Havi állami apanázst a legkiszolgáltatottabb szakembereknek

Flashmob-ot tartottak az idegenvezetők, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét hátrányos helyzetükre. Havi állami támogatásért vagy adó- és járulékkedvezményért küzdenek

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a szakma legnagyobb vesztesei az idegenvezetők, mivel őket sújtotta a válság a legkorábban a csoportok elmaradásával, és ők kerülnek vissza a legkésőbb is a vérkeringésbe, hiszen számos szolgáltató, köztük a hotelek, vendéglátóhelyek, attrakciók már most fogadják a belföldi turistákat és hamarosan a külföldi egyéni beutazókat, míg az idegenvezetőknek csak őszre vannak felkéréseik. „Magyarországon 15 ezer idegenvezető van nyilvántartásban, ebből 4-5 ezer szakember dolgozik aktívan, ami a turizmusban dolgozók 400 000-es létszámához képest alacsony létszám, de félő, hogy ez a sok ezer ember pályaelhagyóvá válik a következő egy évben, mert a turizmus újraindulásáig kénytelen lesz valamiből megélni” – emelte ki az elnök.

Deák Judit arra is rámutatott, hogy az idegenvezetői szövetségek már márciusban lobbiztak a döntéshozóknál, de a mai napig nem kaptak hathatós segítséget. Európában Görögország volt az egyetlen, ahol mindössze két hónapig kaptak a szakmabeliek 800 eurós támogatást, de még a gazdasági szempontból gyengébb lábakon álló Albánia is nyújtott egyszeri 150 eurós támogatást nyújtott idegenvezetőinek. Máltától az Egyesült Királyságig, Portugáliától Csehországig viszont szinte minden országban 3 hónapon át, de valahol augusztus, szeptember végéig, sőt az év végéig folyósítottak/folyósítanak havi apanázst a kormányok az idegenvezetők támogatására a túléléshez. Ez az összeg 600 és 1500 euró között mozgott/mozog a kontinens különböző országaiban.

100 000 forintos havi támogatás

Az elnök szerint a hazai turizmusnak komoly érdeke, hogy a kormány havi összeggel vagy adókedvezménnyel támogassa az idegenvezetőket. A MIE havi 100 000 forintot tartana méltányosnak, vagy alternatívaként év végig, esetleg jövő március végéig mentességet a járulék és adófizetés kötelezettsége alól. „Ezek hiányában félő, hogy mire újraindul számottevően a turizmus, a vendégek nem találnak majd idegenvezetőt az országban, hiszen addig sokan külföldre vagy pályaelhagyásra kényszerülnek” -hangsúlyozta a szakember. Az idegenvezetők az állami kompenzáció fejében felajánlották, hogy videó és képanyagot készítenek az országimázs munkához, magyar csoportokat vezetnek belföldön, és segítik a TDM szervezeteket a hatékonyabb munkában.

Caesar Éva, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy a kormány márciusi intézkedéscsomagjából (61/2020), amely a veszélyeztetett szakmák, köztük a turizmusban dolgozókat kívánta segíteni, kimaradt az idegenvezetés. A rendelet meghatározta azoknak, a kata tételes adózásban tevékenykedő személyeknek a körét, akikre átmenetileg adó és járulékfizetési mentességet hirdetett a kormány. Ebbe az idegenvezetők nem tartoztak bele. Három nappal később módosítottak ugyan a rendeleten a döntéshozók, de csupán azokra az idegenvezetőkre terjesztették ki, akik foglalkoztatottak, illetve alkalmazotti státuszban dolgoznak. Ez azonban elenyészően kevés emberre igaz a szakmában, mivel hazánkban az idegenvezetők túlnyomó része egyéni vállalkozóként tevékenykedik. Caesar Éva azt is elmondta, hogy az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán nemrég arra tett ígéretet, hogy pályázati lehetőséget hirdetnek meg az idegenvezetők számára a vidéki helyszínek bemutatására.

Idegenvezetőből árucsomagoló?

