Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában

A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.

"A Tokaj Nyitányt harmadik alkalommal rendezi meg a Borjour a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel közösen. Az előző két évhez képest jelentős változás, hogy elhatároztuk: kinyitjuk a rendezvényt, és jobban megcélozzuk a fiatalokat" - mondta el az MTI-nek Nagy Sebestyén szervező.

Mint hozzáfűzte, a Tokaj Nyitány célja, hogy a fiatalok közül minél többen megismerkednének Tokajjal, és felismerjék, hogy ez az egyedülálló borvidék nem csak az édes borokról szól, ahogy az a fejekben ma még többnyire él.

A sétáló kóstolóról ezért idén kivették az aszúkat, és szinte csak száraz borokat lehet kóstolni, egy-két könnyedebb édes tétel vagy szamorodni azért persze így is lesz - árulta el Nagy Sebestyén.

A sétáló kóstolón a Tokaj Reneszánsz mind a 15 borászatának - Barta Pince, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Bodvin Pincészet, Dereszla Szőlőbirtok és Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Dobogó Pincészet, Dusóczky Pincészet, Erzsébet Pince, Füleky Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Patricius Borház, Samuel Tinon, Sauska-Tokaj Pincészet, Tokaj Classic és Tokaj Nobilis - mindegyike két-három tétellel vesz részt, jellemzően könnyebb, frissebb, 2012-es vagy primőr borokkal, de több standnál kóstolhatók majd a korábbi évjáratok is.

Új elem lesz a hét pincészet tételeivel meghirdetett tokaji pezsgő mesterkurzus, amelyre sikerült megnyerni előadónak a Champagne-ban is elismert szakembert, Márkus Györgyöt. "Nem akarjuk azonban az aszút sem teljesen kihagyni: a 2010-es évjárat tételeiből lesz egy mesterkurzus, de csinálunk egy külön Aszú Bárt is, fizető rendszerben" - jegyezte meg Nagy Sebestyén, hozzátéve: ennek a döntésnek köszönhetően a belépő ára is jelentősen csökkent az előző évhez képest.

Forrás: Vendég & Hotel

Forrás: MTI


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.