Ezekkel a fejlesztésekkel erősít Palócföld

A Palóc Út turisztikai szolgáltatói már nagyon várták a pandémia utáni újrakezdés lehetőségét. Több mint egy éve dolgoznak a most megvalósuló fejlesztésekért is, melyek illeszkednek az aktuális turisztikai trendekhez, a látogatók igényeihez. Élménygazdag de biztonságos, aktív kikapcsolódást kínálnak a legújabb fejlesztések három településen határon innen és túl.  (X)

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2005-ben alakult Palóc Út Egyesület 100 tagot számlál hazánkban és Szlovákiában – 35 önkormányzatot és magánszemélyeket – akiknek az a célja, hogy megőrizzék a palóc hagyományokat és élményszerűen bemutassák azokat a látogatóknak, turistáknak, úgy, hogy ez a tevékenység megélhetést is nyújtson a számukra és mérsékelje a hazai és szlovákiai vidékre jellemző elvándorlás mértékét. Az egyesület pályázati forrásokból igyekszik fejleszteni a turizmushoz szükséges infrastruktúrát, a legutóbbi határokon átnyúló Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program pályázatban három településen is forrásokhoz jutottak szolgáltatók Terényben, Mátrafüreden Szlovákiában pedig Hrusovban.

Ebben az új helyzetben az érvényesüléshez és a hosszú távú sikerhez, fokozottan fontos, hogy a szálláshelyek egyedi jellemzőkkel rendelkezzenek, autentikus hangulatot és megkülönböztető élményt biztosítsanak. Palócföld még a felfedezetlen értékek tárháza. Bár turisztikai ismertsége csak néhány településnek van, az egész vidék előnye lehet a közeljövőben, hogy itt nagyobb a tér, elkerülhető a zsúfoltság, környezettudatosak a szolgáltatók és a természet tapintható közelségben van. Az utóbbi időben számos fejlesztés történt a kerékpáros valamint turisztikai infrastruktúra területén. Változik a kereslet is, amire a helyiek válasza az egészségtudatos programok, az öngyógyítás módjainak bemutatása, illetve emocionális és spirituális élmények kínálata.

A kis, családias szállásokon minimálisra csökkenthető az idegenekkel való találkozás. Itt biztonságban pihenhetünk, miközben az online kapcsolattartás feltételei mindenhol adottak. A biztonság mellett fontos cél a fenntarthatóság is, amelyben a helyi kultúra megismerése és helyi termékek fogyasztása kedvező hatással van a helyiek életére is. Az utazásra költött pénz nagy része itt, helyben maradva támogatja a vidék fejlődését. A rövidebb-hosszabb tartózkodáshoz számos programlehetőséget is kínálnak a szolgáltatók: aktív pihenést, új élményeket és szokatlan kalandokat. Legutóbb három szolgáltató tudott fejleszteni az Interreges pályázatban elnyert forrásokból. Lássuk ezeket!

Hagyományos ételek udvara

Terény a Palóc Út egyik legszebb és legizgalmasabb települése. Fekvése is festői: a falut patak szeli ketté, ahová egészen hosszan futnak le a házak háztáji gazdaságai, amelyeket még sok helyen máig megművelnek a lakosok. Terény sok háza őrzi még az autentikus népi építészeti arculatot. A helyiek és

betelepülők egyaránt szépen újították fel a portákat, és a hagyományőrzés mellett modernitást és hozzáadott értéket csempésztek a falu mindennapjaiba. Az Árdai Vendégházat, a Csipkemúzeumot és kávéházat üzemeltető vállalkozók a faluközpontban újabb vonzerőt alakítanak ki. A népi életmód udvar azzal a céllal jön létre, hogy a turistákat megállítsa a településen és élménydús programokkal kösse le. Itt lehetőség lesz majd megismerni a hagyományos helyi gasztronómia remekeit a fedett kemence, masina és katlan jóvoltából, és a vendégek aktív részesei lehetnek a kenyér- és laskasütés, lekvárfőzés, disznóvágás és egyéb népi ételkészítés rituáléjának. Kézműves kismesterségek bemutató helyszíne is lesz majd az udvar. A projekt teljes egészében környezettudatos megoldásokra támaszkodik, határozott cél is ezeknek a rendszereknek a bemutatása, hasznosságuk ismertetése. Ezenkívül a vállalkozás kialakít egy elektromos biciklikkel is felszerelt kerékpárkölcsönzőt és egy vizes élőhelyet is, amelyhez mezítlábas ösvény csatlakozik majd.

 

Kirándulások négy- és kétkeréken

A festői szépségű, kedvelt kiránduló- és klimatikus gyógyhelyen, Mátrafüreden is van szolgáltató, amely fejleszthet a projekt keretében elnyert pénzből. A gazdag gyöngyhímzéssel készült helyi viseletről, egyfajta kabátról, a cicáskakusról kapta a nevét, a település egyik vendégháza, a Cicáskakus. A palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel berendezett szálláshely mind a 9 szobája akadálymentes, és elsősorban az idősek, egészségügyi problémákkal küzdők, illetve a mozgásukban korlátozottak igényeire rendezkedett be. Ezeknek a célcsoportnak a kényelmét szeretnék tovább növelni a most elnyert támogatással is. A vendégház üzemeltetői akadálymentes, rámpával felszerelt kisbuszt vásárolnak, hogy a Mátrába és a Bükkbe, a közeli városokba, gyógyhelyekre fél-, egynapos programokat tudjanak biztosítani vendégeik számára. Emellett elektromos kerékpárokat is beszereznek, hogy a bringázás élménye a nehezebben mozgók és az idősebb korosztályok számára is elérhető legyen. Külön kérésre túravezetőt is biztosítanak. Új honlap segíti a közös online kerékpárbérlést és a szolgáltatások értékesítését, túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja el az érdeklődőket. A ház célközönségének még kényelmesebb kiszolgálását, szeretnék biztosítani egy büfékocsi beszerzésével is, amelyben a Mátra összes hagyományos fogása felvonul majd.

 

Gyógyulás a természet erejével

A magyar vállalkozások mellett a szlovák oldalon is fejleszthet egy szolgáltató. A Nagykürtösi járásban található Hrušov község életét a népi kultúra és a vidéki életforma jellemzi napjainkban is. A falu élén 20 éve álló polgármester a helyiek támogatásával jelölte ki a község fejlődési irányait, és a gazdálkodó életforma és a hagyományörző falusi turizmus mellett tette le a voksát. 2004-ben a település elnyerte az Év faluja díjat Szlovákiában. A pályázat jóvoltából a Hrusov közelében található, ízlésesen és igényesen kialakított „U bylinkárky” vendégház területén különleges tanösvényt hoznak létre a szálláshely tulajdonosai 27 természetközeli funkcióval, látnivalóval, élményelemmel. Ezek közül kiemelkedőek a kedves kis kőházak, amelyekben, a fényérzékeny vendégeket kezelik és a méhészeti termékek felhasználásával egyre népszerűbb apiterápiát is biztosítják. A szintén itt épült gyógynövényszárító fakunyhó kívül és belül is egyaránt színvonalas élmény. Ahogy a magyar pályázók esetében, itt is létesül egy elektromos valamint hegyi kerékpár kölcsönző.


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.