Izgalmas vásárok és kiállítások Brnó-ban

Izgalmas vásárok és kiállítások Brnó-ban 

Brnó a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb vásárszervezője, ahol évente számos szakmai vásárt és kiállítási eseményt rendeznek.
Csehország bevezeti az egynapos autósztrádadíjat

Csehország bevezeti az egynapos autósztrádadíjat 

Csehországban is bevezetik az egynapos autósztráda-díjat jövő márciustól - jelentette be Martin Kupka közlekedésügyi miniszter pénteken Prágában, amikor sajtótájékoztatón ismertette a közutakról szóló törvény módosítási javaslatát.
A cseh turizmus is a visszakapaszkodás útján

A cseh turizmus is a visszakapaszkodás útján 

Mintegy 51 milliárd koronával (841 milliárd forint) 118 milliárd koronára (1947 milliárd forint) emelkedtek tavaly Csehország idegenforgalmi bevételei. A koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019 bevételeit, amelyek 167 milliárd koronát tettek ki, azonban még nem sikerült meghaladni - közölte a Czech Tourism állami ügynökség pénteken Prágában.
Hiányoznak a külföldiek a cseh turizmusból

Hiányoznak a külföldiek a cseh turizmusból 

Tavaly 19,5 millió turista szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban. Ez a pandémiával sújtott, 2021-es évhez képest ugyan 71 százalékos növekedés, de 2,5 millióval, 11 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtt, 2019-ben volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.
A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést 

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
Német területre is átterjedt a cseh erdőtűz

Német területre is átterjedt a cseh erdőtűz 

Két hete pusztít erdőtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.
Turistaparadicsom lángol Csehországban

Turistaparadicsom lángol Csehországban 

Mintegy 150 ember kényszerült kedd estig elhagyni lakhelyét három nyugat-csehországi településen, miután vasárnap este óta egyre terjedő erdőtűz pusztít a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban.
Erősödik a nyári Covid északi szomszédainknál

Erősödik a nyári Covid északi szomszédainknál 

Erősödik a járvány nyári hulláma Csehországban. Az elmúlt hét nap alatt 14 710 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, mintegy 4500-zal többet, mint az előző héten.
Kész a világ leghosszabb gyalogos függőhídja

Kész a világ leghosszabb gyalogos függőhídja 

Egy csehországi hegyvidéki üdülőhelyen, Dolní Moravában felépített függőhíd 721 méter hosszú, és egyszerre ötszázan tartózkodhatnak rajta. Feltéve, ha nem fúj túl erősen a szél.
Tavaly a fele volt a 2019-esnek a cseh vendégforgalom

Tavaly a fele volt a 2019-esnek a cseh vendégforgalom 

Tavaly 11,4 millió turista szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, 5,2 százalékkal több, mint 2020-ban, de csak fele annyi, mint 2019-ben - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.

Mégsem csak az oltottak mehetnek étterembe Csehországban 

Hatályon kívül helyezte szerdán a legfelsőbb cseh közigazgatási bíróság azt a kormányrendeletet, miszerint a vendéglőket csakis a beoltottak vagy a Covid-19-en a közelmúltban átesettek látogathatják - jelentette a közszolgálati cseh rádió.

Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltottak 

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.

Sok szálláshely a csőd szélén Csehországban 

Minimálisra csökkent az idegenforgalom Csehországban. Az első negyedévben a csehországi szállodákban és panziókban sokkal kevesebb személy szállt meg, mint a tavalyi év bármelyik negyedében. A probléma alapvető oka a tavaly március óta tartó koronavírus-járvány - mutattak rá piaci elemzők, akik szerint az állami támogatások megszűntével a szálláshelyek egy része várhatóan csődbe megy.

Erősödik a járvány a cseheknél, három járást lezártak 

Péntektől szigorúbb kijárási korlátozásokat vezetett be a cseh kormány három járásban. Ezek a következők.

