Mégsem csak az oltottak mehetnek étterembe Csehországban

Hatályon kívül helyezte szerdán a legfelsőbb cseh közigazgatási bíróság azt a kormányrendeletet, miszerint a vendéglőket csakis a beoltottak vagy a Covid-19-en a közelmúltban átesettek látogathatják - jelentette a közszolgálati cseh rádió.

Az egészségügyi minisztériumnak most hét napja van arra, hogy eleget tegyen a bírósági döntésnek. Petr Fiala miniszterelnök bejelentette, hogy rendkívüli kormányülést hív össze az egyébként az utóbbi időben a közéletben és a sajtóban is sokat vitatott téma új rendezésére. Petr Mikes, a legfelsőbb bíróság egyik bírája szerint a kormány előtt most két lehetőség áll: vagy engedélyezi, hogy a friss PCR-teszttel rendelkezők is látogathassák a vendéglőket és a szállodákat, vagy újra szükségállapotot hirdet. Mikes azt mondta: a jelenlegi szabályozás diszkriminatív.

Csehországban már hetek óta tüntetések vannak a koronavírus-járvány miatti korlátozások és óvintézkedések ellen, amelyeket elsősorban a Chcípl PES (Elpusztult a kutya) elnevezésű polgári kezdeményezés szervez. A PES a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, de kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat tavaly év elején olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt a megélhetésüket látják veszélyeztetve. A tüntetők szeretnék elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a pandémiatörvényt, amelynek alapján a parlament a kormányt rendkívüli intézkedések meghozatalára hatalmazhatja fel anélkül, hogy szükségállapotot kellene kihirdetni. A képviselőház a héten azért tűzte napirendre a témát, mert a kormányon lévő ötpárti jobboldali koalíció módosításokkal hatékonyabbá szeretné tenni a jogszabályt.

Csehországban kedden mintegy 57 ezer új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami a duplája az egy héttel ezelőtti napi eseteknek. Ebből majdnem 10 ezer személynél újrafertőződésről van szó. A kórházakban 2653 személyt kezelnek, közülük mintegy 200 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Forrás: MTI


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.