Kína: elfogadhatatlanok az állampolgáraink elleni szankciók

Kína: elfogadhatatlanok az állampolgáraink elleni szankciók 

Miközben egyre több a koronavírusos megbetegedés Kínában, a kínai kormány kifogásolja azon országok lépéseit, amelyek utazási korlátozásokat vezettek be a kínai utasokkal szemben.
Berobbant a koronavírus-járvány Mikronéziában is

Berobbant a koronavírus-járvány Mikronéziában is 

A járványszerű terjedést eddig el tudta kerülni a térség a szigorú határellenőrzések és karanténkötelezettségek miatt. Ausztráliában is tarol az omikron. 
Franciaországban ismét felgyorsult a járvány terjedése

Franciaországban ismét felgyorsult a járvány terjedése 

Már 3. hete emelkedik a napi esetszám, ezért bár nincsenek kötelező korlátozások, de a hatóságok ajánlják a maszkviselést a tömegközlekedésnél.
Keddtől 9 hónapig érvényes az uniós védettségi igazolvány

Keddtől 9 hónapig érvényes az uniós védettségi igazolvány 

Február 1-jén hatályba lép a koronavírus elleni védettségről szóló uniós igazolványokra vonatkozó rendelet módosítása, amely az uniós tanusítványok esetében 9 hónapos érvényességi időt állapít meg az Európai Unión belüli utazások tekintetében - emlékeztetett az Európai Bizottság hétfőn.
Gyorsan terjed az omikron, de nincsenek súlyos betegek

Gyorsan terjed az omikron, de nincsenek súlyos betegek 

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna - mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter.
Indiai mutáns: aggasztó vs. biztató kilátások

Indiai mutáns: aggasztó vs. biztató kilátások  

Optimizmusra ad okot a tény, hogy bár egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány negyedik, indiai eredetű, delta nevű variánsa Nagy-Britanniában, Izraelben és Németországban is, továbbra is alig vannak súlyos megbetegedések.
Olaszország: hamarosan nem kell teszt a kétszer beoltott turistáknak

Olaszország: hamarosan nem kell teszt a kétszer beoltott turistáknak 

Május 15-től indul az olaszországi nyári idegenforgalmi szezon, amikortól a többi között a teljesen átoltott külföldiek esetében eltörlik a tesztelést és a karantén-kötelezettséget - számoltak be erről az olasz lapok szerdán.
Ismét karantén alá kerülhet az ausztriai Tirol tartomány

Ismét karantén alá kerülhet az ausztriai Tirol tartomány 

A koronavírus dél-afrikai mutációjának intenzív terjedése miatt lezárhatják Tirol tartomány bizonyos területeit.
Az uniós beutazóktól is negatív tesztet kér Franciaország

Az uniós beutazóktól is negatív tesztet kér Franciaország 

A koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország az Európai Unió tagállamaiból tengeri vagy légi úton érkezőket is csak egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszt kell felmutatatása mellett engedi belépni a területére.
WHO: utazásnál ne legyen kötelező a védőoltás

WHO: utazásnál ne legyen kötelező a védőoltás 

A vakcinákkal kapcsolatos információhiány miatt egyelőre az ENSZ egészségügyi szervezete sem javasolja, hogy az oltás meglétéhez kössék a nemzetközi utazást az országok - írja az AIRportal.hu.

Ellenzi a WTTC, hogy csak a beoltottak utazhassanak 

Nem szeretné az Utazási és Turisztikai Világtanács, ha kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinát az utazásokhoz. A WHO eközben arra figyelmeztet, hogy idén vélhetően még nem lesz meg az emberiség nyájimmunitása - írja az AIRportal.hu.

Már Magyarországon is benn van a mutáció 

A szakember szerint ha nálunk is elterjed az új variáns, akkor a jelenlegi korlátozások mellett lassabban csökkenhet a fertőzések száma - írja a hvg.hu.

A britek elleni utazási tilalmak enyhítését javasolja az EU 

Az Európai Bizottság az Egyesült Királyságra vonatkozó utazási tilalmak egyes esetekben történő enyhítését javasolta az unió mind a 27 országának. A tilalmat azért vezette be néhány ország, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbi variánsoknál 70 százalékkal fertőzőbb változata bukkant fel.

Eddig nem jöhetnek hozzánk brit járatok 

Nagy-Britanniában az eddiginél gyorsabban terjedő koronavírus-mutációt fedeztek fel a napokban. Emiatt több mint 40 ország rendelte el az onnan érkező repülők leszállását.

Miért okozhat gondot a koronavírus új mutációja? 

