Mégsem csak az oltottak mehetnek étterembe Csehországban

Hatályon kívül helyezte szerdán a legfelsőbb cseh közigazgatási bíróság azt a kormányrendeletet, miszerint a vendéglőket csakis a beoltottak vagy a Covid-19-en a közelmúltban átesettek látogathatják - jelentette a közszolgálati cseh rádió.

Az egészségügyi minisztériumnak most hét napja van arra, hogy eleget tegyen a bírósági döntésnek. Petr Fiala miniszterelnök bejelentette, hogy rendkívüli kormányülést hív össze az egyébként az utóbbi időben a közéletben és a sajtóban is sokat vitatott téma új rendezésére. Petr Mikes, a legfelsőbb bíróság egyik bírája szerint a kormány előtt most két lehetőség áll: vagy engedélyezi, hogy a friss PCR-teszttel rendelkezők is látogathassák a vendéglőket és a szállodákat, vagy újra szükségállapotot hirdet. Mikes azt mondta: a jelenlegi szabályozás diszkriminatív.

Csehországban már hetek óta tüntetések vannak a koronavírus-járvány miatti korlátozások és óvintézkedések ellen, amelyeket elsősorban a Chcípl PES (Elpusztult a kutya) elnevezésű polgári kezdeményezés szervez. A PES a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, de kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat tavaly év elején olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt a megélhetésüket látják veszélyeztetve. A tüntetők szeretnék elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a pandémiatörvényt, amelynek alapján a parlament a kormányt rendkívüli intézkedések meghozatalára hatalmazhatja fel anélkül, hogy szükségállapotot kellene kihirdetni. A képviselőház a héten azért tűzte napirendre a témát, mert a kormányon lévő ötpárti jobboldali koalíció módosításokkal hatékonyabbá szeretné tenni a jogszabályt.

Csehországban kedden mintegy 57 ezer új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami a duplája az egy héttel ezelőtti napi eseteknek. Ebből majdnem 10 ezer személynél újrafertőződésről van szó. A kórházakban 2653 személyt kezelnek, közülük mintegy 200 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.