A város, ahol az Amerikába kivándorolt magyaroknak állítottak emléket

Az Aggteleki-karszt és a Cserhát között, ahol a Bódva folyó völgye terül el, számos bakancsos turista megfordul. Egyik célpontjuk a több mint négyezer lakosú Szendrő, amely idén húsz éve, hogy visszakapta városi rangját.

Szendrő régi település, erre utalnak azok az 1300-as évek első feléből fennmaradt írások, amelyek először említik a nevét. A dombokkal és erdőkkel körülvett kisvárosra napjainkban az átmenő turizmus jellemző - tudtuk meg Jósvay István helyi önkormányzati képviselőtől, a Szendrői Várbarátok Egyesületének elnökétől. Innen indulva több célpontja lehet a vendégeknek. A legtöbben az Aggteleki Nemzeti Parkot és annak barlangjait választják. Ugyanakkor Szendrőtől mindössze hét kilométerre találják a rakacai-víztárolót, amely Észak-Magyarországon a legnagyobb ilyen létesítmény. Ezt főleg a vizet kedvelő, a kenuzni vágyó turisták keresik fel szívesen.

Tornakápolna, Varbóc és Teresztenye példája

A Szendrőre érkezők egyébként több vendégházból válogathatnak. Ezek családi, önkormányzati és a református egyház által működtetett szálláshelyek. A város közelében viszont olyan apró településeket találhatnak, amelyek az utóbbi években üdülőfalvakként újultak meg. Ilyen például Tornakápolna, Varbóc vagy Teresztenye, ahol megőrizték a régi hagyományokat, és rendbehozták a hagyományos épületeket.

Jósvay István azt is elmondta, hogy ezek mellett Szendrő nevezetességeit is szívesen meglátogatják a vendégek, különösen a város centrumában levő műemlék református templomot és a tornyos haranglábat keresik fel. Ez egykor őrtoronyként szolgált, ma viszont a település legrégibb épületeként tartják nyilván. Emellett a barokk stílusú, műemlék katolikus templom szintén a látványosságok közé tartozik. Ennek az altemplomát évtizedekkel ezelőtt temetkezési helyként használták. A közelben találni a Kékfestő Házat, amely ma múzeumként funkcionál. Ebben az egykor Szendrőn dolgozott mesterek életét és a kékfestő munka folyamatát kísérhetik végig az érdeklődők.

Az alsó vár romjai megmaradtak

Az idegenvezetők érdekességként említik, hogy a katolikus templom környékén az 1570-es években vízi vár emelkedett. Ennek mai egyetlen fennmaradt része a Kékfestő Ház. Egyébként ez a vár a felvidék védelmét látta el egykoron. Tíz évvel később építették fel az úgynevezett felső várat, amelynek egyetlen, napjainkra megmaradt bástyáját felújították. Ez is műemlék, és évente sokan látogatják a gyalogtúrák során, miután a város központjából kiépített út vezet oda. A várban, a valamikori központi torony helyén egy faszerkezetes kilátótornyot építettek, ahonnan szép panoráma tárul a látogatók elé. Tiszta időben Szendrő és környéke, továbbá a Bükk és a Gömör-Szepesi Érchegység vonulatai is láthatók.

A városban egy évtizeddel ezelőtt alakult meg a Szendrői Várbarátok Egyesülete, amely a helyi épített örökséget vette a védőszárnyai alá. Emellett a település múltjának történetét is folyamatosan kutatják. Időközben tagjai lettek a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének is, együttműködésük eredményeként közös túrákat szerveznek. Egyébként Szendrő központjához kapcsolódik az úgynevezett alsó vár, ennek romjai kívülről láthatók. Az egykori Fő utcán pedig a híres Csáky-kastélyt látni, amelyet felújítottak. Ma ebben az épületegyüttesben találni Szendrő közművelődési központját és könyvtárát is.

A városnak három újkori múzeuma van. Az egyik a Torna Múzeum, amelyben sportrelikviákat helyeztek el. Ezeket dr. Urváry Sándor, Szendrő díszpolgára, egykori diplomata ajándékozta a településnek. A másik az úgynevezett Amerikás Ház, amely egy régi, újjávarázsolt tornácos parasztház. Az ebben kiállított tárgyakkal a XX. század elején az Egyesült Államokba kivándorolt Bódva-völgyi embereknek állítanak emléket. A harmadik pedig egy XX. századi Bódva-völgyi iskolatörténeti gyűjtemény, amely egyedülálló a berendezéseivel.

Különleges látványt nyújtanak

A szendrőiek arra is büszkék, hogy immár több mint egy évtizede eredményesen működik a helyi sportegyesület természetjáró szakosztálya. Ennek a tagjai rendszeresen szerveznek túrákat. Az utóbbi években például kétszáz kilométer hosszú, a városból kiinduló, illetve a várost érintő túraútvonalakat festettek fel, tavaly pedig újabbakat is kijelöltek. Így például ma már könnyen elérhető a Telekes-patak szurdokvölgye, benne az Ördög-gáttal, amely különleges, vízesésszerű természeti látványt nyújt. Ezt hat és fél kilométeres túrát megtéve láthatják az érdeklődők. Emellett Szendrőről eljuthatnak a Martonyi mellett található, hazánk legrégebbről fennmaradt Pálos-kolostorához is, melynek felújítását az Aggteleki Nemzeti Park illetékesei megkezdték.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.