27 magyar bor Tokajból

Budapesten mutatkozott be a minap a Tokaji borvidék jeles, magyar tulajdonú borászatait tömörítő Tokajvinum Hungaricum Egyesület. A Halászbástya étteremben tartott tájékoztatón 9 borászat 27 borát kóstolhatták végig az érdeklődők.

Marcinkó Ferenc, az Egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, hogy hat éve alakult szervezetük célja a tokaji bor védelme és ápolása, a tokaji borok megismertetése, különösen a tokaji aszú „referenciatermékként” való elfogadtatása a világ édesnemes borai között. Segítik a tagok részvételét nemzetközi borversenyeken, a termékek és a termelők érdekképviseletét az Európai Unió fórumain, támogatják az idegenforgalmi rendezvényeken való részvételt.

Tavaly egy konzorciumot hoztak létre a hegyközségi tanáccsal, a Tokaj Reneszánsz és a Tokaji Borút Egyesülettel, hogy minél hatékonyabban ki tudják használni a közösségi marketingpályázatok adta lehetőségeket. A bemutatón a kiváló aszúk mellett most a szamorodnik álltak a középpontban, de száraz furmintot és házasítást is lehetett kóstolni.

Szamorodni narancsos sütőtök-krémlevessel

Azt is megtudtuk, hogy készül Tokaj-hegyalján a – lengyel eredetű, „ahogy született” értelmű szamorodni: ősszel a botrytis gomba által megtámadott fürtöket nem szemezik, mint az aszú esetében, hanem az egész fürtöt szedik le. Attól függően lesz édes vagy száraz a szamorodni, hogy milyen arányban vannak töppedt szemek a fürtön belül. A nagyon sokféle, de csak Tokajban szokásos szamorodni számos különféle fogás kísérője lehet az ünnepi asztalon: a Babits Pincészet 2004-es száraz szamorodniját például aperitifként ajánlják, míg Bodnárék 2003-as borát aszalt gyümölcsökkel töltött pulyka mellé javasolják a szakértők. A Sajgó pincészet 2002-es szamorodnija mellé narancsos sütőtök-krémleves illik, ellenben Kiss István azonos évjáratú édes szamorodnija mellé liba- vagy kacsamájas finomságot kellene falatozni. Püspökkenyér mellé a Tokaj Kereskedőház 2007-es édes szamorodniját, diós bejgli mellé a Bene pincészet 1999-es édes szamorodniját kínáljuk.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.