Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Hogyan rajzoltak az ősemberek a barlangjaikban?

Hogyan rajzoltak az ősemberek a barlangjaikban?  

A legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira falfestményei láthatók a Magyar Nemzeti Múzeum január 23-án nyíló régészeti kiállításán.
Hamarosan új turisztikai látványosság nyílik a Szentföldön

Hamarosan új turisztikai látványosság nyílik a Szentföldön 

Izraelben a régészek feltártak egy barlangot, amelybe egy keresztény hagyomány szerint Szalome, Jézus bábájának családja temetkezett - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
Márciusban ismét barlangok hónapja

Márciusban ismét barlangok hónapja 

A "Barlangoljunk!" kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, hiszen nemzeti park igazgatóságok nem csupán a természet élő elemeinek megőrzéséért felelősek, hanem az élettelen természeti értékek megóvása is feladatkörükbe tartozik - mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlangban a szaktárca keddi tájékoztatása szerint.
Barlangi luxus Monacóban

Barlangi luxus Monacóban 

Az építészek inkább műalkotásnak tartják, mert nehezen lehet megismételni.

Kétezer éves temetkezési barlangot találtak Észak-Izraelben 

A Kinneret - vagy másik nevén Genezáreti - tó partjánál fekvő Tibériás város közelében, egy építkezésen bukkantak az értékes régészeti leletre, amikor egy új épület alapozásakor furcsa módon mindent betont elnyelt a föld, mint utóbb kiderült, a barlang egyik temetkezési kamrája. 
Mésztufa barlangot avattak Pécsett

Mésztufa barlangot avattak Pécsett 

2018. március 23-án került átadásra a Tettyei-mésztufabarlangban kialakított, korszerű információs eszközökkel felszerelt természetvédelmi témájú kiállítás, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása is a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása” elnevezésű projekt keretében.
Megnyitották az eddig lezárt barlangokat Bihar megyében

Megnyitották az eddig lezárt barlangokat Bihar megyében 

A Királyerdő-hegység tíz korábban lezárt barlangjának szervezett látogatását tette lehetővé a Bihar megyei Védett Területek és Fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD) - közölték hétfőn romániai hírforrások az illetékesek nagyváradi sajtótájékoztatója alapján.

Megújulnak az aggteleki karszt barlangjai 

Áprilisban megkezdik a világörökséghez tartozó aggteleki karszt barlangjainak felújítását, a munkálatokhoz az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága több mint 306 millió forint támogatást nyert az Európai regionális fejlesztési alap és a magyar kormány pályázatán - közölte a park igazgatósága az MTI-vel kedden.
Majd' negyven bükki barlangot korszerűsítenek

Majd' negyven bükki barlangot korszerűsítenek 

Európai uniós támogatással harmincnyolc bükki barlangot korszerűsít a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP) a Bükk hegység Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei területén - közölte Rónai Kálmánné, a társaság igazgatója és Riz Gábor országgyűlési képviselő.

Ötven kilométernyi barlangjáratot nyitnak meg a turistáknak Romániában 

Románia és Kelet-Közép-Európa eddig feltárt, leghosszabb járataival rendelkező barlangját nyitnak meg 2017-ben Romániában a Nyugati Kárpátokban.

Interaktív barlangászmúzeum nyílik a Bükkben 

Barlangászmúzeum nyílik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsércen az önkormányzat és a tiszaföldvári Hajnóczy József Barlangkutató Sportegyesület szervezésében.

A város, ahol az Amerikába kivándorolt magyaroknak állítottak emléket 

Az Aggteleki-karszt és a Cserhát között, ahol a Bódva folyó völgye terül el, számos bakancsos turista megfordul. Egyik célpontjuk a több mint négyezer lakosú Szendrő, amely idén húsz éve, hogy visszakapta városi rangját.

Aludt már barlangban? Sirokon kipróbálhatja! 

Különleges szálláshellyel gazdagodott Sirok turisztikai kínálata: elkészültek a Sirocave Barlang Apartmanok, melyek a siroki 300 éves barlangokban fogadják a vendégeket.

Barlangcsoda a város alatt 

Tapolca nevezetessége a Tavas-barlang, de azt már kevesebben tudják, hogy a város alatt egy olyan barlangrendszer is található, amelyet csak kutatók látogathatnak. Munkatársunk végigkúszta, -mászta a mesebeli föld alatti világot.

Magyarok a montenegrói barlang mélyén 

Magyar barlangászok 715 méter mélységig jutottak le a montenegrói Kotori-öböl fölött található Kétlyukú barlangban, így ez lett a legmélyebb, magyarok által feltárt barlang.

