Magyar Termék Nagydíj: a Spirit Hotelt és a Lukács fürdőt is díjazták

Idén az innováció, a munkahelyteremtés és az export orientáció állt a pályázat tematikájának középpontjában.

66 vállalat 66 pályázata vehette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíjat. Az immár 17. alkalommal átadott elismeréssel elsősorban olyan vállalatokat díjaztak, amelyek termékei vagy szolgáltatásai előállításában kiemelt szerepet játszik az innováció, értékesítésükben pedig a munkahelyteremtés alapját is képező export tevékenység. Hazánk legtekintélyesebb, önkéntes tanúsító rendszerének célja, hogy pozitív megkülönböztetésben részesítse a kiváló minőségű hazai termékeket és szolgáltatásokat, ezáltal a fogyasztók döntését is segítve. A díjazott vállalatok képviselői ünnepélyes keretek között, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a díjjal járó trófeát, okleveleket és különböző különdíj elismeréseket.

Az innovációra épülő, kiváló minőségű termékek és szolgáltatások mind a bel-, mind a külföldi piacokon bővülő értékesítési lehetőségeket teremtenek a hazai gyártóknak, szolgáltatóknak és gazdasági szervezeteknek, amelyek ezt a növekvő keresletet sok esetben új munkaerő alkalmazásával tudják kielégíteni. Éppen ezért a Magyar Termék Nagydíj független bírái idén azokat a pályázókat részesítették előnyben, amelyek termékei, szolgáltatásai nem csak kiváló minőségűek, de egyben újszerűek, innovatívak, értékesítésükben pedig fokozottan kerül előtérbe a külpiacok fontossága. A termelés növekedése révén új hazai munkahelyek létrehozására, vagyis a foglalkoztatás bővülésére is lehetőség nyílik.

A Magyar Termék Nagydíj bíráló bizottságának értékelése alapján idén 66 pályázó vállalkozás 66 terméke vagy szolgáltatása érdemelte ki a kitüntető elismerést. Ez érdekes egybecsengés, hiszen 7 pályázat 15 pályázó közös alkotása, míg 6 pályázó több pályázatot is benyújtott. A nyertesek 34%-a budapesti, 66%-a pedig vidéki székhellyel rendelkezik. A Magyar Termék Nagydíj 17 éves működése során megítélt nagydíjak száma ezzel 486-ra emelkedett. A díjazottak egy évig díjmentesen használhatják nyertes termékeiken, illetve szolgáltatásaikon a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegyet. Az elismerést tanúsító trófeát és díszoklevelet ünnepélyes keretek között Mengyi Roland úrtól, az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága alelnökétől vehették át a Parlamentben.

A Magyar Termék Nagydíj pályázatot az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, a Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a TÜV Rheinland InterCert Kft. írta ki és valósította meg a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával.

A Parlament Felsőházi Termében tartott ünnepélyes díjátadáson köszöntőt mondott Dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke. A rendezvény fővédnöke, Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az innovatív és piacképes termékek előállítása során elért eredményeknek és a keleti nyitás – nyugati maradás külpolitikájának köszönhetően, a magyar export összességében 6 százalékkal bővült. Az Európai Unió piacaira 5, más európai országok piacaira 9, a kontinensen kívülre pedig 7 százalékkal nőtt a magyar kivitel.

„A Magyar Termék Nagydíj pályázóinak eredményei jelzik, hogy az innovációra nyitott, újításra képes és minőségi termékeket előállító cégek növekedésnek indultak, kezdik maguk mögött hagyni a recesszió éveit” – mondta beszédében Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. „A kormányzat és a vállalkozások egyaránt nagyon sokat tettek az elmúlt években azért, hogy innovatív, versenyképes termékekkel tudjunk megjelenni a bel- és a külpiacokon. 2010-2011-ben 1,17 majd 1,21; 2012-ben pedig már 1,29 százalékos volt a K+F GDP-hez viszonyított aránya, köszönhetően többek között a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégia kidolgozásának” – tette hozzá az alelnök úr.

Az esemény során a Magyar Termék Nagydíj® mellett külön elismerésekben is részesültek a kiemelkedő pályázatok. A Kiírók Tanácsa különdíjait, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Gazdaságért Nívódíjat, a Magyar Termék Nagydíj® Régiók Díja Különdíjait, a Magyar Termék Nagydíj® Kárpát-medencéért Nívódíjat Dr. Latorcai János úrtól, az Országgyűlés alelnökétől vehették át a kitüntetettek. Ezt követően a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Innovációért Nívódíjat, a Magyar Termék Nagydíj® Klímabarát Termék Nívódíjat és a Magyar Termék Nagydíj® Informatikai Nívódíjat Dr. Semjén Zsolt úr miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Sajtókövete Nívódíjat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Főigazgatója adta át. A különdíjak között a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa 2014-ben első alkalommal adta át a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életmű-Díját, amelyet Esztergályos Jenő Tanár Úr, a 15-szörös Magyar Termék Nagydíjas Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. ügyvezető igazgatója érdemelt ki.

„A megbízhatóságot igazoló megkülönböztetés napjainkban, az éles piaci versenyben és a fokozódó külpiaci akadályokkal szembesülve különösen fontos. A védjegy pedig nem csak itthon, de nemzetközi szinten is igazolja a kiváló minőséget” – mondta Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója. „A magyar fogyasztó is mind több védjeggyel találkozhat vásárlásai során, de még mindig nagy a lemaradás a jobb módú országokhoz képest. A Magyar Termék Nagydíj védjegyek idei odaítélése biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság talpra állását”– tette hozzá az igazgató asszony.
Magyarországon jellemzően még mindig az ár jelent lényeges vásárlási szempontot és ezt legtöbbször a minőség elé helyezik a vásárlók. A Magyar Termék Nagydíj pályázat egyik kiemelt célja, hogy változást idézzen elő ebben a szemléletben, továbbá a magyar gyártók és szolgáltatók gazdasági helyzetének erősítése mellett, biztonságot és kiváló minőséget garantáljon a fogyasztók felé.

A pályázat 2014. évi nagydíjasai és nyertes pályázatai:

AgroSprint Kft. - Sprint Natura gyorsfagyasztott 450 gr-os zöldségek
AlphaSonic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – 3X Virtual Informatikai rendszer
Alveola Kft. - Solanie Argán őssejtes termékcsalád
Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. – Tankönyvek 10. osztályosoknak
Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. – Tankönyvek 6. osztályosoknak: „Gondolkodj bátran…” (Szent-Györgyi Albert)
Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. – Tankönyvek 2. osztályosoknak: „Rácsodálkozni, megismerni, megszeretni”
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda szolgáltatásai
chocoMe Kft. – chocoMe Raffinée termékcsalád
Control-X Medical Kft./ Mediagnost Kft. – Z-Motion univerzális röntgengép család
CosMed Kozmetológiai és Diagnosztika Gyártó és Kereskedelmi Kft. – PANDHY'STM Cukordepiláció
CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. – Aknás kerethíd keretelem
Deka Union Kft. – Címeres Kulárés kolbász
DENT-ART-TECHNIK Szolgáltató és Kereskedelmi Kft./ VARINEX Informatikai Zrt./ dr. Urbán Gábor szájsebész szakorvos – Egyedi titánhálós implantátum
DISPOMEDICOR Egyszerhasználatos Orvosi Eszközöket és Műtét-technikai Termékeket Gyártó Zrt. – Dispomedicor Vektorguard Plus Biztonsági Tű család
Dr. IMMUN Kft. – Dr. Immun® Herbalicum kivonatok
evopro Innovation Kft. – eRDM vasúti rendszer
Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) – Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten
FUNKCIÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – „DARNÓ-HÚS” Májas termékcsalád
GéSz Gaál és Sziklás Kft. – Flavon termékcsalád
Global Partners System Kft. – HillVital Gyógyfüves MesterBalzsam
Globomax Zrt. – SeQUEnce Next rendszer
Gyulahús Kft./Royal Hunting Vadászatszervező Kft. – GYULAI-ROYAL Szarvastermékek
Hajnal Húskombinát Kereskedelmi Kft. – Hajnal Juhbeles virsli
Hajnal Húskombinát Kereskedelmi Kft. – Hajnal Angolszalonna
Helia-D Kft. – Zelka 50 ml. – Natúr arckrém termékcsalád
Hungaro-Food 2009 Kft. – Félszáraz- és szárazkolbász termékcsalád
IKRON Fejlesztő és Szolgáltató Kft. – PEAS Vállalatirányítási Rendszer
Ilcsi Szépítő Füvek Kft. – Anti-agening & Hyaluron termékcsalád
Jáger Prod Kft. – „JÁGER BOKSZ” típusú kültéri nagyelosztó szekrénycsalád
Károlyi László – Üzleti évszakok című kézikönyvKodolányi János Főiskola – KJF PIQ & Lead TM modell
Kukoricaolaj Kft. – Kukoricaolaj
Lambda-Com Műszaki Fejlesztő Kft./WebEye Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – WebEye eTachograph
Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek ZRt. – Program MOSAIC csatlakozó aljzat
Lissé Édességgyár Kft. – CocoMax kókuszrúd termékcsalád
Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. – Pannónia kollekció edény és díszmű család különböző dekorokkal
Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. – Holdfény kollekció, tátika dekorral
Magyar Suzuki Zrt. – SX4 S-CROSS 1.6 l 5 ajtós személygépkocsi, allgrip
Magyar Posta Zrt. /Pénzjegynyomda Zrt. – „Seuso-kincsek” hazahozatala bélyegblokkok
Manna Natúr Kozmetikum Kft. – Manna Bőrápoló csomag a fiatalságért; tiniknek
Manna Natúr Kozmetikum Kft. – Manna Bőrápoló csomag a fiatalságért; gyerekeknek
Manna Natúr Kozmetikum Kft. – Manna Bőrápoló csomag a fiatalságért; felnőtteknek
Masterplast Kft. – Masternet Premium Üvegszövet hálók
Mirelite Mirsa Zrt. – Gyorsfagyasztott zöldségkeverékek
Nádudvari Élelmiszer Kft. – Gyorsfagyasztott, félkész, panírozott zöldségek
Nagykun-Hús Kft. – Méteres vastag kolbász család
Oktatási Hivatal – Felsőoktatási Információs Rendszer
Ongropack Kft. – ONGROFOL® PVC nyújtható fóliák
Organic-Spirit-Hungary Kereskedelmi Kft. – mySPIRIT skincare kozmetikai kezelés mySPIRIT bio kozmetikumokkal
PHILIPS IPSC Tamási Kft. – GreenSpace LED-es álmennyezeti mélysugárzó család (alapváltozatok)
Pipelife Hungária Kft. – RADOPRESS termékcsalád
Podiart Kft. – Prémium Sportbetét Család
Podiart Kft. – Podiscan talpvizsgáló berendezés
Poli-Farbe Vegyipari Kft. – Poli-Farbe Platinum falfestékek
Ceumed Kft./Ranyák György – OrsziPorszi orrszívó
Rekord Nyílászáró Centrum Kft. – REKORD Centrum Nyílászáró Család
SCHRACK Technik Kft. – Schrack MODUL4000
Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft. – „SPIRIT – egy valóra vált álom”: Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior
Stratcomm Kft. – „Magyarország finom!” Gasztroangyal gasztronómiai műsor
Sunfleur Kozmetikai Kft. – MEDIFLEUR Felfekvést megelőző gél (200, 300 ml)
Szent Erzsébet Szociális Alapítvány Közhasznú Szervezet – „Idősgondozás Manhertz-elve®”
Teka Magyarország Zrt. – MOFÉM MULTI-BOKSZ falsík alatti univerzális egység
Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. – Varázslatos Magyarországunk fotókönyv
Wet Wipe Kft. – Softy nedves törlőkendő család
WTS Klient Kft. /WTS Klient Adótanácsadó Kft. – Határokon átívelő tanácsadás
ZALAERDŐ Zrt. – LENPELL keményfa pellet

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat kiírói Tanácsának különdíjai:

Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Gazdaságért Nívódíj – Poli-Farbe Kft.
Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Klímabarát Termék Nívódíj – Zalaerdő Zrt., Lenpell keményfa pellet
Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Innovációért Nívódíj – Károlyi László Üzleti évszakok című kézikönyve
Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Informatikai Nívódíj – Lambda-Com Műszaki Fejlesztő Kft és a WebEye Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. közösen benyújtott WebEye eTachograph szállítmányozási hatékonyságot és biztonságot támogató szolgáltatás elnevezésű pályázata

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat ÉLETMŰ-DÍJEsztergályos Jenő tanár, a 15-szörös Magyar Termék Nagydíjas Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. ügyvezető Igazgatója

Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Kárpát-medencéért NívódíjRépás Zsuzsanna helyettes államtitkár

Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Díja – Sapientia Alapítvány – Kolozsvár és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Beregszász

Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Sajtókövete Nívódíjaz MTVA a közmédia hírműsorainak alkotógárdája és a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. alkotógárdája

Egyéb Különdíjak

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft-nek egy szellemi vagyon-felmérést ajánlott fel.
A HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt. 30 négyzetméter kiállítási területet ajánl fel a HUNGEXPO Zrt. által szervezett Utazás 2015. kiállításon a Magyar Suzuki Zrt. számára, egy új személygépkocsi típus bemutatására.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület különdíjat adományoz az evopro Innovation Kft. részére az eRDM vasúti rendszer létrehozásáért.
A Magyar Export- Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., azaz az EXIM Export Mentor, Exporttámogatási Különdíjat ajánl fel a MIRELITE Mirsa Zrt.-nek exportcélú tevékenységeinek bővítéséhez.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Gazdasági Szakújságírók Szakosztálya a GAZDASÁGI SAJTÓ DÍJA elismerésben részesíti a chocoMe Kft.-t és a Magyar Suzuki Zrt.-t.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság különdíját, az Érték és Minőség díjat idén a GéSz Gaál és Sziklás Kft. Flavon termékcsaládjának adományozta.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.