Néhány napon belül országok tucatjai tiltották ki a szigetországból érkező légi járatokat. A koronavírus megjelenése óta nem először mutálódik, a jelenlegi variánsra azonban oda kell figyelni, mert a vírus-tüskefehérjét is érinti, amin több vakcina is alapul.

Magyarország sem fogad járatokat az Egyesült Királyságból 

December 22. kedd 0 órától Magyarország sem fogad utasszállító járatokat az Egyesült Királyságból, jelentette be a kormány friss döntését Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői járványhelyzetről tartott sajtótájékoztatón - írja az AIRportal.hu.

Bezárkóznak a britek elől Európa országai 

A Németország és az Egyesült Királyság, illetve a Németország és Dél-Afrika közötti utazási lehetőségek korlátozására készül a német szövetségi kormány az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mutációja miatt - jelentették be vasárnap Berlinben.

Vörös zóna lesz Olaszország 

Teljes zárlatot rendelnek el Olaszországban az év végi ünnepek tíz napjára a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében, egésznapos kijárási tilalommal - jelentette be Giuseppe Conte kormányfő péntek este, aki ugyanakkor kisebb engedményeket is bejelentett a családi összejövetelek biztosítására.

Ismét zárlat jön Ausztriában 

Karácsony után, december 26-ától újfent átfogó zárlat lép életbe Ausztriában a koronavírus-járvány miatt - jelentette be az osztrák kormány péntek este. Karácsonykor az éjszakai kijárási tilalmat átmenetileg feloldják, s maximum 10 fő találkozhat egy helyen több háztartásból.

Légi úton - korlátozások nélkül 

Ha valaki Brazíliába szeretne utaz(tat)ni, a Rio Convention & Visitors Bureau tájékoztatása szerint nincs szükség COVID tesztre, nincs kötelező karantén és az eddigi kötelező utasbiztosítással sem kell rendelkezni. Tengeren vagy szárazföldön az utazók nem léphetnek Brazília területére.

Adatvédelmileg aggályos az új, QR-kód alapú utazás? 

Kínában több – főleg a COVID-19 járvány miatt lezárt tartományban – bevezetésre került egy “egészségkód” nevű rendszer, amely nagymértékben befolyásolja az állampolgárok szabad mozgását.

Csak az oltottakat engedik majd repülőgépre ülni? 

Világszinten érvényes szabályokról egyelőre nem hallani, de Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója bejelentette: ha elérhetők lesznek a koronavírus elleni vakcinák, akkor azokat légitársasága kötelezővé fogja tenni a nemzetközi járatain, és szerinte ezzel nem lesz egyedül, sőt - írja az AIRportal.hu.

Oslóban leállíttatnák a Wizz Air norvég belföldi járatait 

Alig egy hét működés után a Wizz Air norvégiai terjeszkedése körül ismét botrány kezd kialakulni: Oslo főpolgármestere kitiltatná a légitársaság belföldi járatait, mert a fővárosi reptéren létrehozott bázisra telepített lengyel személyzet körében több koronavírus-fertőzöttet találtak - írja az AIRportal.hu.

Az oltások már jövő nyárra sokkal jobb helyzetet teremthetnek 

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.

Indul a vakcinaturizmus 

Külföldön hamarabb lett vakcina Covid ellen, így irányba állhatnak azok, akik már nagyon beadatnák maguknak.

Covidosok utókezelése egy bécsi gyógyfürdőben  

A Therme Wien azoknak kínál rehabilitációs lehetőséget, akik koronavírus-fertőzés utáni szövődményeket tapasztalnak: nehézlégzést, fejfájást, levertséget. A kezelés része a légzéstréning és az izmok újraépítése is. Mindezt azt osztrák társadalombiztosító fedezi.

A belélegezhető vakcina lesz a szuperfegyver? 

Erősebb védelmet adhatnak a belélegzendő oltások, amelyek a vírus közösségi terjedésének megállításában is nagy szerepet játszhatnak majd. Egyszerűbb felhasználni, könnyebb tárolni, könnyebb beadni: belélegezhető vakcinák fejlesztésén is dolgoznak orvoscsoportok a koronavírus elleni küzdelem jegyében – derült ki a Bloomberg cikkéből.

Hamarosan kezdődhet a tömeges oltás Nagy-Britanniában 

Rövid időn belül, akár három hónap múlva elkezdődhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag tömeges alkalmazása Nagy-Britanniában, és ez esélyt teremt arra, hogy húsvétig minden felnőtt megkaphatja az oltást - írta kormányforrásokat és a vakcina fejlesztésén dolgozó kutatókat idézve a szombati The Times.