Nem hosszabbította meg a cseh szükségállapotot a prágai törvényhozás 

Elutasította a vasárnap lejáró csehországi szükségállapot meghosszabbítását a parlamenti alsóház csütörtökön késő este.

Megfeleződött a turisták száma Csehországban 

Csehországban a turisták száma tavaly 10,8 millióra, a korábbi évek átlagának felére csökkent - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ).

Csehország: maradjon a szükségállapot 

A cseh kormány az október 5-e óta tartó szükségállapot meghosszabbítását kéri a parlamenttől.

Nehezebb lesz a csehekhez belépni 

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés pénteken lép életbe, jelentette be Tomás Petrícek cseh külügyminiszter Prágában.

Cseh zárlat 

Újra megszigorítják az óvintézkedéseket Csehországban. De a bezárt éttermek, szállodák százszázalékos kártérítést kapnak az államtól.

A csehek hosszabbítanak 

Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot.

Éjszakai kijárási tilalom a cseheknél 

z új intézkedés egyelőre november 3-ig, a jelenlegi szükségállapot lejártáig érvényes.

A kormány jelentős összeggel segíti a bajba jutott utazási irodákat 

Nem itthon, hanem Csehországban.

Csehek: mostantól mindenütt maszk 

Csehországban szerdától a köztereken is kötelező a maszk viselése.

Nemzetközi jegy is vehető a MÁV applikációval 

Október elején újabb funkciókkal egészült ki a MÁV mobilalkalmazása, bővült a megvásárolható vasúti bérletek köre, valamint már a Csehországba és Szlovákiába utazók is vehetnek jegyet az alkalmazással - közölte a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

A csehek szükségállapot kihirdetésére készülnek 

Mit jelent ez pontosan esetükben? Mutatjuk.

Novemberben vezetik be a csehek a válsághelyzeti kurzarbeit-et 

A cseh állam válsághelyzetekben vállalná az alkalmazotti bérek 70 százalékának a kifizetését. Az úgynevezett kurzarbeit javaslatát pénteken rendkívüli ülésen fogadta el a cseh kormány.

Érthetetlen, miért a visegrádi országokkal kivételezünk a határokon 

A napi esetszámok Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is növekedésnek indultak az utóbbi hetekben - mutat rá a 444.hu.

Cseh, szlovák és lengyel turisták mégis jöhetnek 

Pár órája derült ki, hogy negatív koronavírusteszttel a csehek egy része beléphet Magyarországra a határzár ellenére, most pedig friss posztban jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon, hogy a lengyelekre és szlovákokra is kiterjesztik ezt a "mentességet".

Pandémiával kapcsolatos változások a cseheknél 

Szeptembertől változnak a maszkviselés szabályai, csökken a kötelező karantén ideje.

Korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába 

Korlátozásmentesen lehet utazni péntektől Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Csehország leállítja a légijáratokat Dél-Koreából és Észak-Olaszországból 

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében Csehország leállítja a közvetlen légi kapcsolatokat Dél-Koreával és három nagy észak-olaszországi várossal, Milánóval, Velencével és Bolognával - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Megkezdte prágai működését a GreenGo magyar autómegosztó 

Száz darab VW e-up! elektromos gépkocsival csütörtökön Prágában megkezdte működését a GreenGo magyar autómegosztó cég.

Csehországban is rekordot döntött a turizmus 

Rekordszámú, több mint 22 millió vendég szállt meg tavaly a csehországi szállodákban, panziókban és kempingekben, ami 3,5 százalékkal több, mint 2018-ban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

Felfedezésre váró Csehország 

Bár Csehország a hazai küldőpiacok toplistáján bronzérmes, a magyar turisták a csehországi beutazók között csak a 17. helyen szerepelnek – mondta Bial Tibor, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete az Aviareps közreműködésével szervezett október 22-i turisztikai workshopon.

