Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót, számol be a súlyos fagykárról az infostart.hu tudósítása.

Mint írják, egyedül Dél-Morvaországban kisebb mértékű a gyümölcsösöket ért fagykár, de Csehország többi részén szinte minden gyümölcstermesztőt érintett.

A hideget megsínylették a cseresznye-, a meggy-, az alma- és a körtefák is.

Forrás. Pixabay
Forrás. Pixabay

Az idei fagy sokkal súlyosabban károsította a termést, különösen azért, mert a vegetációs időszak nagyjából négy héttel előbb zajlott le, mint szokott.

A Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének vezetője, Martin Ludvík:

Ez az ágazatunk létét veszélyezteti. Most valójában másfél évnyi kiadással állunk szemben bevétel nélkül. A gyümölcstermesztők mindent megtettek a termés megmentése érdekében, az ilyen kemény és hosszan tartó fagyokkal szemben azonban semmi sem működik

– mondta a szövetség elnöke.

Marek Výborný cseh földművelésügyi miniszter hozzátette:

Az elmúlt héten Csehországot katasztrofális fagy sújtotta. Ez nem a megszokott tavaszi fagy volt, amely ellen egyes helyeken hatékonyan lehet védekezni vízpermettel vagy paraffingyertya égetésével, hanem egy szokásos téli fagy, és a károk, amelyek ma a cseh és részben a morva gyümölcsösökben keletkeztek, végzetesek és katasztrofálisak

– jegyezte meg a cseh agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ehhez hasonlót száz éve nem tapasztaltak.

Körülbelül százmillió kilogramm gyümölcsről van szó, amely megfagyott az elmúlt napokban.

A tárca nagyjából egymilliárd cseh koronára, vagyis mintegy 40 millió euróra becsüli a károkat.

Idén ritkaságszámba megy majd a polcokon a cseh alma, a cseh cseresznye vagy a meggy

– tette hozzá az agrártárca vezetője.

 

 


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.