Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót, számol be a súlyos fagykárról az infostart.hu tudósítása.

Mint írják, egyedül Dél-Morvaországban kisebb mértékű a gyümölcsösöket ért fagykár, de Csehország többi részén szinte minden gyümölcstermesztőt érintett.

A hideget megsínylették a cseresznye-, a meggy-, az alma- és a körtefák is.

Forrás. Pixabay
Forrás. Pixabay

Az idei fagy sokkal súlyosabban károsította a termést, különösen azért, mert a vegetációs időszak nagyjából négy héttel előbb zajlott le, mint szokott.

A Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének vezetője, Martin Ludvík:

Ez az ágazatunk létét veszélyezteti. Most valójában másfél évnyi kiadással állunk szemben bevétel nélkül. A gyümölcstermesztők mindent megtettek a termés megmentése érdekében, az ilyen kemény és hosszan tartó fagyokkal szemben azonban semmi sem működik

– mondta a szövetség elnöke.

Marek Výborný cseh földművelésügyi miniszter hozzátette:

Az elmúlt héten Csehországot katasztrofális fagy sújtotta. Ez nem a megszokott tavaszi fagy volt, amely ellen egyes helyeken hatékonyan lehet védekezni vízpermettel vagy paraffingyertya égetésével, hanem egy szokásos téli fagy, és a károk, amelyek ma a cseh és részben a morva gyümölcsösökben keletkeztek, végzetesek és katasztrofálisak

– jegyezte meg a cseh agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ehhez hasonlót száz éve nem tapasztaltak.

Körülbelül százmillió kilogramm gyümölcsről van szó, amely megfagyott az elmúlt napokban.

A tárca nagyjából egymilliárd cseh koronára, vagyis mintegy 40 millió euróra becsüli a károkat.

Idén ritkaságszámba megy majd a polcokon a cseh alma, a cseh cseresznye vagy a meggy

– tette hozzá az agrártárca vezetője.

 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.