Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában

A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.

"A Tokaj Nyitányt harmadik alkalommal rendezi meg a Borjour a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel közösen. Az előző két évhez képest jelentős változás, hogy elhatároztuk: kinyitjuk a rendezvényt, és jobban megcélozzuk a fiatalokat" - mondta el az MTI-nek Nagy Sebestyén szervező.

Mint hozzáfűzte, a Tokaj Nyitány célja, hogy a fiatalok közül minél többen megismerkednének Tokajjal, és felismerjék, hogy ez az egyedülálló borvidék nem csak az édes borokról szól, ahogy az a fejekben ma még többnyire él.

A sétáló kóstolóról ezért idén kivették az aszúkat, és szinte csak száraz borokat lehet kóstolni, egy-két könnyedebb édes tétel vagy szamorodni azért persze így is lesz - árulta el Nagy Sebestyén.

A sétáló kóstolón a Tokaj Reneszánsz mind a 15 borászatának - Barta Pince, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Bodvin Pincészet, Dereszla Szőlőbirtok és Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Dobogó Pincészet, Dusóczky Pincészet, Erzsébet Pince, Füleky Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Patricius Borház, Samuel Tinon, Sauska-Tokaj Pincészet, Tokaj Classic és Tokaj Nobilis - mindegyike két-három tétellel vesz részt, jellemzően könnyebb, frissebb, 2012-es vagy primőr borokkal, de több standnál kóstolhatók majd a korábbi évjáratok is.

Új elem lesz a hét pincészet tételeivel meghirdetett tokaji pezsgő mesterkurzus, amelyre sikerült megnyerni előadónak a Champagne-ban is elismert szakembert, Márkus Györgyöt. "Nem akarjuk azonban az aszút sem teljesen kihagyni: a 2010-es évjárat tételeiből lesz egy mesterkurzus, de csinálunk egy külön Aszú Bárt is, fizető rendszerben" - jegyezte meg Nagy Sebestyén, hozzátéve: ennek a döntésnek köszönhetően a belépő ára is jelentősen csökkent az előző évhez képest.

Forrás: Vendég & Hotel

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.