Rekordáron keltek el a muzeális aszúk 

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális aszúi a Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésén, szombaton Tokajban.

A területek kétharmadán befejeződött a szőlőszüret 

A területek mintegy kétharmadán már befejeződött a szőlőszüret - közölte a földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán szombaton.

Megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve 

Az Országkóstoló sorozat keretében megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve, amely a két kategória legjobb hazai tételeit mutatja be részletesen magyar és angol nyelven.
Először rendezik meg a Tokaji Aszú Napot

Először rendezik meg a Tokaji Aszú Napot 

Jó aszútermést hozott az idei szüret a Tokaji Borvidéken, így a Tokaji Aszú szempontjából a 2014-es évjárat mind mennyiségben, mind minőségben meghaladja az előzetes várakozásokat. Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A Tokaji Aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borkülönlegességek készülhetnek. A fogyasztók többsége már ma is prémium termékként tekint a Tokaji Aszúra, ám a szakma tovább erősítene ezen a képen. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaj Kereskedőház Zrt. november 27-én első alkalommal rendezi meg a Tokaji Aszú Napot. A hagyományteremtőnek szánt esemény célja az aszúborok ismertségének és népszerűségének növelése.

Felemás szüreti eredmények Tokajon 

Vegyes szüreti eredmények születtek az idén a tokaji borvidéken, az átlagosnál kisebb lett a termés, de jó a minőség - mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak.
Magasabb szőlőátvételi árak Tokajon

Magasabb szőlőátvételi árak Tokajon 

Kategóriánként 50-60 forintos áremeléssel kívánja a jó minőségű szőlő válogatására és beszállítására ösztönözni a termelőket a Tokaj Kereskedőház Zrt. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása a Tokaji Borvidéken is kihívás elé állította termelőket. Azonban a termésüket gondosan szelektáló, minőségi alapanyagot előállító gazdálkodók a legjobb minőségi osztályok esetén akár a tavalyinál 50 százalékkal magasabb átvételi árakat is elérhetnek a Tokaj Kereskedőház által újonnan bevezetett differenciált árképzési rendszernek, valamint az október 9-étől érvényes áremelésnek köszönhetően. A leszüretelt szőlő minőségétől függően változó árazás célja, hogy a termelőket a prémium borok előállítására alkalmas alapanyag termeléséhez szükséges művelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönözze – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház szakemberei.
Kiemelt árak a tokaji cégnél

Kiemelt árak a tokaji cégnél 

A prémium Tokaji márka építéséhez szükséges termelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönzi a Tokaji Borvidék szőlőtermesztőit a Tokaj Kereskedőház Zrt. Ennek érdekében a társaság 2014-ben kiemelt felvásárlási árakkal honorálja a vele szerződésben álló, magas minőségű alapanyagot beszállító termelőket. Egyúttal a kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek, ennek megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban.
Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában

Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában 

A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.

"Luxusmárkát" építenek Tokajon 

A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.

A végéhez közlekedik a szüret Tokaj-Hegyalján 

A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedő a szőlő, illetve az aszú minősége, a térség legnagyobb szőlőfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt.

27 magyar bor Tokajból 

Budapesten mutatkozott be a minap a Tokaji borvidék jeles, magyar tulajdonú borászatait tömörítő Tokajvinum Hungaricum Egyesület. A Halászbástya étteremben tartott tájékoztatón 9 borászat 27 borát kóstolhatták végig az érdeklődők.

Több az aszú a vártnál Tokaj-hegyalján 

Közepes évjáratként értékelte az idei szőlőtermést Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója, aki elmondta: a tavalyinál jóval több lett az aszú, a késői szép őszi időjárásnak köszönhetően - írja a Turizmus Online.

Több az aszú a vártnál Tokaj-hegyalján 

Közepes évjáratként értékelte az idei szőlőtermést Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója, aki elmondta: a tavalyinál jóval több lett az aszú, a késői szép őszi időjárásnak köszönhetően.

Kiválasztották a magyar EU-elnökség borait 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden mutatta be az uniós illetékeseknek a magyar kínálatot, amelyet a brüsszeli hivatalos találkozók idején javasolnak az asztalra helyezni - írja az Agromonitor.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére