Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában

A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.

"A Tokaj Nyitányt harmadik alkalommal rendezi meg a Borjour a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel közösen. Az előző két évhez képest jelentős változás, hogy elhatároztuk: kinyitjuk a rendezvényt, és jobban megcélozzuk a fiatalokat" - mondta el az MTI-nek Nagy Sebestyén szervező.

Mint hozzáfűzte, a Tokaj Nyitány célja, hogy a fiatalok közül minél többen megismerkednének Tokajjal, és felismerjék, hogy ez az egyedülálló borvidék nem csak az édes borokról szól, ahogy az a fejekben ma még többnyire él.

A sétáló kóstolóról ezért idén kivették az aszúkat, és szinte csak száraz borokat lehet kóstolni, egy-két könnyedebb édes tétel vagy szamorodni azért persze így is lesz - árulta el Nagy Sebestyén.

A sétáló kóstolón a Tokaj Reneszánsz mind a 15 borászatának - Barta Pince, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Bodvin Pincészet, Dereszla Szőlőbirtok és Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Dobogó Pincészet, Dusóczky Pincészet, Erzsébet Pince, Füleky Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Patricius Borház, Samuel Tinon, Sauska-Tokaj Pincészet, Tokaj Classic és Tokaj Nobilis - mindegyike két-három tétellel vesz részt, jellemzően könnyebb, frissebb, 2012-es vagy primőr borokkal, de több standnál kóstolhatók majd a korábbi évjáratok is.

Új elem lesz a hét pincészet tételeivel meghirdetett tokaji pezsgő mesterkurzus, amelyre sikerült megnyerni előadónak a Champagne-ban is elismert szakembert, Márkus Györgyöt. "Nem akarjuk azonban az aszút sem teljesen kihagyni: a 2010-es évjárat tételeiből lesz egy mesterkurzus, de csinálunk egy külön Aszú Bárt is, fizető rendszerben" - jegyezte meg Nagy Sebestyén, hozzátéve: ennek a döntésnek köszönhetően a belépő ára is jelentősen csökkent az előző évhez képest.

Forrás: Vendég & Hotel

Forrás: MTI


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.