Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

A közlemény szerint a tavalyi eredmény azt jelzi, hogy a néhány éves gazdasági stagnálás után a cseh sörfőzés kezd feléledni.

A mérsékelt növekedés leginkább a kivitelnek, valamint az alkoholmentes sör fokozódó népszerűségének köszönhető. Az alkoholt tartalmazó sörfogyasztás egy főre tavaly 126 liter volt, két literrel kevesebb, mint 2023-ban. A koronavírus-járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez hasonlítva a tavalyi egy főre eső sörfogyasztás 16 literrel alacsonyabb, adta hírül az MTI a cseh sörgyárak szövetségének közleményét.

Az alkoholmentes sörökből tavaly 1,613 millió hektolitert főztek a sörgyárak, 13,7 százalékkal többet, mint 2023-ban, 2019-hez viszonyítva a növekedés több mint 50 százalékos. Ezt azt jelenti, hogy az alkoholmentes sörök tavaly az egész sörgyártás mintegy 10 százalékát teszik már ki – mutat rá a sörgyári szövetség.

„Az alkoholmentes sörök népszerűsége mögött elsősorban a csehek egyre aktívabb életmódját látjuk”

- mondta Tomás Slunecko, a szövetség ügyvezető igazgatója újságíróknak. Megjegyezte, hogy ezen sörök választéka egyre szélesebb.


Fotó: Depositphotos

A sörgyárak kivitele tavaly 5,9 millió hektolitert tett ki, ami az egész termelés (20,9 millió) több mint egynegyede. 2009 óta ez a legmagasabb arány – írják a közleményben. A korábbi évhez viszonyítva tavaly az export 788 000 hektoliterrel volt magasabb.

A cseh sör iránti kereslet az egész Európai Unióban növekszik, leginkább Németországban és Szlovákiában. Az unión kívülre 1,6 millió hektoliter sört szállítottak a csehek.


Fotó: Depositphotos

A sörbehozatal továbbra is alacsony, a hazai fogyasztás mindössze három százaléka. Ugyanakkor egy év alatt a külföldi sörök fogyasztása 9 százalékkal emelkedett.

A sör 75 százalékát az üzletekben adták el. A vendéglői, kocsmai sörfogyasztás fokozatosan csökken. A palackozott sör egyre népszerűbb, tavaly az összes fogyasztás majdnem egynegyedét tette ki.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.