Törvényi szabályozást sürget az MSZÉSZ a hotelek csillaghasználatára

Törvényi szabályozást sürget a szállodák jogszerű csillaghasználatának garantálására a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A szakmai szövetség szerint egyelőre fehér foltnak számít a csillaghasználat jogszerűségének ellenőrzése is.

A főszezoni előfoglalási adatok és a vendégek emelkedő elvárásai miatt is foglalkozni kell a garantálható szállodai minőség és a fogyasztóvédelmi feladatok csillaghasználatot érintő kérdésével – hangsúlyozta az MSZÉSZ.

A szállodai csillagok és a mögöttük megtalálható szigorú kritériumok rendszerét jelenleg Magyarországon a már 17 EU tagországban egységesen alkalmazott Hotelstars Union rendszer jelenti, amelyet mint Nemzeti Védjegyet a szövetség működtet.

A hazai szállodai kapacitás 60 százalékát magában foglaló szálláshelyek százai már jelenleg is rendelkeznek ezzel a minősítéssel, vagyis már most is jogszerűen használják a csillagokat. 

Az MSZÉSZ új vezetősége szerint célként kell megfogalmazni, hogy felmenő rendszerben, de belátható időn belül valamennyi szálloda csatlakozzon a rendszerhez. A vendégek egységes elvárásai ezt a folyamatot várhatóan felgyorsítják.

Szükség lesz arra, hogy sok más országhoz hasonlóan hazánkban is jogszabályi hátteret kapjon a csillagok használata, annak kötelező erejével, biztosítva a fogyasztók védelmét és védve azon szállodákat, amelyek ellenőrizhető minőséget kínálnak vendégeiknek  - olvasható a Világgazdaság oldalán. 


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.