Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót, számol be a súlyos fagykárról az infostart.hu tudósítása.

Mint írják, egyedül Dél-Morvaországban kisebb mértékű a gyümölcsösöket ért fagykár, de Csehország többi részén szinte minden gyümölcstermesztőt érintett.

A hideget megsínylették a cseresznye-, a meggy-, az alma- és a körtefák is.

Forrás. Pixabay
Forrás. Pixabay

Az idei fagy sokkal súlyosabban károsította a termést, különösen azért, mert a vegetációs időszak nagyjából négy héttel előbb zajlott le, mint szokott.

A Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének vezetője, Martin Ludvík:

Ez az ágazatunk létét veszélyezteti. Most valójában másfél évnyi kiadással állunk szemben bevétel nélkül. A gyümölcstermesztők mindent megtettek a termés megmentése érdekében, az ilyen kemény és hosszan tartó fagyokkal szemben azonban semmi sem működik

– mondta a szövetség elnöke.

Marek Výborný cseh földművelésügyi miniszter hozzátette:

Az elmúlt héten Csehországot katasztrofális fagy sújtotta. Ez nem a megszokott tavaszi fagy volt, amely ellen egyes helyeken hatékonyan lehet védekezni vízpermettel vagy paraffingyertya égetésével, hanem egy szokásos téli fagy, és a károk, amelyek ma a cseh és részben a morva gyümölcsösökben keletkeztek, végzetesek és katasztrofálisak

– jegyezte meg a cseh agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ehhez hasonlót száz éve nem tapasztaltak.

Körülbelül százmillió kilogramm gyümölcsről van szó, amely megfagyott az elmúlt napokban.

A tárca nagyjából egymilliárd cseh koronára, vagyis mintegy 40 millió euróra becsüli a károkat.

Idén ritkaságszámba megy majd a polcokon a cseh alma, a cseh cseresznye vagy a meggy

– tette hozzá az agrártárca vezetője.

 

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.