetség, hogy hamarosan megjelenteti a Zöld Szálloda pályázat felhívását, továbbá meghirdeti az Aranykulcs Egyesülettel közösen az idei Portásverseny feltételeit is.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai