Miről szól az év elején hatályba lépett ESG-törvény?

Miről szól az év elején hatályba lépett ESG-törvény? 

 Az ESG az angol environment, social és governance (környezeti, társadalmi, irányítás) kifejezések kezdőbetűiből jött létre.
Új törvény limitálhatja a vendégmunkások számát

Új törvény limitálhatja a vendégmunkások számát 

Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltenék be az üres állásokat. A kormány számít a külföldön dolgozó magyarok hazatelepülésére is.
Megmenekültek a turisták az indonéz szexuális szigortól

Megmenekültek a turisták az indonéz szexuális szigortól 

Csak a helyiekket fenyegeti börtön a házasságon kívüli szexért. 

A következő szezon más lesz - az idegenvezetők számára 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, úgy tűnik, hogy a következő szezon más lesz, mint az eddigiek. Augusztusban az MTÜ illetékesei megkeresték a MIe és a MISZ elnökeit hogy egy több órás tanácskozás eredményeképpen az új Idegenvezetői Törvény tervezetét előkészítsék ez év végéig. De miért is van szükség új törvényre? Utánajártunk.
Beadták az Airbnb-törvényt

Beadták az Airbnb-törvényt 

Ennek értelmében a kereskedelemről szóló 2005. évi törvény több, a magánszálláshelyekre vonatkozó résszel is kiegészül, többek között a magán- és egyéb szálláshely definíciójának meghatározásával, valamint az önkormányzatok ezek szabályozására vonatkozó hatáskörének maghatározásával - olvasható a Parlament.hu oldalon.
Külföldi utazás esetén érdemes értesíteni a számlavezető bankot

Külföldi utazás esetén érdemes értesíteni a számlavezető bankot 

2016-ban nagyot ugrott a bankkártyás fizetéseknek a népszerűsége. A növekvő kártya használat miatt a kártyás visszaélések száma is megemelkedett, hamarosan azonban a fogyasztókat védő két fontos új változás is életbe léphet.

Törvényi szabályozást sürget az MSZÉSZ a hotelek csillaghasználatára 

Törvényi szabályozást sürget a szállodák jogszerű csillaghasználatának garantálására a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A szakmai szövetség szerint egyelőre fehér foltnak számít a csillaghasználat jogszerűségének ellenőrzése is.

Törvénytervezet a carsharingről Németországban 

Egy új carsharing-törvény tervezetét hozta nyilvánosságra 2016 nyarán Berlinben a szövetségi közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztérium. A közlekedési kormányzat célja: a carsharing támogatása a fenntarthatóság, a városi parkolóhelyhiány leküzdése és a levegőszennyezés csökkentése céljából. 

Módosul a hungarikumtörvény 

Új alapokat kap a külhoni értékgyűjtés, az országhatárokon kívül ugyanolyan lendülettel folyjék a nemzeti értékgyűjtő, más néven "hungarikum mozgalom", mint az országhatáron belül. A módosítás minőségbiztosítási okokból kitér a "hungarikum" kifejezés visszaélésszerű használatának tiltására is.

Módosult a versenyjogi szabályozás 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény július 1-jétől hatályba lépő változásai számos anyagi és eljárásjogi módosítást eredményeznek. A hivatal úgy véli, a változásoknak köszönhetően egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá válnak az eljárásaik. Mivel a média- és reklámpiacra ezek a változtatások ugyanúgy vonatkoznak, ezért közzétesszük az iparágat is érintő pontokat (adott esetben a kontrollt egyébként az NMHH gyakorolja), illetve azt, hogy a GVH mit ígér ezekkel kapcsolatban.

Szakmai összefogás a tiltótáblák ellen 

Mint ismeretes március elsejétől a hazai vendéglátóhelyek és szállódák kötelesek "dohányozni tilos" táblákat kell elhelyezni jól látható helyen, amennyiben el akarják kerülni a horribilis összegű bírságokat. Ez ellen kíván fellépni a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, több szakmai szervezettel karöltve.

Vissza kell-e sajtolni a termálvizet a felhasználóknak? 

Számos kritika érte a kitermelt termálvíz visszasajtolási kötelezettségének végleges és differenciálatlan eltörlését az erről szóló előterjesztés általános vitájában, az Országgyűlés keddi ülésén.

Már kétmillióan csatlakoztak Maldív bojkottjához 

A bojkottra azután szólították fel a világ internetes közösségét, miután egy többszörös nemi erőszak túlélőjét, egy 15 éves lányt házasságon kívüli nemi élet miatt 100 nyilvános botütésre ítéltek.

Mégsem lesz olyan szigorú a holland drogtörvény 

Jó hír azoknak a turistáknak, akik a legális füvezés miatt utaznának Hollandiába, hogy mégsem vezetik be tervezett formájában a szigorító törvényt az országban.

Aggályos a készülő meteorológiai törvény? 

Új törvény készül, amely növeli az állami szerepvállalást a meteorológia területén, hogy a meteorológiai szolgálat ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, adta hírül a hirado.hu Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárának a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott kijelentései alapján. 

Tilos a vadpiknikezés Romániában 

Szigorú környezetvédelmi előírások betartására kötelezi a szabadban étkező kirándulókat a Romániában életbe lépő piknik törvény.

Bécs: az utcáról a kapuk mögé szorítják a prostitúciót 

Öt türelmi zónától eltekintve tilos lakott területen szexuális szolgáltatást kínálni Bécsben, engedélyeztetni kell a bordélyházakat és a kuncsaftokat is megbüntethetik. Az új törvény célja, hogy az utcáról a kapuk mögé szorítsák a prostitúciót.

Egyhangú döntés a világörökségi törvényről 

Az Országgyűlés 2011. június 14-én 280 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 22 tartózkodás mellett elfogadta a világörökségről szóló törvényt.

Önálló világörökségi törvényt terveznek 

Első körben hétfőn, május 16-án tárgyalhatja majd az Országgyűlés a világörökségi törvény tervezetét, amely széleskörű társadalmi egyeztetés után született meg - jelentette be csütörtökön a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit.

Hol cigizhetek - büntetlenül? 

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik.

A Magyar Kerékpárosklub tiltakozik a „lex kuss” ellen 

A civil szervezetek jogait korlátozó előterjesztés visszavonását sürgeti a Magyar Kerékpárosklub (MKK).
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!