Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: a borvidék négyötödén már leszüreteltek, vélhetően a hétvégére, a jövő hét elejére befejeződik a szőlő és az aszúszemek szedése.A szakember a minőséget kiemelkedőnek mondta. Korábbi becslések szerint az 5800 hektáros borvidéken az idén 300-330 ezer mázsa szőlőt szüretelnek.
Tombor András, a TK felügyelőbizottsági elnöke úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a tokaji borok nemzetközi szinten is újra megállják a helyüket a prémium minőségű termékek piacán, egészében új alapokra kell helyezni a szőlőtermesztést és bortermelést a borvidéken, amelyet a Tokaji márkanév megkopása, valamint a helyi borásztársadalom elöregedése és a fiatalabb generációk elvándorlása is sújt.
Hangsúlyozta: a mennyiségi helyett a minőségi termelésre koncentrál a társaság, ez pedig egyszerre követeli meg a szőlőültetvények egy részének átalakítását, a borkészítési technológia fejlesztését, valamint a szőlőtermesztési szokások és borkészítési eljárások egységesítését és szigorítását. Ezek együttesen garantálhatják, hogy Tokaji név alatt csak prémium minőségű termékek kerüljenek ki a piacra.
Tombor András tájékoztatása szerint a szőlőtermesztés megújítása már el is kezdődött, ez kiterjed a szőlőültetvények rekultivációjára, új ültetvények telepítésére, valamint a feldolgozó kapacitások kiépítésére, illetve továbbfejlesztésére. A bortermelés megújításával összefüggésben fontos lépés volt, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a közelmúltban a rendtartási szabályok módosítása mellett döntött, jelentősen megerősítve a tokaji borok eredetvédelmét. A módosított rendtartás várhatóan 2013. december 31-én lép hatályba.
Forrás: MTI