Kiemelt árak a tokaji cégnél

A prémium Tokaji márka építéséhez szükséges termelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönzi a Tokaji Borvidék szőlőtermesztőit a Tokaj Kereskedőház Zrt. Ennek érdekében a társaság 2014-ben kiemelt felvásárlási árakkal honorálja a vele szerződésben álló, magas minőségű alapanyagot beszállító termelőket. Egyúttal a kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek, ennek megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban.

Tokaji Borvidék, 2014. július 31. Összesen mintegy 1000 hektár területről közel 90 ezer mázsa szőlő, ezen belül akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezi 2014-ben a Tokaj Kereskedőház. A szakértői becslések szerint idén a teljes Tokaji Borvidéken valamivel több mint 300 ezer mázsa szőlőtermés várható, ez jó-közepes mennyiségnek felel meg. Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő megvételére készül integrátori rendszerében. Egyúttal a társaság idén tovább alakítja az alapanyag igényekhez igazodó árazási struktúráját, kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal ösztönözve az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőket a minél jobb minőségű szőlő előállítására.

Válogatott szőlőszemek

„Az új árképzés célja, hogy a termés tudatosabb szelektálására bírjuk rá a termelőket, s ennek révén a készítendő borokhoz legmegfelelőbb minőségű szőlőt tudjunk megvásárolni tőlük” – fogalmazott Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető kifejtette: a differenciált árstruktúrával szeretnék elérni, hogy a felvásárolandó szőlő egy jelentős része teljesen egészségesen, botrytistől* mentes állapotban érkezzen be a feldolgozó üzemükbe. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.

A legnagyobb mennyiségben a 17-22 mustfokos kategóriában szüretelnek termést a Tokaji Borvidéken. Amennyiben a szőlő egészséges, botrytistől mentes, akkor ez megfelelően beérett, kiváló alapanyagot kínál a könnyű, gyümölcsös, mindennapi fogyasztásra szánt száraz és félszáraz piacképes borokhoz. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyihoz hasonló mértékű, 80 és 120 Ft/kg lesz két kategóriában.

Nem cél ugyanakkor az éretlenül aszúsodni kezdő, alacsony mustfokú, de botrytisszel fertőzött szőlő megvétele. Ugyanis az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövőben nem lehet része a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának. „A termelők biztonsága érdekében a Tokaj Kereskedőház ebből a kategóriából is kész szőlőt átvenni, ám ezért alacsonyabb felvásárlási árat tud felkínálni a minőségi alapanyagok árához képest” – tette hozzá a vezérigazgató. Viszont a társaság 2014-ben sem vásárol fel betegséggel fertőzött, pl. lisztharmatos termést.

Az információk birtokában

A kiszámíthatóságot szolgálja, hogy a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Az árak ismeretében a termelők még most is eldönthetik, hogy korábbi szüreti időpontban, egészséges állapotában leszedjék-e a szőlőjüket, vagy a már botrytisszel fertőzött fürtöket a tőkéken hagyva és válogatva, magasabb cukorfokú termésre és késői szüretre törekedjenek. Egy jó megoldás, amit a világ több borvidékén és Tokaj-Hegyalján is alkalmaznak, ha a termelők két vagy több részletben szüretelnek: először az egészséges fürtöket szedik le, majd néhány nap vagy hét után a tőkén maradt termést késői szüretelésű alapanyagként vagy aszúszemként adják le.

„A Tokaji Borvidéken az őszi időjárás nagymértékben befolyásolja a termés végső minőségét és az egyes kategóriákban felvásárolható szőlő mennyiségét. De a cél, hogy amennyiben a botrytizálódás elkezdődik, akkor a termelők 23 mustfok feletti szőlő szüretelésére törekedjenek” – hangsúlyozta Goreczky Gergely. A borkülönlegességek előállítására alkalmas szőlő megtermelése a termelőknek nagyobb kockázattal és mintegy 10-15 százalékkal magasabb művelési költséggel jár. Ezért ebben, a 23 mustfok feletti kategóriában a Tokaj Kereskedőház kiemelt árazást alkalmaz - egy kiló szőlőért 150- 250 Ft közötti összeget fizetve -, hogy a termelőknek kifizetődő legyen vállalni a többlet terheket és kockázatot.

Ezek a kategóriák

Külön kategóriát képez a Tokaj Kereskedőház idén tavasszal meghirdetett Prémium Termelői Programjához csatlakozott területekről felvásárolt, 19-22 mustfok közötti cukortartalom mellett leszüretelt szőlő. A külön szerződéssel, szigorúan ellenőrzött körülmények között, hektáronként legfeljebb 100 mázsa tőketerhelés mellett megtermelt egészséges alapanyagot a Tokaj Kereskedőház olyan prémium száraz furmint borok előállításához használja fel, amelyek valódi presztízs borokként a nemzetközi megmérettetéseken is képesek lesznek megállni a helyüket. A késői szüretelésű prémium program kategóriában pedig a társaság - hektáronkénti maximum 80 mázsás terméskorlátozás mellett - 24 mustfok feletti cukortartalmú szőlőt vár, ugyancsak kiemelt átvételi árakkal ellentételezve a gazdálkodóknak a szigorú termelési feltételek betartását.
A száraz és a késői szüretelésű prémium program kategóriában a Tokaj Kereskedőház szüretelő edényeket is biztosít a termelőknek, szükség esetén pedig a beszállításában is segítséget nyújt. A cél, a megtermelt kiváló szőlő gyors, tiszta és kíméletes beszállítása, hogy a legjobb minőségű alapanyagot lehessen felhasználni a prémium borok előállításához.

Feldolgozói oldalról a minőségi megújulás technológiai hátterét a társaság szüreti időszakra elkészülő új hűtött tartályparkja és újonnan beszerzett hordóparkja biztosítják. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tőkeemelését követően a társaság tolcsvai telephelyén tavaly októberben kezdődött el egy új, 64 ezer hektoliteres hűthető tartálypark és egy borászati csarnok építése, amelyet a borászat szüretkor már használni fog. A beruházási program jövőre egy új palackozóüzem, valamint további tartálykapacitás,  illetve új készáruraktár építésével folytatódik.

A térség legnagyobb borászati vállalataként és integrátoraként jegyzett Tokaj Kereskedőház tavaly hirdette meg a tokaji minőségi forradalmat, amelynek célja a Tokaji Borvidék új fejlődési pályára állítása, s a minőségi termelés fókuszba helyezése. „A társaságnál bevezetett új árképzési rendszer a minőségi megújulás eddigi egyik leginkább kézzelfogható lépése az új borászati beruházás mellett. Hiszen a magas minőségű alapanyag elengedhetetlen ahhoz, hogy a Tokaji Borvidék a világ elismert prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen” – szögezte le Goreczky Gergely.

A Tokaj Kereskedőház 2014-es szüreti felvásárlási árai:

** Furmint, hárslevelű, zéta és kabar szőlő

*A botrytis: a szőlőt megtámadó penészgomba, amely kedvező körülmények között Tokaj-Hegyalján nemes rothadás formájában jelenik meg az érett termésen. A botrytis fertőzés jellemzője, hogy amennyiben ősszel az időjárás a reggeli párás időszak után száraz és meleg, a rothadó bogyó víztartalmát fokozatosan elveszti, majd  betöpped. E folyamat eredménye a nagy cukortartalmú, jellegzetes ízű aszúszem.

Forrás: Élelmiszer Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.