Aggályos a készülő meteorológiai törvény?

Új törvény készül, amely növeli az állami szerepvállalást a meteorológia területén, hogy a meteorológiai szolgálat ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, adta hírül a hirado.hu Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárának a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott kijelentései alapján. 

Az államtitkár elmondása szerint az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak jelenleg működési költségeinek felét kell saját erőből előteremtenie, a törvényi szabályozással arra törekszenek, hogy ezen a területen minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás, az OMSZ ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, ne kelljen az információkat eladnia bevételei növelésére.

Aggályos a készülő törvény

Az Esőtánc.hu meteorológiai portál lapunknak eljuttatott közleménye szerint rendkívül aggályosnak tartja az új meteorológiai törvényről megjelent híreket. Szerintük az új jogszabály felszámolhatja a zömében hazai mikro- és kisvállalkozások által üzemeltetett meteorológia portálokat, gátolja az innovációt és nemet mond a szabad versenyre, olyan indokok alapján, amely meglátásuk szerint nem állják meg a helyüket. Az alternatív időjárási oldalakat napi szinten látogató százezrek jól mutatják a lakossági igényt a sokszínű időjárás előrejelzésre, amit eltörölne egy állami monopólium.

Az oldal szerint rendkívül visszás, ahogy a törvény előkészítése és kommunikációja zajlik, és amely negatív színben tünteti fel a magán meteorológiai társaságokat. Nehezen értelmezhetők Illés Zoltán államtitkár szavai, mely szerint az új törvény „nem támogatja, hogy a magánmeteorológiai társaságok elemzéseket készítsenek”, írják. A legtöbb esetben az internetes meteorológiai portálok, így a honlap sem használ fel olyan adatokat, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) gyűjt vagy állít elő, leszámítva a közérdekű adatokat, ám ezek sem képezik lényegi részét az oldalnak.

Furcsálják, hogy a kommunikáció negatív színben tünteti fel az alternatív időjárási előrejelzéseket és, hogy a jogalkotásból – egyelőre – hiányzik a társadalmi egyeztetés.

Az Esőtánc.hu időjárás előrejelzése a szabadon felhasználható nemzetközi GFS (Global Forecast System) numerikus előrejelző modell alapján készül, amelyet az amerikai NOAA, az Egyesült Államok nemzeti óceán és légkörkutató intézete futtat. Nincs tehát szó arról, hogy kizárólag az OMSZ előrejelzéseit használnák fel a magántársaságok. Valójában az interneten számos nemzetközi intézet szabadon elérhetővé teszi olykor nagyfelbontású modellfutásainak eredményét, amelyből igen jó minőségű előrejelzés készíthető a szerzői jogok tiszteletben tartásával (GFS, UKMO, WRF, UKMO, JMA, stb.). Éppen a nemzetközi intézetek nyitottságának és felkészültségének köszönhetően nem lehet állami monopólium az időjárás előrejelzés, hiszen ezt az interneten elérhető modellek lehetetlenné teszik. Jellemző, hogy számos nemzetközi médiaszolgáltató, így a BBC, vagy a Yahoo is ad ki Magyarországra vonatkozó előrejelzést.

Az idehaza időjárás előrejelzéssel foglalkozó társaságok jelentős része kis- és mikrovállalkozó, sok esetben amatőr meteorológiai oldalakról, és szinte minden esetben hazai vállalkozásokról van szó, amelyek működését a törvénytervezet ellehetetlenítené. Ezzel pedig a keresőmotorokban az OMSZ-nek új vetélytársai támadnának, éspedig a külföldi médiaszolgáltatók és vállalatok által üzemeltetett időjárási oldalak.

A szabad piac ilyen jellegű korlátozását azért is tartja aggályosnak az oldal, mert a hazai, sokszor hobbioldalakból kinőtt internetes meteorológiai portálok és az itt zajló fejlesztések nagymértékben javították az időjárás előrejelzések színvonalát egyedi vizuális megoldásaikkal, speciális szakterületi előrejelzéseikkel. A szabad piaci verseny hiányában szerintük az innováció a jövőben gyengülni fog, és ez nem szolgálja a meteorológia érdekeit, sem a lakossági igényeket. Az OMSZ céljait és feladatait támogatjákk, de a monopólium bevezetése nem szolgálja a szervezet érdekeit sem, írják.

Az Esőtánc meteorológiai portál, mint amatőr időjárási oldal, nem használja fel az OMSZ adatait a közérdekű adatokon kívül, és nem értékesíti harmadik félnek sem előrejelzéseket. A továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően kívánnak működni, és ezért is remélik, hogy az új meteorológiai törvény olyan szellemben készül, amely továbbra is segíti az innovációt, tiszteletben tartja a szabad verseny elvét, és segíti a lakosság széleskörű tájékoztatását, hangsúlyozzák.

Egy másik időjárás előrejelző portál, a Köpönyeg közleménye szerint üdvözöl minden szakmaiságot szolgáló jogszabály-alkotást, mely végre rendezi az állami- és a magánszolgáltatók viszonyát. A törvény tervezetét ugyan még nem ismerik, de örülnek neki, amennyiben a szakmai közösséget támogatja, írják. A Köpönyeg.hu csapata a jövőben is fenntartani kívánja hobbi, illetve amatőr meteorológiai tevékenységét, továbbra sem az OMSZ céljai és feladatai ellen, hanem azok mellett. Ahogy a másik weboldalé, a Köpönyeg előrejelzései sem az OMSZ adataira épülnek, és az OMSZ közérdekű adatain kívül más információt nem használnak fel tőlük tevékenységünk során, nem építenek mérőállomás-hálózatot, és nem értékesítik tovább hobbi szinten elkészített időjárás-előrejelzéseiket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.