hirdetés
hirdetés

A kerékpáros turizmus megduplázása a fő cél

A kerékpáros turizmus magyarországi lehetőségeiről tartott konferenciát a Kerékpározásért és Aktív kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MaKeTuSz) június 6-án.

hirdetés

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a kormányzati elképzelésekre reflektált beszédében. A kormánybiztosi pozíció fontosságát, szükségszerűségét és hasznait taglalta.

Kiemelte, hogy a magyar kormány működésének régóta alapvető eleme a mozgásközpontúság, hiszen bevezették a mindennapos testnevelés órát az iskolákban, támogatják a sportutánpótlás gyarapítását, számos turista-, kulcsos- és vadászházat újítottak fel, kiemelt uniós összegeket fordítanak kerékpárutak építésére, a Bejárható Magyarország Program fejlesztéseire pedig 13 milliárd forintot fordítanak az elkövetkező években.

Bodor Ádám, az European Cyclists’ Federation (ECF) képviseletében, az EuroVelo igazgatójaként kifejtette: a kerékpáros turizmus megduplázása a fő cél. Hazánkban a kerékpár, mint eszközhasználat arányait tekintve igen magas (22%), európai szinten a 3. helyet foglalja el Hollandia (36%) és Dánia (23%) után. Ezzel szemben a kerékpár és gyaloglás viszonylatában már a 6. helyre pozícionálták Magyarországot a statisztikák.

Hazánkban jellemzően a vidéki kerékpározás jellemző – szemben a nyugat-európai dobogósokkal – , amiből is az alföldi régió emelkedik ki leginkább. Magyarország haladó kategóriába sorolható a biciklizés területén.

A bringázás hasznai: egészségmegőrzés, közlekedésgyorsítás, üzemanyag megtakarítás, a CO2 kibocsátás csökkenése, a légszennyezés és zajterhelés csökkenése, a kerékpáros turizmus és a kerékpáros ipar. Európai szinten 44 milliárd EUR ráfordítással fejlesztik a kerékpárturizmust. 

Ujváry Beatrix és Környey Balázs moderátorok Dr. Gál András Leventét, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítványának (HUNADI) kuratóriumi elnökét, kérdezték a turisztikai szakemberképzés és elvándorlás-probléma megoldásáról, aki megvalósítandó célnak látja a hazai munkaerő folyamatos turisztikai célú edukációját, valamint a képzett emberek motiválását az itthon maradásra. Bodor Ádám ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy a térségi turisztikai szakemberek előtt hazánkban viszonylag bizonytalan jövő áll, míg tőlünk nyugatabbra egy kiszámíthatóbb életpályával számolhat pl. egy TDM menedzser. 

A konferencia teljes anyagát itt olvashatja. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai