Először rendezik meg a Tokaji Aszú Napot

Jó aszútermést hozott az idei szüret a Tokaji Borvidéken, így a Tokaji Aszú szempontjából a 2014-es évjárat mind mennyiségben, mind minőségben meghaladja az előzetes várakozásokat. Az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A Tokaji Aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borkülönlegességek készülhetnek. A fogyasztók többsége már ma is prémium termékként tekint a Tokaji Aszúra, ám a szakma tovább erősítene ezen a képen. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaj Kereskedőház Zrt. november 27-én első alkalommal rendezi meg a Tokaji Aszú Napot. A hagyományteremtőnek szánt esemény célja az aszúborok ismertségének és népszerűségének növelése.

A 2014-es évjárat sem fog hiányozni a Tokaji Aszúk sorából az idei szüreti eredmények alapján. A tokaji pincészetek idén összesen mintegy 3000 mázsa aszúszemet tudtak felvásárolni. A termés mind mennyiségében, mind minőségében meghaladja a szüret eleji várakozásokat.

„Az idei aszútermés elmarad a tavalyi 5000 mázsától, ám a 2013-as kiugró évjárat volt, minőségben és mennyiségben is kiemelkedőnek számított az elmúlt évek átlagához képest“ – fogalmazott Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szakember kifejtette: az idei év sok tekintetben kihívást jelentett a termelőknek. A rendkívül csapadékos nyár miatt elszaporodott kórokozókkal szembeni védekezés sok energiát emésztett fel; a termelők országszerte mindössze a megszokott termésmennyiség felét-harmadát tudták csak  leszüretelni. A termés mennyisége a Tokaji Borvidéken is elmaradt a többéves átlagtól, azonban a kiesés korántsem volt akkora, mint az ország más régióiban.


„Összességében a tokaji borászok, a  kisebb mennyiség ellenére, idén is korrekt, jó minőségű száraz borokat, valamint kiváló édes borokat tudnak előállítani. A termelőknek különösen fontos, hogy  az aszúsodás jó időben és megfelelően indult be. Ez sokat javít az év mérlegén“ – hangsúlyozta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A Tokaji Aszú minőségét a szigorodó előírások is garantálják. A 2013-ban elfogadott új borvidéki rendtartásnak, illetve az aszúkészítés módosított szabályainak köszönhetően az idei termésből – a tavalyihoz hasonlóan - már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű aszúk készülnek. „A fogyasztók ma már biztosak lehetnek abban, hogy Tokaji Aszúként csak kiváló minőségű, prémium kategóriás borok kerülhetnek forgalomba. Az idei szüretből származó első palack tokaji aszúk pedig kétéves érlelést követően, legkorábban 2017-ben kerülhetnek a boltok polcaira” – hívta fel a figyelmet Prácser Miklós.


A Tokaji Borvidéken az elmúlt időszakban mélyreható változások kezdődtek, amelyek célja a Magyarország ikonikus borvidéken folyó bortermelés új alapokra helyezése.  Ugyanakkor már ma is vannak olyan termékek, amelyek a világpiacon bárhol megállják a helyüket.

„Ezt bizonyítja többek között a Tokaji Aszú sikeres bemutatkozása a világ legnevesebb borszakértőinek és borszakíróinak szervezett Digitális Bor Kommunikációs Konferencián is, amit október végén tartottak meg a svájci Montreux-ben” – fejtette ki Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A minőségi megújulás fontossága a fogyasztói szokásokban is érzékelhető, ugyanis mind idehaza, mind a nemzetközi borpiacon egyre keresettebbek a jó minőségű, valódi értéket képviselő borok. Bár a Tokaji Aszút a hazai fogyasztók már ma is prémium termékként kezelik, a szakma tovább szeretne erősíteni ezen a képen. Ezt segíti, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel és a Tokaj Kereskedőházzal közösen első alkalommal rendezi meg november 27-én a Tokaji Aszú Nap elnevezésű rendezvényt.

„A hagyományteremtőnek szánt esemény célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertessük a kiemelkedő minőségű aszúborokat. A program keretében szakmai előadásokat és bemutatókat  tervezünk, ahol az aszúkészítés részleteit ismerheti meg a szakmai közönség. Emellett szeretnénk, ha a gasztronómia világának képviselői is csatlakoznának a kezdeményezéshez ” - mondta Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke.

Forrás: Élelmiszer Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.