Pozsár Eszter, a Pozitív Gondolkodású Független Idegenvezetők Csoportja azt hangsúlyozta, hogy egy idegenvezető arca az országnak és aktívan formálja a hazánkról kialakuló képet. Ráadásul olyan hivatás, amely számtalan szakmát ötvöz, és rendkívül széleskörű műveltséget és speciális készségeket igényel, ehhez képest viszonylag alacsony a megbecsültsége. Azt is őszintén elmondta, hogy a belföldi idegenvezetés már így is telített, nem jelent a jelenleg munkanélküli kollégák számára alternatívát, a tanári pálya sem vesz fel ennyi munkaerőt, és ő és a kollégái manapság, amikor reálisan csak jövő tavasszal lesznek európai csoportjaik, tengerentúliak pedig talán még később - feltéve ha nem jön a pandémia második hulláma - már pizzafutár és csomagolói állásokat olvasgatnak, arra az esetre, ha minden kötél szakad.

Marián Bilačič, a Szlovák Idegenforgalom és Idegenvezetők Társulásának (SSSCR) elnöke egyben az Idegenvezetők Világszövetségének is a regionális elnöke, elmondta, hogy negyedmillió idegenvezető lett munkanélküli Európa-szerte, és az első negyedévben, amikor még március első felében volt turizmus, 40-50 százalékkal esett vissza a piac. Szlovákiában egyébként 450 eurós támogatást kaptak az ottani kollégák.

Felmondhatják a hiteleiket is

Dr. Kundi Viktória, a MIE elnökségi tagja abban látja hivatásuk fontosságát, hogy érdemben alakítják az országimázst, minőségi időt töltenek a vendégekkel, és olyan érdekes és értékes információkkal látják el őket, amelyekhez máshonnan nem juthatnak hozzá. A szakember szerint az idegenvezetők nemcsak azért vannak különösen kiszolgáltatott helyzetben, mert hónapok óta nincsenek bevételeik, és még jó ideig nem is számíthatnak arra, hogy lesznek, hanem azért is, mert sokan szüneteltetni kényszerülnek a vállalkozásukat. A kényszerszünet pedig nem számít bele a szolgálati időbe, ami hártányosan befolyásolja a nyugdíjak mértékét, és a vállalkozás szüneteltetésével a lakás- személyi- és babaváró hiteleket is felmondhatja a hitelintézet.

„A belföldi idegenvezetés azért nem lehet alternatíva az idegenvezetőknek, mert egy teljes profilváltást követel meg, hiszen egy új belföldi programot ki kell találni, le kell járni és be kell vezetni a piacra, amiből reálisan csak jövőre lehetne az utazásszervezőnek és az idegenvezetőnek is bevétele. Mindemellett azonban a belföldi piacon amúgy is elenyésző mértékű (csupán 5 %-nyi) a magyarok számára nyújtott idegenvezetői szolgáltatások iránti kereslet. A sétaműhelyek talán jelenthetnek álláslehetőséget, ahol egyébként sok, idegenvezető vizsgával és engedéllyel nem rendelkező értelmiségi visz túrákat” – mondta el Kundi Viktória.

Őszig biztosan semmi munka

A kilátásokkal kapcsolatban a szakemberek rámutattak, hogy az idegenvezetők azért is számíthatnak a közeli jövőben, a turizmus újraindulása után is komoly bevételkiesésre, mert megbízóik, többek között patinás, 100 éves nemzetközi utaztatók kerültek csődközeli helyzetbe. Másrészt a kereslet is csökken, tekitve, hogy sokan kerültek az utcára, vagy új munkahelyükön nem az az első dolguk, hogy vakációzni induljanak. Deák Judit, aki egy kisebb beutaztató irodát is működtet elmondta, augusztusig lemondták az összes programjukat vagy késő őszre, illetve jövő tavaszra foglalták át. Mások arról számoltak be, hogy a szeptemberre tolt programok lebonyolítása is teljesen még, és a globális bizonytalanság miatt az azutáni időszakokra sincsenek még megkeresések a külföldi partnerek részéről.

A rendezvényhez a belvárosi Urbán Betyár étterem biztosította a helyszínt, - amely számos turistacsoportot fogadott a válság előtt – így fejezve ki az idegenvezetők számára szolidaritásukat, hogy hasonló cipőben járnak.

A sajtóesemény után zenés-táncos esernyős flashmob-ot tartottak az idegenvezetők, 200 kolléga részvételével olasz példát követve. Ott több városban is volt hasonló, figyelemfelhívó demonstráció a döntéshozók számára. A budapestiek példáját vidéki helyszíneken követik majd a kollégák Pécsett, Veszprémben, Sopronban és Győrben.

Flashmob Pécsett:

{youtube|id=Lk7-xUFMCK0}

Forrás: Turizmus Online


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.