Marseille-ben engedmények, Párizsban szigorítások 

Marseille-ben újranyithatnak az éttermek, Párizsban keddtől zárva tartanak a bárok.

Nem jelent extra kockázatot a fürdőlátogatás 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni.

Így változtattak a szabályokon a fürdők 

Ez főleg a testhőmérséklet-mérésre és a maszkviselésre vonatkozik.

Ezeket a fürdők szenvednek leginkább Budapesten 

A koronavírusos időszak előtt két műemlék gyógyfürdőben a külföldiek részaránya 85 százalékot tett ki. Három budapesti fürdőben viszont az egy százalékot sem érte el a turisták aránya.

Olyan sokszínűek a beutazási korlátozások a tagállamokban, mint maga Európa 

Az európai utazási irodák szövetsége, az ECTAA felmérést készített tagjai körében az egyes országokban a COVID-19 járvány kapcsán alkalmazott beutazási korlátozásokról. Az uniós kutatást a MUISZ ültette át magyar nyelvre és juttatta el szerkesztőségünknek. 

Állami segítségnyújtás nélkül végképp ellehetetlenül a turizmus 

Szerdán ismét összeült öt szakmai szervezet, hogy arról egyeztessenek, hogy újból a kormányhoz forduljanak segítségért.

A koronavírus átírja a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát is 

Fontos bejelentést tett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese, Könnyid László az alábbi videóüzenetben.

Megkapta az engedélyt az 1500 forintos koronavírusteszt 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet már áldását adta arra az új koronavírustesztre, amely feltalálója szerint 15 percen belül eredményt ad, és megfizethető árral rendelkezik.

Piros országgá nyilvánította Magyarországot Belgium 

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami a belga külügyminisztérium honlapján kedden közzétett információk szerint azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra.

Íme a részletes teendők a külföldről hazatérőknek 

A külföldről hazatérőkre vonatkozó szabályokról tájékoztatott a koronavirus.gov.hu kedden.

Szeptember 1-től még több dolgozót tesztelnek az osztrák turizmusban 

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős osztrák miniszter bejelentése alapján szeptember elsejétől a szállodákban dolgozók mellett az éttermekben, egyéb vendéglátóhelyeken, továbbá a kempingekben és az ifjúsági szállásokon a vendégekkel közvetlenül érintkező munkatársakra is kiterjesztik az állami szűrőprogramot - írja a GD Consulsting.

A francia Riviérán megharagudtak a német és belga korlátozások miatt 

Erőszakosnak és igazságtalannak nevezték csütörtökön a francia Riviéra vezetői, hogy Nagy-Britannia után Belgium és Németország is utazási korlátozásokat léptetett életbe a leglátogatottabb francia régióval szemben a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt.

Hatalmas a veszteség az osztrák utaztatóknál 

Segélykiáltással érnek fel Georg Kadanka, az Osztrák Kereskedelmi Kamara (WKO) utazás irodai tagozat vezetőjének szavai, miszerint az osztrák utazásszervezési ágazat idén eddig 80 százalékos forgalom-visszaesést volt kénytelen elszenvedni - írja a GD Consulting. 

2021 közepén kezdődhet több Covid-vakcina gyártása 

Három amerikai, két kínai és egy brit gyógyszercég koronavírus-vakcinája már a klinikai tesztelés harmadik fázisában, a nagy tömegeken történő tesztelés fázisában jár.

Európában már elérhető a koronavírus-gyógyszer 

Az első klinikai teszteken a koronavírusos betegek kezelésében hatékony gyógyszer, a remdesivir gyártója megkapta az uniós engedélyt, hogy hozzáférhetővé váljon az EU és az Egyesült Királyság állampolgárai számára.

Görögország éjszakára lezárja a határait 

Görögország éjszakára lezárja határátkelőit a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli megemelkedése miatt, csak a bulgáriai határon lévő átkelőhelyek maradnak nyitva - közölte csütörtökön a görög kormány.

Augusztus 1-től ismét változások a határátlépésben 

Közzétették a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatóját arról, hogy augusztus 1-től milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésű országból Magyarország területére, valamint mi a teendője akkor, ha az elrendelt hatósági házi karatén alól mentesülni szeretne.

Korlátozások augusztustól Európában 

Az ok nyilvánvaló: a koronavírus terjedésének megfékezése.

Tömegesen tesztelik a turisztikai dolgozókat Ausztriában  

Szinte az összes turizmusban dolgozót tesztelik az ausztriai Wolfgangsee körül, miután az utóbbi napokban vészesen megugrott a koronavírusos esetek száma.

E héttől szigorít Ausztria 

A Magyarország felől érkezőkre nem vonatkozik.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!