Őskori barlang másolata nyílik Franciaországban

Tavasszal a legrégebbi falfestményeiről ismert Chauvet-barlang másolata nyílik Franciaországban: a dél-franciaországi Ardeche megyei Le Pont-d'Arc melletti barlangot a tervek szerint április 25-étől vehetik birtokba a látogatók.

A La Croix francia napilap internetes kiadása szerint ez lesz a világ legnagyobb falfestményekkel díszített barlangmásolata.

A 36 ezer éves Vallon-Pont-d'Arc-i, más néven Chauvet-barlangot 1994 decemberében fedezte fel Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel és Christian Hillaire. A legrégebbi ismert barlangrajzokról híres barlang 2014-ben került fel az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek listájára.

Jean-Michel Geneste, a barlangban dolgozó tudóscsoport a La Croix-nak elmondta, hogy a Chauvet-barlangban találhatóak az eddig ismert legrégebbi európai műalkotások. Alkotói feltehetően a 36 ezer évvel ezelőtt létezett aurignaci kultúra képviselői voltak, de jártak itt a gravetti kultúra korában (28 ezer évvel ezelőtt) élt emberek is. Az aurignaci ősember vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, nem lakott barlangokban, csupán a falakat díszítette rituális alakokkal.A 8500 négyzetméter felületű barlang több mint 400 méterét díszítik falfestmények. A falakon 425 állat látható, főként veszélyesnek tartott élőlények, oroszlánok, barlangi medvék, párduc, mamutok és gyapjas orrszarvúk. A többi ismert barlangban rendszerint az általa vadászott állatokat, lovakat, teheneket és kőszáli kecskéket örökítette meg az őskori ember. A Chauvet-barlang további sajátossága a felső-paleolitikumból, a csiszolatlan kőkorszakból származó falrajzok szokatlanul jó minősége – olvasható a barlang honlapján. Miután a barlangot legalább 20 ezer éve omladék zárta el, és így megóvta a pusztulástól, földtanilag is rendkívül értékes gyűjteménynek tekinthető.

A barlangot csak tudóscsoportok, őskortörténeti szakértők és a másolat készítésén dolgozó szakemberek látogathatják, ők is rendszerint február és május között, amikor a barlang levegőjének szén-dioxid-tartalma ezt megengedi.

A turisták számára épült Vallon-Pont-d'Arc közelében a másolat, amelynek munkálatait 2012-ben kezdték meg. A külső formájában a tájba illeszkedő, a Stonehenge-t idéző betonelemekből kialakított építmény belseje 3000 négyzetméterre sűríti az eredeti barlang 8500 négyzetméterét. 3D-s lézerképek segítségével másolták milliméteres pontossággal a falakat, a sztalaktitokat és sztalagmitokat, a mészkövet utánzó, a bézstől az aranyon át az okkerig terjedő árnyalatokkal megfestett habarccsal bevont vasrudak és rácsok segítségével. A patinát, az áttetszőséget és a csillogást gyanták és természetes anyagok biztosítják. Az áprilisi nyitásra nemcsak a festményeket, de a barlang nedvességét és illatvilágát is rekonstruálják.

Ebben a félhomályban sejlenek fel az első festmények, vésetek és alakok, amelyek ugyanolyan lélegzetelállító hatást keltenek, mint az eredetiek. A hátsó teremben található 12 méter hosszú barlangrajzot sokan az őskori művészet gyöngyszemének tartják. A falfestmény két óriás oroszlánfejet, 17 orrszarvút, 16 nőstény- és hímoroszlánt, oroszlánkölyköket, lovat ábrázol.


Az őskori falfestmények megóvása céljából épített barlangmásolatoknak Franciaországban immár hagyománya van. Az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" is tekintett délnyugat-franciaországi Lascaux-barlangról immár a harmadik másolat készül, a tervek szerint 2016-ban adják át. A Lascaux-II néven ismert első másolatot évente negyedmillióan látogatják.

Forrás: MTI


Kolbászos standok az UNESCO listáján?

Kolbászos standok az UNESCO listáján? 

A bécsi kávéházi kultúra után most a lacikonyhák is felkerülhetnek a világörökség listára.
Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést

Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést 

A spanyol város Európa egyik legnépszerűbb úti célja, de népszerűsége miatt a lakhatás megfizethetetlenné kezd válni a lakosok számára.
Szingapúr, te drága!

Szingapúr, te drága! 

Tény, hogy Szingapúrba kevesen mennek kifejezetten Szingapúr miatt.
Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!

Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!  

Az Österreich Werbung bemutatja: Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!
Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra

Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra 

Az Österreich Werbung most lehetőséget kínál nekik egy közösségi média nélküli pihenésre.
Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete

Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete 

A népszerű olasz desztináció, Capri jelenleg nem elérhető a turisták számára szállodai foglalás nélkül.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Tűzvész tombol Görögországban

Tűzvész tombol Görögországban 

A hatóságok úgy vélik, hogy a tüzet gyújtogatás, valamint meleg, száraz időjárási körülmények okozták.
Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et

Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et  

Narancssárga porfestékkel fújták le a Stonehenge-et egy klímavédelmi szervezet aktivistái.
K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust

K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust 

Az ötletet az adta, hogy az elmúlt években igencsak megnőtt az ország és kultúrája iránti rajongás.