Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót, számol be a súlyos fagykárról az infostart.hu tudósítása.

Mint írják, egyedül Dél-Morvaországban kisebb mértékű a gyümölcsösöket ért fagykár, de Csehország többi részén szinte minden gyümölcstermesztőt érintett.

A hideget megsínylették a cseresznye-, a meggy-, az alma- és a körtefák is.

Forrás. Pixabay
Forrás. Pixabay

Az idei fagy sokkal súlyosabban károsította a termést, különösen azért, mert a vegetációs időszak nagyjából négy héttel előbb zajlott le, mint szokott.

A Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének vezetője, Martin Ludvík:

Ez az ágazatunk létét veszélyezteti. Most valójában másfél évnyi kiadással állunk szemben bevétel nélkül. A gyümölcstermesztők mindent megtettek a termés megmentése érdekében, az ilyen kemény és hosszan tartó fagyokkal szemben azonban semmi sem működik

– mondta a szövetség elnöke.

Marek Výborný cseh földművelésügyi miniszter hozzátette:

Az elmúlt héten Csehországot katasztrofális fagy sújtotta. Ez nem a megszokott tavaszi fagy volt, amely ellen egyes helyeken hatékonyan lehet védekezni vízpermettel vagy paraffingyertya égetésével, hanem egy szokásos téli fagy, és a károk, amelyek ma a cseh és részben a morva gyümölcsösökben keletkeztek, végzetesek és katasztrofálisak

– jegyezte meg a cseh agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ehhez hasonlót száz éve nem tapasztaltak.

Körülbelül százmillió kilogramm gyümölcsről van szó, amely megfagyott az elmúlt napokban.

A tárca nagyjából egymilliárd cseh koronára, vagyis mintegy 40 millió euróra becsüli a károkat.

Idén ritkaságszámba megy majd a polcokon a cseh alma, a cseh cseresznye vagy a meggy

– tette hozzá az agrártárca vezetője.

 

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.