Március a föld mélye alatt 

Márciusban a barlangoké a főszerep a Magyar Nemzeti Parkokban, amelyek színes programkínálattal kívánják felhívni a figyelmet az évmilliók alatt létrejött felszín alatti képződményekre és a barlangok élővilágának titkaira.

Látogatóközponttal bővült a Tapolcai-tavasbarlang 

A jelentőségéhez, értékéhez illő fogadóközponttal egészült ki a 111 éve felfedezett Tapolcai-tavasbarlang.

Őskori barlang másolata nyílik Franciaországban 

Tavasszal a legrégebbi falfestményeiről ismert Chauvet-barlang másolata nyílik Franciaországban: a dél-franciaországi Ardeche megyei Le Pont-d'Arc melletti barlangot a tervek szerint április 25-étől vehetik birtokba a látogatók.

Egyedülálló könyv jelent meg Tata barlangjairól 

A Megalodus Barlangkutató és Geológus Szakcsoport negyven évnyi munkáját foglalta össze Tata barlangjairól és karsztjelenségeiről írt könyvében Almády Zoltán, a csoport vezetője.

Új rekord: ez a legmélyebb barlang hazánkban 

Új barlangi mélységi rekordot állítottak fel a barlangkutató Szinva Csoport tagjai: a kutatók elérték a 275 méteres mélységet a bükki Bányász-barlangban március 15-én.

Barlangásszon kedvezményesen márciusban! 

Egész márciusban a nemzeti parkok látogatható barlangjaival foglalkozik a Magyar Turizmus Zrt., sőt, ezt a hónapot kinevezték a barlangok havának.

Óvják a Duna-Dráva Nemzeti Park barlangjait 

Befejeződött a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) barlangvédelmi projektje, a 66 millió forintos beruházás záróeseményét Orfűn tartották csütörtökön.

Indul a fertőrákosi barlangszínház felújítása 

Célegyenesben a fertőrákosi barlangszínház és a kőfejtő felújítása; várhatóan augusztus közepén átadják a kétmilliárd forintos beruházás munkaterületét a kivitelezőnek - közölte az MTI-vel Sopron önkormányzata.

Hatósági engedély nélkül működött a Budavári Labirintus 

A Budavári Labirintust a közelmúltig, több tíz éven keresztül jogosulatlanul, hatósági engedély nélkül hasznosította a Budavári Labirintus Kft. - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel a Kúria szerdai ítéletére hivatkozva.

Eddig ismeretlen összeköttetést találtak a Tavasbarlang és a Kórház-barlang között 

Megtalálták az eddig ismeretlen összeköttetést a tapolcai Tavasbarlang és a Kórház-barlang között, ezzel az eddig összesen 8,7 kilométernyi feltárt járatrendszerrel a Tapolcai-barlangrendszer lett az ország negyedik leghosszabb barlangrendszere - mondta el Szilaj Rezső, a helyi barlangkutató csoport vezetője az MTI-nek hétfőn.

Barlangvédelem a Mecsekben és a Villányi-hegységben 

A Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) 66 millió forintot költ tizenhat, a Mecsekben és a Villányi-hegységben található barlang védelmére.

Megkezdődött a turistaszezon a szlovák barlangokban 

Megkezdődött a barlanglátogatások idei turisztikai évada Szlovákiában, miután az utolsó három - eddig zárva tartott - barlangot is megnyitotta a látogatók előtt a Szlovák Barlangfelügyelet (SSJ).

Barlangi turizmust fejlesztene a turisztikai tanácsnok 

Budapest idegenforgalma elmarad más európai fővárosokhoz képest - véli a főváros kulturális és turisztikai tanácsnoka.

Hazánk leghosszabb barlangrendszere jött létre 

Dr. Leél-Őssy Szabolcs a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy december 11-én, vasárnap létrejött hazánk leghosszabb barlangrendszere, amely 28,6 kilométeres. 

"Gyalogmetrón" Britanniában 

Nyolcvanhárom évnyi feltárási munka után immár barlangrendszeren át is el lehet jutni Angliában Cumbriából Lancashire alatt Yorkshire-ba: a "gyalogmetró" hossza több mint 110 kilométer.

Átférne Ön a tű fokán? 

Közel 500 ezer eurós pályázati forrással újult meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelése alá tartozó Szemlőhegyi barlang, ahol az új pihenőterek és játszótér mellett, egy a Budai-hegyek köveit és növényeit bemutató tanösvény is elkészült.

Megvan az ország harmadik leghosszabb barlangja! 

Tizenegy kilométeres hosszával és 203 méteres mélységével az ország harmadik leghosszabb barlangját sikerült feltárni a napokban a Pilisben található Csévi szirtek alatt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!