MIE-közgyűlés: tiszteletbeli tagokat is választottak

MIE-közgyűlés: tiszteletbeli tagokat is választottak 

Különleges helyszínen, a Zwack Unicum Házban, a Füves Bárban tartotta a Magyar Idegenvezetők Egyesülete éves közgyűlését. A tagok lehetőséget kaptak, hogy a tanácskozás előtt bejárhassák a pincéket, ahol a füveket és a hordókat tekintették meg, szakértő vezetéssel.
5 éves születésnapját ünnepelte a MIE

5 éves születésnapját ünnepelte a MIE 

2016 decemberében alakult meg a Magyar Idegenvezetők Egyesülete, de sajnos a covid miatt az évfordulót nem ünnepelhették meg akkor egy személyes találkozóval az idegenvezetők.
Márciustól belépős lesz a Szent István Bazilika

Márciustól belépős lesz a Szent István Bazilika 

Jövő tavasszal Budapest emblematikus nevezetessége, a Szent István Bazilika bevezeti a kötelező adomány helyett a belépőjegy-rendszert.
Ezeken a helyszíneken nemsokára csak helyi idegenvezető dolgozhat?

Ezeken a helyszíneken nemsokára csak helyi idegenvezető dolgozhat? 

Kedden tartotta a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) Idegenvezetői Fórumát. Az online esemény fő témája az idegenvezetői törvény módosítása volt. A tagság Ujhelyi Istvántól azt tudta meg, miért köti a kormány a bilaterális szerződéseket a védettségi igazolványok elfogadásáról, amikor hamarosan itt az uniós vakcinaútlevél.
A hazai idegenvezetők súlyos helyzetére már a nemzetközi média is felfigyelt

A hazai idegenvezetők súlyos helyzetére már a nemzetközi média is felfigyelt 

Egy évvel ezelőtt kezdődtek Magyarországon a koronavírus-járvány miatt bevezetett, idegenforgalmat és a vendéglátást erősen sújtó korlátozások. A kormány több-kevesebb sikerrel próbálta támogatni a bajba jutott vállalkozásokat és egyéni vállalkozókat, de ebből a segítségből valahogy mindig kimaradtak az idegenvezetők.
MIE: nem csoda, hogy ebből a körből is kimaradtunk

MIE: nem csoda, hogy ebből a körből is kimaradtunk 

Márciustól lesz igényelhető a turisztikai vállalkozások számára az újraindítást segítő 10 millió forintos ingyenhitel. Utánajártunk, miként éli meg az érintett szakszövetség, hogy az idegenvezetők ebből is kimaradtak.

A következő szezon más lesz - az idegenvezetők számára 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, úgy tűnik, hogy a következő szezon más lesz, mint az eddigiek. Augusztusban az MTÜ illetékesei megkeresték a MIe és a MISZ elnökeit hogy egy több órás tanácskozás eredményeképpen az új Idegenvezetői Törvény tervezetét előkészítsék ez év végéig. De miért is van szükség új törvényre? Utánajártunk.
Előrelépés az új  Idegenvezetői Törvény kapcsán

Előrelépés az új Idegenvezetői Törvény kapcsán 

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) facebook oldalán arról tájékoztat, hogy előrelépés történt az új Idegenvezetői Törvény előkészítéséről. Ennek egy részletét változtatás nélkül közöljük:
Ugyanazt a valóságot éljük

Ugyanazt a valóságot éljük 

Az idegenvezetők többsége –aki még a szakmában maradt– egzisztenciális bizonytalanságot él át munka és bevétel nélkül. A szakmai szervezetek több fronton is próbálnak változást elérni, hogy az ágazat meg tudja tartani a széleskörű műveltséggel és speciális készségekkel bíró munkaerőt, azonban úgy tűnik, süket fülekre találnak. Stumpf Éda idegenvezetővel, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) tiszteletbeli elnökével beszélgettünk.
A MIE állásfoglalása az idegenvezetői mentőcsomagról

A MIE állásfoglalása az idegenvezetői mentőcsomagról 

"A napokban megjelent vidéki idegenvezetőkre vonatkozó pályázat sok félreértést, csalódást, heves diskurzusokat okozott a szakmánkon belül. A MIe addig nem szeretett volna nyilatkozni, amíg az egész ügynek az utolsó részletekig nem néz utána és a következőket állapítottuk meg" - írják közösségi oldalukon.

Havi állami apanázst a legkiszolgáltatottabb szakembereknek 

Flashmob-ot tartottak az idegenvezetők, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét hátrányos helyzetükre. Havi állami támogatásért vagy adó- és járulékkedvezményért küzdenek

Csak szeretnénk jól csinálni 

Múlt héten részt vettünk egy lakossági fórumon a Zöldike Klubban. Az esemény témája az első kerületieket mind jobban zavaró turistaáradat és az őket szállító buszok. A szakértők -és az ott lakók- végül egyet értettek abban, hogy szabályozásra és megfelelő szankciókra van szükség.

Javaslat a jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására 

Turisztikai berkekben egyre gyakrabban merül fel a jogosulatlan idegenvezetés témaköre. Mit takar ez pontosan? Mik a veszélyei? Ötvenezer forint vagy hatvanezer euró a megoldás? Nem ilyen egyszerű. 

Az idegenvezető a kapocs a vendég és az utazási iroda közt 

Miért fontos az idegenvezető szerepe? Hogyan tud fejlődni? Mivel könnyítheti meg a saját munkáját? Milyen elvárásokat kell teljesítenie? A többi között ezekre a kérdésekre kaptak választ a szakemberek 03.21-én a Cityrama Utazási Iroda Idegenvezetői Konferenciáján a Bo33 Hotel rendezvénytermében.

Stratégiai megállapodások a MIe közgyűlésen 

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének éves közgyűlése csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zajlott.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!