Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót, számol be a súlyos fagykárról az infostart.hu tudósítása.

Mint írják, egyedül Dél-Morvaországban kisebb mértékű a gyümölcsösöket ért fagykár, de Csehország többi részén szinte minden gyümölcstermesztőt érintett.

A hideget megsínylették a cseresznye-, a meggy-, az alma- és a körtefák is.

Forrás. Pixabay
Forrás. Pixabay

Az idei fagy sokkal súlyosabban károsította a termést, különösen azért, mert a vegetációs időszak nagyjából négy héttel előbb zajlott le, mint szokott.

A Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének vezetője, Martin Ludvík:

Ez az ágazatunk létét veszélyezteti. Most valójában másfél évnyi kiadással állunk szemben bevétel nélkül. A gyümölcstermesztők mindent megtettek a termés megmentése érdekében, az ilyen kemény és hosszan tartó fagyokkal szemben azonban semmi sem működik

– mondta a szövetség elnöke.

Marek Výborný cseh földművelésügyi miniszter hozzátette:

Az elmúlt héten Csehországot katasztrofális fagy sújtotta. Ez nem a megszokott tavaszi fagy volt, amely ellen egyes helyeken hatékonyan lehet védekezni vízpermettel vagy paraffingyertya égetésével, hanem egy szokásos téli fagy, és a károk, amelyek ma a cseh és részben a morva gyümölcsösökben keletkeztek, végzetesek és katasztrofálisak

– jegyezte meg a cseh agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ehhez hasonlót száz éve nem tapasztaltak.

Körülbelül százmillió kilogramm gyümölcsről van szó, amely megfagyott az elmúlt napokban.

A tárca nagyjából egymilliárd cseh koronára, vagyis mintegy 40 millió euróra becsüli a károkat.

Idén ritkaságszámba megy majd a polcokon a cseh alma, a cseh cseresznye vagy a meggy

– tette hozzá az agrártárca vezetője.

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.