hirdetés
hirdetés

Műholdak fogják vezérelni a jövő önjáró hajóit

A fedélzeti legénység nélkül működtetett vízi járművek számos előnnyel rendelkeznek hagyományos társaikhoz képest.

hirdetés

Régen a tengerészek éjjel a csillagok, nappal pedig többek között (és jó esetben) az őket környező tájak segítségével tájékozódhattak a vizeken. Több évszázaddal később, napjainkban egy műholdas navigációval foglalkozó cég egy korszerű kezdeményezéshez csatlakozva igyekszik megváltoztatni a történelem folyását. Ha minden a tervek szerint alakul, csakhamar „mesterséges csillagok” által vezérelt (tehát önjáró) hajók tömkelege fogja ellepni a világ tengereit.

Az Advanced Autonomous Waterborne Applications Initiative (kb. Korszerű Autonóm Vízi Alkalmazások Kezdeményezés) nevű projekt mögött nem kisebb vállalat áll, mint a Rolls Royce. A cél, hogy a jövőben fedélzeti legénység nélkül navigáló hajókkal is közlekedni lehessen a Föld óceánjain. Az emberek sok helyet foglalnak el a vízi járműveken, a biológiai szükségletekkel rendelkező utasok „mellőzésével” pedig igen sok helyiség (konyha, hálószobák, élelmiszerraktár stb.) száműzhető a hajókról. Igen fontos szempont továbbá, hogy az új elképzelés a kalóztámadások során a túszejtést is lehetetlenné tenné.

Önjáró hajó

A kezdeményezéshez csatlakozó, műholdakkal foglalkozó cégként a hajók és a part között az Inmarsat felel majd az adatok közvetítéséért. A Global Xpress hálózatot alkotó, negyedik műholdat előreláthatóan 2016-ban fogja fellőni a társaság. Az említett „konstelláció” lehetővé teszi majd a szélessávú adattovábbítást, amely által a szárazföldről hamarosan „foteltengerészek” irányíthatják a nyílt tengeren hánykolódó vízi alkalmatosságokat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai