Utaztatókat is érint a Sberbank-csőd

Utaztatókat is érint a Sberbank-csőd 

Három utazási iroda van Magyarországon, amelyek vagyoni biztosítékát pénzbeli letét formájában a Sberbank kezelte. Őket - kettőt egészen biztosan - a hatóság már valamivel a csőd előtt figyelmeztetett, hogy érdemes lehet új partner után nézni. Az irodák működését a bank csődje nem veszélyezteti.
Nyári szezon: még több száz utaztató kivár

Nyári szezon: még több száz utaztató kivár 

A magyarországi utazási irodák közzétették, hogy mekkora vagyoni biztosítékkal vágnak neki 2021-nek. A számok alapján teljes a bizonytalanság a szektorban, több száz - tavaly még jelentést leadó - iroda kivár, hogy miként alakul az év.
Csökkentett kauciót minden irodának! - Nyílt levél a MUISZ-nak

Csökkentett kauciót minden irodának! - Nyílt levél a MUISZ-nak 

Nyílt levélben fordult a Facebook-on alakult Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete (TSZSÉ) a Magyar Utazási Irodák Szövetségéhez a vagyoni biztosíték kérdésében. A MUISZ válaszolt.
Mi a helyzet az utazási irodák vagyoni biztosítékával?

Mi a helyzet az utazási irodák vagyoni biztosítékával? 

Mintha nem lenne elég bajuk a covid miatt az egyik legnagyobb veszteseknek, a hazai utazási irodásoknak, most még az a hír is elterjedt a szakmában, hogy jövőre nem kötnek velük vagyoni biztosítékot a biztosítók. Megkérdeztük a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, Molnár Juditot, mi a véleménye erről az újabb nehézségről, és mi az igazság e témában?

Növekedésre számítanak idén az irodák  

Bár az utazási irodák tavalyi bevételéről csak májusban érkeznek adatok, a vagyoni biztosítékok növekedéséből arra lehet következtetni, hogy nem volt rossz évük és 2020-ban sem számítanak stagnálásra. A Thomas Cook csődje után vélhetően még nagyobb figyelem fordul arra, hogy az irodák mennyi pénzt különítenek el az ügyfelek kártalanítására - írja a napi.hu.
Charterező utazásszervezővé válik az Utazom.com

Charterező utazásszervezővé válik az Utazom.com 

Az Utazom.com Kft. a 2018-as szezontól a folyamatos és fenntartható fejlődést szem előtt tartva, megemeli vagyoni biztosítékát 12%-ról 20 %-ra. Ezzel kategóriát vált és charterező utazásszervező irodává válik. 
Idén másodszor is vagyoni biztosítékot emelt az Anubis Travel

Idén másodszor is vagyoni biztosítékot emelt az Anubis Travel 

A megnövekedett utasforgalomnak köszönhetően 2017 –es évben másodszor is megemelte vagyoni biztosítékát a charter piacon jeleskedő utazási iroda. Először nyáron 440 millióról 600 millióra majd pedig, 700millióra emelték biztosítékukat a Colonnade Biztosítónál — tájékoztatott kedden az iroda.
Kauciót emelt az 1000 Út Utazási Iroda

Kauciót emelt az 1000 Út Utazási Iroda 

Közel 30%-kal emelték vagyoni biztosítékukat.
Vagyoni biztosítékot emelt a Sun & Fun Holidays

Vagyoni biztosítékot emelt a Sun & Fun Holidays 

A megnövekedett utasforgalomnak köszönhetően vagyoni biztosítékot emelt a charteres csomagokat programozó utazásszervező, így 2017. júliusától már 800 millió Ft-ra biztosítja utasait a Colonnade Biztosítónál.

600 millió forintra emelte vagyoni biztosítékát az Anubis Travel 

A korábbi 440 millióról 600 millió forintra növelte vagyoni biztosítékát az Anubis Travel a közelmúltban.

Közel ezer utasa van jelenleg külföldön a Green Holidays-nek 

Közel ezer főt érint jelen pillanatban a Green Holidays csődje – tudtuk meg az Uniqa Biztosító lakossági és kárrendezési területért felelős vezetőjétől, Vereczki Andrástól, aki elmondta azt is, hogy az utasok 99%-a jelenleg Törökországban tartózkodik. Ez a szám ugyanakkor nem tartalmazza azokat a károsultakat, akiknek befizetett útjuk van az irodánál, de még nem utaztak el.

Beszüntette tevékenységét a Green Holidays (Frissítve!) 

Fizetésképtelenséget jelentett július 2-án, vasárnap kora este a Green Holidays Kft.. A társaság közleményben értesítette partnereit arról, hogy nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, a szükséges intézkedéseket helyette az Uniqa Biztosító teszi meg.

Green Holidays: 500 milliós vagyoni biztosíték az Uniqánál 

A Green Holidays kft. hosszas és kitartó munka végén stratégiai együttműködést kötött az Uniqa Biztosító Zrt-vel. Ennek keretében 500 millió forintos vagyoni biztosítékot igazolt az utazásszervező részére a biztosítótársaság.

Óvatosak, de bizakodók a charteres utazásszervezők 

Tovább csökkent a charteres utazásszervezők száma idén, és bár egyelőre óvatosak az utazási irodák, bizakodón néznek a szezon elé, a kereslet növekedése esetén pedig készek emelni kauciójuk összegén.

Optimista a hangulat a körutas piacon 

Miközben a minap arról írtunk, hogy megtizedelte az utazási irodákat a 2016-os esztendő, a nem charteres utazásszervezők többsége növekedésre számít az idén. A tavalyi visszaesés után az idei évre a top 50 utazásszervező együttesen közel 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi közel 4 milliárd és a 2015 végi 4,5 milliárd forint után. Ennek oka, amint azt az általunk megkérdezett utazásszervezők elmondták, hogy nőtt a magyarok utazási kedve, és elsősorban az olyan programokat keresik az irodáknál, amelyeket egyénileg nehéz megszervezni.

Colonnade: nincs sok változás a vagyoni biztosítékok piacán 

Az utazásszervezőknek minden év október 31-éig kell igazolniuk vagyoni biztosítékuk meglétét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) felé. A hivatalban jelenleg is folyik az adatok feldolgozása, körülbelül egy hét múlva tudunk pontos információkat a teljes magyar piacról. Addig is megkérdeztük az egyik, a vagyoni biztosítékok piacán vezetőnek számító biztosítótársaság képviselőjét, náluk milyen tendenciák tapasztalhatók. 

A Green Travel helyett a Green Holidays lesz a kiutaztató 

A Green Travel helyett a jövőben a Green Holidays végzi az utazásszervezői tevékenységet. Folyamatban van az ehhez szükséges feltételek teljesítése -  tájékoztatott a társaság.

Közeleg a határidő: ezt kell tudni a vagyoni biztosíték igazolásáról 

Ahogy minden évben, így idén is október 31-éig van lehetőségük az utazásszervezőknek arra, hogy vagyoni biztosítékuk igazolását elküldjék a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz.

Fontos határidő közeleg az utazási irodák számára 

Az ősz fontos kötelező biztosítási időszak az utazási irodáknak, utazásszervezőknek is, ekkor újíthatják meg vagyoni biztosítékukat, amely nélkül nem működhetnek. A piacon jelen lévő biztosítók 10 év alatt több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek.

Nőtt az utazásszervezők összkauciója 

2015-re 16,2 milliárd forintnyi vagyoni biztosítékot igazoltak a magyarországi utazásszervezők, a 2016-ra vonatkozó összeg eléri a 18,7 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy az idén az irodák egy jelentős része forgalma növekedésére számít.

Helyreigazítás 

Az utazom.com is a top 10-ben szerepel a 12%-os kaucióval rendelkező utazásszervezők listáján.

Jelentősen nőtt az utazásszervezők összkauciója 

Az idei évre 16,2 milliárd forintnyi vagyoni biztosítékot igazoltak a magyarországi utazásszervezők, a 2016-ra vonatkozó összeg eléri a 18,7 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy jövőre az irodák forgalmuk növekedésére számítanak. 

Utazásszervezőket bírságolt az MKEH 

A nyári ellenőrzéseket követően két esetben bírságolt utazásszervezéssel foglalkozó cégeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

Vagyoni biztosítékot emelt és elköltözött az utazom.com 

Az utazásszervező 120.000.000 forintra emelte kaucióját.

Utazásszervezők, fontos határidő közeleg! 

Október végéig kell igazolniuk a vagyoni biztosíték meglétét az utazási irodáknak.

Jól szerepeltek az utazásszervezők 

Július közepén fokozott ellenőrzést tartott az utazásszervezők vagyoni biztosítékára vonatkozóan a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Az ellenőrzésnek köszönhetően negyedmilliárd forinttal emelkedett az utazási irodák vagyoni biztosítéka – közölte a hivatal.

Negyedik alkalommal emelt vagyoni biztosítékot a Green Travel 

A megnövekedett forgalommal arányosan vagyoni biztosítékot emelt a Green Travel, immáron negyedik alkalommal idén – tájékoztatta szerkesztőségünket Göktas Merdol, a cég tulajdonos-ügyvezetője.

Ismét vagyoni biztosítékot emelt a Green Travel 

Jelenleg 1 milliárd 360 millió lett a biztosíték összege.

Ismét vagyoni biztosítékot emelt az Anubis Travel 

Ezúttal 13%-kal növekedett az utazásszervező biztosítéka.

Vagyoni biztosítékot emelt a Green Travel 

A megnövekedett forgalommal arányosan vagyoni biztosítékot emelt a tour-operátor – mondta el Göktas Merdol, a cég tulajdonos-ügyvezetője.

Utazási irodák: fontos határidő közeleg 

A vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozásoknak május 31-éig kell lejelenteniük tavalyi tényleges értékesítési árbevételüket a felügyelő hatóság felé. 

Meglódult a magyar kiutazási piac 

Az utóbbi három év során újra növekedésnek indult a hazai utazási irodák árbevétele, ami a hazai lakosság kiutazási kedvének erősödését jelzi. Bár az adatok biztatóak, azért még messze vagyunk a válság előtti szinttől.

Idő előtt véget ért az ausztrál álomút - csődbe ment az utazási iroda 

Az egzotikus utakat szervező budapesti Sz-Line Utazási Iroda engedélyét február végén visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hivatal. Hatfős csoportjukat idő előtt a biztosító hozta haza Ausztráliából. 

Nő a kereslet a körutazások, alternatív túrák iránt 

Tegnapi cikkünkben a charterező utazásszervezők toplistájának alakulását vettük górcső alá, most következzenek a nem charterező kiutaztatók, amelyeknek forgalmuk 12%-át kell vagyoni biztosítékkal fedezniük.

Kevesebb utazási iroda, növekvő vagyoni biztosíték 

A legfrissebb adatok szerint enyhén csökkent Magyarországon az utazásszervezői tevékenységet folytató és vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozók száma, ugyanakkor az irodák összességében növelték a jövő évre érvényes vagyoni biztosítékuk összegét, amiből arra következtethetünk, hogy bizakodóan ítélik meg az utazási piac várható alakulását.

Közeleg a vagyoni biztosíték igazolásának határideje 

Október végéig kell igazolniuk a vagyoni biztosíték meglétét az utazási irodáknak. 

300 milliós kauciót igazolt a Taurus Reisen 

300 millió forintos vagyoni biztosítékot igazolt 2014-re a Taurus Reisen – közölte lapunkkal az utazásszervező.

A chartertorta újraszeletelése és más finomságok 

Szokásunkhoz híven, az újév kezdetén ismét összefoglaljuk a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb adatai alapján a hazai utazásszervezői piac változásait. Emlékezetes, hogy a tour-operátoroknak minden év október 31-éig kell igazolniuk a jövő évi vagyoni biztosítékukat, a Hivatal rendelkezésünkre bocsátotta a tavaly év végén aktualizált adatokat. A Best Reisen eltűnése átrajzolja a charteres utazásszervezői térképet: több tour-operátor is megpróbálja elfoglalni a korábbi években a második legnagyobb forgalmat bonyolító túraszervező által üresen hagyott piaci rést, ugyanakkor a nem-charterező, valamint a belföldet programozó irodák toplistáján is érdekes fejleményeket láthatunk.

Utazási irodák: vészesen közeledik a határidő 

Október 31-éig kell a vagyoni biztosítékra kötelezett utazási irodáknak a 2014. évi biztosíték meglétét igazolniuk az MKEH-nál. 

Itt a szezon első hazai utazási irodai csődje 

Augusztus 13-tól beszüntette utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységét a szegedi Emerald Travel, tájékoztat honlapján az utazási iroda. 

Kinek mekkora a 2013-as kauciója? 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) számára a hazai utazásszervezőknek 2012. október 31-ig kellett igazolniuk a jövő évi vagyoni biztosítékukat. A Hivatal rendelkezésünkre bocsátotta az eddig feldolgozásra került - egyébként csak december 31-ével véglegessé váló - adatokat. Lássuk, hogy jövőre kinek mekkora lesz - a vagyoni biztosítéka!

Hónap végéig kell igazolni a vagyoni biztosítékot 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal weboldalán  figyelmezteti a vagyoni biztosítékköteles utazási vállalkozókat az igazolás benyújtásának közelgő határidejére. 

Nem elég a Sopianae Tours vagyoni biztosítéka a kárigényekre 

15 kárigény érkezett be az Uniqa Biztosítóhoz a Sopianae Tours csődje miatt.

Hamarosan itt van október vége 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult utazási vállalkozások számára intézett felhívását olvashatja teljes terjedelemben:

Az árbevétel és az utasszám valós növekedését a vagyoni biztosíték emelése is követi a Green Travelnél 

A 2010 –es év sikerei után 2011-ben ismét emelte vagyoni biztosítékát a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda, miután 22% -os árbevétel növekedést realizált a 12,7%-os utaslétszám gyarapodás mellett.

Megemelte vagyoni biztosítékát az Anubis Travel 

Az óriási keresletnek köszönhetően, mellyel az utasok és partnerek megtisztelték az Anubis Travelt az iroda növelte kapacitását valamennyi mediterrán desztinációra (Mallorca, Kréta, Rodosz, Bulgária). 

MKEH: még csak az irodák negyede jelentett 

A vagyoni biztosíték köteles tevékenységet végző utazási irodák nagyobb része nem kapkodja el az adatszolgáltatást tavalyi árbevételéről, péntekig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) mindössze 25 százalékuktól kapta meg a szükséges dokumentumokat, tájékoztatta a TurizmusOnline-t Lukács Balázs, az MKEH Idegenforgalmi Hatósági Iroda főosztályvezető-helyettese.

Nyakunkon május 31-e! 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult utazási vállalkozásokra vonatkozó felhívását az alábbiakban olvashatja:
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!