MIE: nem csoda, hogy ebből a körből is kimaradtunk

Márciustól lesz igényelhető a turisztikai vállalkozások számára az újraindítást segítő 10 millió forintos ingyenhitel. Utánajártunk, miként éli meg az érintett szakszövetség, hogy az idegenvezetők ebből is kimaradtak.

A Magyarországi Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke Deák Judit nem győzi elégszer elmondani, hogy az idegenvezetők rendre kimaradtak az ágazatot segítő intézkedésekből. A legkiszolgáltatottabb turisztikai szereplők helyzetéről korábban már részletesen írtunk.

"Minden igyekezetünk, közbenjárásunk ellenére a zömmel KATÁS idegenvezető vállalkozók sem járulékfizetési kedvezményt, sem bértámogatást nem élvezhettek. Nem fogadták el azt a javaslatunkat sem, hogy havi fix összeggel támogassák az idegenvezetőket, akiknek a munkája az utazási korlátozások miatt teljesen ellehetetlenült, és tavaly tavasz óta szinte egyáltalán nem jutnak bevételhez. Az Európai Unió minden egyes tagállamában Koszovón és Magyarországon kívül nyújt, nyújtott a kormányzat fix összegű támogatást az idegenvezetőknek. Mi 100 000 Ft-os havi összeget szerettünk volna kialkudni fejenként tagjaink számára, ami mintegy 300 eurónak felel meg. Szlovákiában, ahol a legalacsonyabb mértékű az idegenvezetők támogatása 430 eurót kaptak a kollégák, de az uniós átlag 1500 euró”. Az elnök hozzátette, hogy az szerinte mindezek mellett elvárható, hogy egy ilyen hosszan tartó kényszerpihenőben az idegenvezetők átmenetileg munkát vállaljanak alkalmi szinten más ágazatokban, hogy el tudják tartani magukat, és a családjaikat.

Deák Judit arra is rámutatott, hogy az idegenvezetők egyetlen esetben részesülhettek ugyan az elmúlt egy évben támogatásban, a Kisfaludy Program keretein belül, ez azonban csak a szakma maroknyi képviselője számára volt hozzáférhető. „A 4500 fős aktív, főállású idegenvezetőből 149 kolléga kapott 200 000 és 1 millió forint közötti összeget. A kiírás pedig mindössze a vidékiekre vonatkozott, miközben a többezer fős állomány oroszlánrésze a beutazó turizmusban leginkább érdekelt Budapesten tevékenykedik. Ezeknek az embereknek a jelentős részének pedig már tavaly tavaszra elfogytak a tartalékaik, és várták a szezont, hogy újra megtermelhessék a bevételüket, amelyet a tevékenység szezonális jellegéből adódóan be kell osztaniuk a gyenge őszi és téli hónapokra.

Deák Judit kiemelte, hogy mindezek után a most induló hitelprogramból is kizárták a súlyos anyagi gondokkal küzdő szakembereket. Az elnök szerint a mostani döntésnek azonban már technikai oka is lehet, hiszen a hitelfolyósítás feltétele, hogy valaki főfoglalkozásként űzze az adott tevékenységet, és aktuálisan legyen abból jövedelme. Az azonban, hogy a legtöbb idegenvezető bevételek híján az elmúlt egy évben szüneteltette vállalkozását, eleve kizárja őket a részvételből. Mindemellett az is aggályos lehet a hitelező bank szemében, hogy a hitelmoratórium előbb jár le, mint hogy a piac rendeződni tudna, kérdés akkor, hogy miből törleszt majd a vállalkozó, ha továbbra sem lesz bevétele.

A program részleteinek kidolgozásában aktívan részt vállaló MKIK-nál érdeklődtünk, hogy miért maradtak ki most is az idegenvezetők a segítségnyújtásból, ahol azt a választ kaptuk, hogy a hitelre jogosult tevékenységek TEÁOR számait a Kormány jelölte meg.

A MIE elnökét szintén megkérdeztük arról, hogy mi lehet az oka az idegenvezetők érdekeinek szisztematikus figyelmen kívül hagyásának az elmúlt egy évben. Deák Judit azt felelte, ezen már ők is elgondolkoztak, kérdéseket is tettek fel a döntéshozóknak, de nem kaptak választ.

A MIE egyébként jelenleg a tagdíjfizetés szüneteltetésével, online előadásokkal, a szezonra való ingyenes felkészítéssel segíti tagjait.

 


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.