Prágában még mindig büntetik a turistát a vendéglátósok 

Csehországban még mindig sok helyen alkalmaznak kettős árazást a kereskedők és a vendéglátósok, főként azokon a helyeken, ahol sok turista veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

Csehországban is lesz TGV 

Csehország a francia TGV társaság szabályai és normái szerint akarja kiépíteni saját nagysebességű vasúti hálózatát. Az együttműködésről pénteken a kelet csehországi Pardubicében, egy szakmai konferencián írt alá közös emlékeztetőt a cseh vasútvonalak kezelője (SZDC) és francia partnere (SNCT) - jelentette a CTK hírügynökség.

Elindult a nagytakarítás a világhírű cseh Csontkápolnában 

Megkezdődött a közép-csehországi Kutná Hora külvárosában található híres Csontkápolna csontjainak megtisztítása a kápolna 2014 óta folyó, 10 évre tervezett teljes felújításának részeként.

A különböző acélhuzalokat kenderzsinórokra cserélték 

Kilenc hónapig tartó felújítás után szeptember végétől újra látható lesz a prágai Óvárosi városháza híres csillagászati órája, az Orloj.

Jó biznisz az elektronikus útdíj Csehországban 

Csehországban az idei első félévben 5,4 milliárd koronát (64,8 milliárd forint) szedtek be a kamionokra, tehergépkocsikra és autóbuszokra vonatkozó elektronikus útdíjból, ami éves összehasonlításban 4,85 százalékos növekedés - közölte hétfőn az osztrák Kapsch társaság, amely az útdíj beszedését kezeli. Az idei év bevétele a várakozások szerint 10,4-10,6 milliárd korona közötti lesz - mondta David Simoník, a társaság szóvivője.

Borzalmak nyara 

Az emberekre is veszélyes nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött szúnyogokat azonosítottak Csehországban - írta kedden a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

V4-ek Gödöllőn 

Idén Magyarország rendezte a V4-es turisztikai vezetők éves csúcstalálkozóját a Gödökkői Királyi Kastélyban. Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára szerint a kölcsönös információ és tapasztalatcsere segít növelni a V4-es országok versenyképességét.

Folyamatosan nő a minisörgyárak száma Csehországban 

Csehországban az utóbbi években az egy főre eső éves sörfogyasztás 143-145 liter körül mozog, amely a világon a legmagasabb. A fogyasztást a kisebb sörüzemek emelkedő száma is erősíti.    

Fél évre leállt Prága egyik leghíresebb attrakciója 

Az apostolokat, majd az aranykakas utolsó kukorékolását reggel kilenckor hosszú percekig tartó tapssal köszöntötte az a szokatlanul nagyszámú turista, aki még látni szerette volna az Orlojt a féléves kényszerszünet előtt.

Kastélykaland Csehországban 

A csehországi Lednicébe látogató turisták közül sokan nem is sejtik, hogy milyen különleges élményt jelent a kastélyt végigjárni és megismerni a pompás épületet. A Lichtenstein-család egykori téli rezidenciája az esztendő minden időszakában rengeteg vendéget vonz.  Ma állami tulajdonban van és teljesen felújítva fogadja az érkezőket.

Átvette a Travel Service a cseh nemzeti légitársaságot 

A több éves tárgyalás sorozat és érdekegyeztetés után, most úgy tűnik, hogy a Travel Service átveszi a CSA nemzteti légitársaságot, mivel az utóbbi napokban 89%-os részesedést szerzett a korábbi nemzeti fuvarozóban.

A király felfedezése kincset hozott országának 

Amikor odaérkeztünk kora őszi sörfesztivált tartottak Karlovy Varyban. A világhírű cseh üdülőváros legnagyobb szállodája előtti tér megtelt érdeklődőkkel. Népviseletbe öltözött fiatal párok sörtáncot jártak, a nemzeti itallal megtöltött üvegcsészékkel. A látványos produkciót egyszerre több százan figyelték és üdvözölték.

Múzeummá alakult az egykori cseh internálótábor 

Múzeummá alakítottak át egy több mint százéves egykori internálótábort Dél-Morvaországban.

Kelet-európai szállodaboom 

Lengyelország és Csehország után Magyarország a harmadik a régiós sorrendben. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!