Kiemelt árak a tokaji cégnél

A prémium Tokaji márka építéséhez szükséges termelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönzi a Tokaji Borvidék szőlőtermesztőit a Tokaj Kereskedőház Zrt. Ennek érdekében a társaság 2014-ben kiemelt felvásárlási árakkal honorálja a vele szerződésben álló, magas minőségű alapanyagot beszállító termelőket. Egyúttal a kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek, ennek megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban.

Tokaji Borvidék, 2014. július 31. Összesen mintegy 1000 hektár területről közel 90 ezer mázsa szőlő, ezen belül akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezi 2014-ben a Tokaj Kereskedőház. A szakértői becslések szerint idén a teljes Tokaji Borvidéken valamivel több mint 300 ezer mázsa szőlőtermés várható, ez jó-közepes mennyiségnek felel meg. Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő megvételére készül integrátori rendszerében. Egyúttal a társaság idén tovább alakítja az alapanyag igényekhez igazodó árazási struktúráját, kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal ösztönözve az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőket a minél jobb minőségű szőlő előállítására.

Válogatott szőlőszemek

„Az új árképzés célja, hogy a termés tudatosabb szelektálására bírjuk rá a termelőket, s ennek révén a készítendő borokhoz legmegfelelőbb minőségű szőlőt tudjunk megvásárolni tőlük” – fogalmazott Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető kifejtette: a differenciált árstruktúrával szeretnék elérni, hogy a felvásárolandó szőlő egy jelentős része teljesen egészségesen, botrytistől* mentes állapotban érkezzen be a feldolgozó üzemükbe. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.

A legnagyobb mennyiségben a 17-22 mustfokos kategóriában szüretelnek termést a Tokaji Borvidéken. Amennyiben a szőlő egészséges, botrytistől mentes, akkor ez megfelelően beérett, kiváló alapanyagot kínál a könnyű, gyümölcsös, mindennapi fogyasztásra szánt száraz és félszáraz piacképes borokhoz. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyihoz hasonló mértékű, 80 és 120 Ft/kg lesz két kategóriában.

Nem cél ugyanakkor az éretlenül aszúsodni kezdő, alacsony mustfokú, de botrytisszel fertőzött szőlő megvétele. Ugyanis az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövőben nem lehet része a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának. „A termelők biztonsága érdekében a Tokaj Kereskedőház ebből a kategóriából is kész szőlőt átvenni, ám ezért alacsonyabb felvásárlási árat tud felkínálni a minőségi alapanyagok árához képest” – tette hozzá a vezérigazgató. Viszont a társaság 2014-ben sem vásárol fel betegséggel fertőzött, pl. lisztharmatos termést.

Az információk birtokában

A kiszámíthatóságot szolgálja, hogy a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Az árak ismeretében a termelők még most is eldönthetik, hogy korábbi szüreti időpontban, egészséges állapotában leszedjék-e a szőlőjüket, vagy a már botrytisszel fertőzött fürtöket a tőkéken hagyva és válogatva, magasabb cukorfokú termésre és késői szüretre törekedjenek. Egy jó megoldás, amit a világ több borvidékén és Tokaj-Hegyalján is alkalmaznak, ha a termelők két vagy több részletben szüretelnek: először az egészséges fürtöket szedik le, majd néhány nap vagy hét után a tőkén maradt termést késői szüretelésű alapanyagként vagy aszúszemként adják le.

„A Tokaji Borvidéken az őszi időjárás nagymértékben befolyásolja a termés végső minőségét és az egyes kategóriákban felvásárolható szőlő mennyiségét. De a cél, hogy amennyiben a botrytizálódás elkezdődik, akkor a termelők 23 mustfok feletti szőlő szüretelésére törekedjenek” – hangsúlyozta Goreczky Gergely. A borkülönlegességek előállítására alkalmas szőlő megtermelése a termelőknek nagyobb kockázattal és mintegy 10-15 százalékkal magasabb művelési költséggel jár. Ezért ebben, a 23 mustfok feletti kategóriában a Tokaj Kereskedőház kiemelt árazást alkalmaz - egy kiló szőlőért 150- 250 Ft közötti összeget fizetve -, hogy a termelőknek kifizetődő legyen vállalni a többlet terheket és kockázatot.

Ezek a kategóriák

Külön kategóriát képez a Tokaj Kereskedőház idén tavasszal meghirdetett Prémium Termelői Programjához csatlakozott területekről felvásárolt, 19-22 mustfok közötti cukortartalom mellett leszüretelt szőlő. A külön szerződéssel, szigorúan ellenőrzött körülmények között, hektáronként legfeljebb 100 mázsa tőketerhelés mellett megtermelt egészséges alapanyagot a Tokaj Kereskedőház olyan prémium száraz furmint borok előállításához használja fel, amelyek valódi presztízs borokként a nemzetközi megmérettetéseken is képesek lesznek megállni a helyüket. A késői szüretelésű prémium program kategóriában pedig a társaság - hektáronkénti maximum 80 mázsás terméskorlátozás mellett - 24 mustfok feletti cukortartalmú szőlőt vár, ugyancsak kiemelt átvételi árakkal ellentételezve a gazdálkodóknak a szigorú termelési feltételek betartását.
A száraz és a késői szüretelésű prémium program kategóriában a Tokaj Kereskedőház szüretelő edényeket is biztosít a termelőknek, szükség esetén pedig a beszállításában is segítséget nyújt. A cél, a megtermelt kiváló szőlő gyors, tiszta és kíméletes beszállítása, hogy a legjobb minőségű alapanyagot lehessen felhasználni a prémium borok előállításához.

Feldolgozói oldalról a minőségi megújulás technológiai hátterét a társaság szüreti időszakra elkészülő új hűtött tartályparkja és újonnan beszerzett hordóparkja biztosítják. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tőkeemelését követően a társaság tolcsvai telephelyén tavaly októberben kezdődött el egy új, 64 ezer hektoliteres hűthető tartálypark és egy borászati csarnok építése, amelyet a borászat szüretkor már használni fog. A beruházási program jövőre egy új palackozóüzem, valamint további tartálykapacitás,  illetve új készáruraktár építésével folytatódik.

A térség legnagyobb borászati vállalataként és integrátoraként jegyzett Tokaj Kereskedőház tavaly hirdette meg a tokaji minőségi forradalmat, amelynek célja a Tokaji Borvidék új fejlődési pályára állítása, s a minőségi termelés fókuszba helyezése. „A társaságnál bevezetett új árképzési rendszer a minőségi megújulás eddigi egyik leginkább kézzelfogható lépése az új borászati beruházás mellett. Hiszen a magas minőségű alapanyag elengedhetetlen ahhoz, hogy a Tokaji Borvidék a világ elismert prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen” – szögezte le Goreczky Gergely.

A Tokaj Kereskedőház 2014-es szüreti felvásárlási árai:

** Furmint, hárslevelű, zéta és kabar szőlő

*A botrytis: a szőlőt megtámadó penészgomba, amely kedvező körülmények között Tokaj-Hegyalján nemes rothadás formájában jelenik meg az érett termésen. A botrytis fertőzés jellemzője, hogy amennyiben ősszel az időjárás a reggeli párás időszak után száraz és meleg, a rothadó bogyó víztartalmát fokozatosan elveszti, majd  betöpped. E folyamat eredménye a nagy cukortartalmú, jellegzetes ízű aszúszem.

Forrás: Élelmiszer Online


Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.