hirdetés
hirdetés

Újabb zöld megoldások a Wizz Airtől

Szén-dioxid kibocsátásának további 33 százalékos csökkentését célzó vállalásának részeként a Wizz Air tíz új üzemanyag-takarékossági lépést vezet be.

hirdetés

A légitársaság eddig 25 üzemanyag-megtakarítást segítő intézkedést vezetett be, de folyamatosan keresi az új megoldásokat. Ilyen például a várható üzemanyag-fogyasztást minél pontosabban tervező, ún. zéró-üzemanyagtöbblet becslési modell kidolgozása, a repüléstervezés rendszerének finomhangolásával csökkenthető többletüzemanyag-felhasználás, valamint a pontosabb teljesítményadatok használata az üzemanyag-szükséglet előrejelzése érdekében.

Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében a légitársaság ajánlásokat adott ki pilótái számára a fel- és leszálláskor használatos szárnybeállításokkal kapcsolatban, mivel bizonyos beállítások kisebb légellenállást, ezáltal kisebb hajtóműteljesítmény-igényt eredményeznek. Becslések szerint a módszer alkalmazásával 2000 tonna üzemanyag takarítható meg, és így évente közel 6000 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a légkörbe. A repülési előírásokat és biztonsági intézkedéseket is figyelembe véve, a leszálláshoz használt konfigurációval a légitársaság nagyjából 15 kilogramm üzemanyagot takarít meg alkalmanként.

A Wizz Air elkötelezett továbbá az iránt is, hogy a flottáját korszerű Airbus neo repülőgépekkel fejlessze, amelyek kiváló aerodinamikai jellemzőkkel és ennek eredményeképpen verhetetlen üzemanyag-hatékonysággal rendelkeznek. Különleges kialakítású – ún. Sharklet – szárnyvégeinek köszönhetően tovább csökken a szárnyak légellenállása. Az Airbus neo típusú repülőgép versenytársainál 43 százalékkal kevesebb zajt és 50 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki, ráadásul a légitársaság gépeinek átlagéletkora 5 év.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai